7 Ocak 2009 Çarşamba

ANNEMİN AŞURE TARİFİ PÜF NOKTALARI İLE


Öncelikle doğumgünümü samimi duygularla kutlayan arkadaşlara çook teşekkür ederim.

Geçen yıl annemin tarifi ve benim acemi şansım birleşmiş harika aşure elde etmiştim.(üstteki fotoğraf)Her yıl bu tarifi uygulayacağım gibi görünüyor.Bu yılda aynı tarifi uygulayıp övgü dolu cümleler duyunca çok mutlu oldum aşure1
işte 2009 model aşurem:)


geçen yıl annemin yaptığı aşure burada
Bu yılda sonuç harikaydı aşure yapmaya cesaret edemeyenlere şiddetle tavsiye ederim
Lezzetine kefilim:)
AŞURE
25 KİŞİLİK
Malzemeleri
½ kg aşurelik buğday
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış fasulye
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kayısı kurusu
1 avuç kuş üzümü
Fıstık,fındık,incir kurusu,çam fıstığı
Yaklaşık 1 kg. şeker
Bir tutam tepeli karanfil

Üzerini süslemek için:tarçın,nar tanesi,portakal kabuğu,çam fıstığı dövülmüş ceviz ve fındık

Hazırlanışı
1-Buğday ovarak temiz suyu çıkınyaca kadar yaklaşık 5-6 kez yıkanır.bu önemli bir nokta

2-Büyük bir tencerede üzeri dört parmak geçene kadar su ve bir tutam karanfil ilave edilip,15 dakika taşmaması için kısık ateşte pişirilir.

3-Ocaktan aldığımız tencereyi bir tahtanın üzerine koyup, kalın bez yada battaniyeyle sarıyoruz
(altına tahta koymamızın nedeni buğdayların kıvama gelmesi için)bu halde bir gece bekletiyoruz.
4-Üzüm,incir kayısı dilimleyip, akşamdan ayrı ayrı kaplara ıslatıyoruz,yumuşaması için

5-Ertesi gün tenceremizi karıştırırız ocağa almadan önce.

6-Dinlenmiş buğdayımıza yaklaşık 2 lt. ılık su ,haşlanmış fasulye,haşlanmış nohut ilave edip 30 dakika kadar orta ateşte kaynatıyoruz.(tadının harmanlanmasıiçin)

7-Sonrasında, akşamdan ıslattığımız kuru üzüm,kuş üzümü,dilimlenmiş kayısı,dilimlenmiş incir,fındık, yer fıstığı,çam fıstığı, ile 10 dk. Kadar kaynatıp,şeker ilave ediyoruz(İncir aşureyi kararttığı için son aşamada ilave edilir)

8-Kısık ateşte 10 dakika daha kaynatılır.soğumaya bırakıyoruz.sevdiklerimize ikram ediyoruz
AFİYET OLSUN

Aşure yaparken püf noktaları:
-Buğdayı pişirirken ilave edilen birkaç adet karanfil,buğdayın tadının güzelleşmesini sağlar

*fasulye ve nohut ayrı ayrı pişirilmeli,ikisinin pişme süreleri aynı olmayabilir,biri erken pişerken,diğeri geç pişebilir




''Her kim Aşure Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.''(hadis-i şerif)
Hatırlatma:Bu günde evimize ufak-tefek erzak alırsak bütün yıl evimiz bereketlenir.

26 yorum:

derya dedi ki...

Canım bayılırım aşureye ellerine sağlık ALLAH KABUL ETSİN...
İyi geceler,öptüm...

birdilimdus dedi ki...

Ne güzel değil mi aşure zamanı da geeldia rtık bol bol yeriz, ben de aileden gelen alışkanlıkla mutlaka aşure günü eve kuru erzak alırım iyi ki hatırlattın.
Bu arada doğum günün kutlu olsun ve enişteye de koooocccaaaamaaannnn bir alllkış ve baavooooo!!!Harika br sürpriz yapmış ve seni de mutlu etiş, sonsuza dek mutlu olam dileğiyle...

Sevgiler,
Evren

OZAY dedi ki...

Annecıgının ellerıne saglık.Benım annecıgımde cok guzel yapar asureyı .Kucak dolusu sevgıler.

Feyza Fidan dedi ki...

Dileğim, aşuren enfes görünüyor, ellerine sağlık canım bacım..Doğum gününü gecikmelide olsa kutluyorum, eşin, bebişin ve tüm sevdiklerinle beraber upuzun bir ömür diliyorum sana..
Öpüyorum çok..

jasmin dedi ki...

Canim harika gozukuyor bizde yapacagiz danimarkalilara dagitacagiz.Seninkide istah acici harika olmus canim.Elllerine saglik.

hunerlieller dedi ki...

selam canım aşüre nefis görünüyor.ben daha yapmadım.inş.yarın yaparım..elinize saglık.sevgiler.

Zeynep dedi ki...

çok severim çoook...ellerine sağlık canım.
doğum günün de kutlu mutlu olsun canım.
öpüyorum

CANDAN TARİFLER dedi ki...

BU NASIL BİR SUNUMDUR BÖYLE ELELRİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR MİS GİBİ KOKUYORDUR ŞİMDİ O OFFF

Damak Tadı dedi ki...

Aşure çok nefis görünüyor,ellerine sağlık canım..Allah kabul etsin..

Doğum günün kutlu olsun..Nice yaşlara inşallah..


Sana ve ailene mutlu yıllar diliyorum Dilek'ciğim..


Sevgiler..

Dilekk dedi ki...

Adaşım duydum aşure varmış hemen geldim bayılırım aşureye, haftasonu bende yapmayı planlıyorum annenin tarifine seninde eline sağlık,sevgiler...

Lezzet Gemisi dedi ki...

DESTEĞİN VE VERDİĞİN MORAL İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM CANIM. ÇAPA TIP FAKÜLTESİNDEN PROF. DR. RECEP HAS İLE RANDEVULAŞTIK. TELEFONDA EPEYCE BİLGİ ALDIM. 1 DAKİKALIK BİR İŞLEMMİŞ. BEN İŞİN ORASINDA DEĞİLİM ASLINDA. SAĞLIKLI OLDUĞU HABERLERİNİ ALAYIM, BAŞKA BİRŞEY UMURUMDA DEĞİL. ALLAH HAYIRLISIYLA SİZİ DE BEBEĞİNİZE KAVUŞTURSUN İNŞALLAH. NEREDEYSE SONUNA YAKLAŞMIŞSIN. KIZ MI OLACAK, ERKEK Mİ... ADINI NE KOYACAKSINIZ... ASLINDA, KIZ YA DA ERKEK OLMASI FARKETMİYOR. SAĞLIKLI OLMASI HERŞEYDEN ÖNEMLİ. BENİM SORUM MERAKTAN... :)) GÖRÜŞÜRÜZ CANIM. SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

yazıyı okurken yeni yaşınıza girdiginizi örendim yeni yaşınız size huzur ve mutlulukgetirmesini dilerim .Aşureye gelince gerçekten bayılırım muarrem ayını bile beklmeden canımız istedikçe yaparım seninde ellerine salık canım.

nihan dedi ki...

canım ben de senin muharrem ayını aşure gününü kutlaım.hayır getirsin hepimize.ellerine sağlık.çok farklı bir sunum olmuş.

Adsız dedi ki...

merhaba,,,,
annenize ve size çok teşekkür ederim..hayatımda ilk defa cesaret edip aşure yaptım..hem annem hemde kayıncalıdemden daha güzel yaptıgım yorumlarını alınca agzım kulaklarımda dolasyorum 1 haftadır..sayenizde teşekkür ederim..canm artık hep asure yapmak istıyor.bende yemeye doyamadım.
dıger tarflerınde takıpcısı olacagım ..bakalım benım gıbı bır acemyı usta bor ahcı ya donusturebılecekmsınız.. :-)))) sevgılerımle..ellerinize saglık

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Sevgili okuyucum
Çok sevindim. tarifi uygulayıp memnun kalmanıza

Annemede ilettim o da çok sevindi:)
İnş. başka tariflerimi de dener yine böyle güzel yorumlarla beğendiğinizi iletirsiniz

Aşureyi tutturan her yemeği tutturur:)

Görüşmek üzere

Adsız dedi ki...

Benden sız genclere tavsıye, karanfılı bır cezvede kaynatn cıkan suyu cay suzgecınden gecırerek asureye ekleyın. Ayrıca nısasta koymayın onun yerıne 1 kahve fıncanı pırıncı haslayın suyuyla bırlıkte pısmekte olan bugdaya ekleyın. afıyet olsun.

Adsız dedi ki...

Merhaba. Sitenizi ve tarifinizi sevdim. Okuyunca yapiyim diyorum ama hic yapmadigim icin de cesaret edemiyorum. Yapmayi cok istedigim icin dusunme asamasindayim. Yapiyim gitsin yaa :))

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Bende aşure yapmaktan hep kaçınan bir insandım ya tutturamazsam kaygısıyla..

Ama tarifi adım adım harfiyen takip ederseniz sonucun güzel olacagını düşünüyorum..
Rahmetli anneciğimin tarifini uygulayacağım bu yıl da ins.

Deneyip memnun kalacağınızı umut ediyorum

Anna Funk dedi ki...

3 sene once sizin tarifinize göre yaptım, komşular, evdekiler çoook bayıldı. Sizi tekrar bulduğuma çok sevindim, bu sefer defterlerime yazdım ne olur ne olmaz. Korkmadan bu hafta yapmaya koyuldum, inşallah yine güzel olur. Elleriniz dert görmesin, paylaştığınız için teşekkür ederim.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Bende bu yorumu okuduğuma çok sevindim..İnsaallah yine güzel olacak..ve tarifini istecekler:)
Bende hiç endişe etmiyorum.. bu tarif sayesinde..
Allah kabul etsin şimdiden..
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba... ben ilk dort parmak su koyduktan sonra 15 dakika kisik ateste kaynatin demissiniz ya.. yanlis yaptim galiba once altini actim su kaynayinca kisip onbes dakika daha kaynattim. insallah yanlis olmamistir cok heveslendim.. tutmazsa cok uzulurum.. ilk defa yapiyorumm...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Merhaba
Allah kabul etsin öncelikle
çok büyük sorun olacağını sanmıyorum ama neticesi merakla bekliyorum:)) haberdar ederseniz sevinirim

Senay Uysal dedi ki...

Bu tarifi deniyorum şu an. Hayatımda ilk defa aşure yapıyorum. Sonuç güzel olur inşallah.

Senay Uysal dedi ki...

Selamun Aleykum. Hayatımda ilk defa aşure yapıyorum. Tarifinizi deniyorum. Umarım sonuç güzel olur.

Unknown dedi ki...

Ilk defa bu tarifle yaptim herkes bayıldı zor ayilttim :)