30 Ağustos 2010 Pazartesi
KEDİDİLLİ LİMONLU YALANCI TAVUKGÖĞSÜ...İFTARDA NE VAR?
Kutlu zaman diliminin 20 gününü yaşıyoruz, bu aya dair yapacağım okadar çok şey var ki hepsini yetiştirebilmeyi umut ediyorum
Kesintilere uğrasada Ramazan süresince İftarda ne var? sorusunun cevabını vereceğimi paylaşmıştım ilk günlerde.
Dün akşam ki menümüz
-Mercimek çorbası
-Salata
-Börek
-Nohutlu sulu köfte
-Sebzeli tavuk
-Pilav
-Cacık
-Kremalı revani
-Baklava
İftarda aile dostlarımıza davetliydik.Bol muhabbetli bir akşam geçirdik.
Erkam Eymen,Gökmen ve Ali'yi görünce mutluluk sarhoşu oldu:)
Ramazan bitmeden beraber sahur da yapmak istiyoruz inş.
(yaşananlar düne ait ancak bugün yazıyı tamamlayabildim:)
Tarife gelince,
Akşam için hem lezzetli hemde hafif bir tatlı yapsam diye içinizden geçiriyorsanız bu tarif tam size göre
Oktay Usta'nın garantili tariflerinden biri yalancı tavukgöğsü
Kedidili ve limon ekleyerek kendi yorumumu kattım siz ıslatılmış kakaolu bisküvi ile yada orjinal haliyle de deneyebilirsiniz
Yarım ölçü dikdörtgen borcamı kapladı.Bisküvi yada kedili ilave etmeyecekseniz tam ölçü yapmanızı tavsiye ederim
KEDİDİLLİ VE LİMONLU YALANCI TAVUKGÖĞSÜ
Malzemeleri:
5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1.5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya(1 limon kabuğu ilave ettim)
125 gr tereyağı
1/2 paket kedidili(küçük paketlerin yarısı)
hindistancevizi
Hazırlanışı:
1-tencereye tereyağını koyup ocağa alıyoruz.yağımız eriyince unu ekleyip kaşıkla yada çırpma teliyle kısık ateşte kavuruyoruz(çiğ kokusu çıkıncaya kadar 5-6 dakika)
2-Tencereyi ocaktan alıp ılınınca piriçununu,tozşekeri,sütü(vanilya ilave edeceksek vanilyayı)döküp iyice karıştırıyoruz(bu işlemi blendırla yapmak daha pratik)
bu şekilde harlı ocakta karıştırarak 5-10 dakika kaynatıyoruz(kıvamı koyulaşak göz göz olacak)
3-Kaynayan karışımı ocaktan alıyoruz limon kabuğu ilave ediyoruz.Blendırla karıştırarak ılık hale getiriyoruz
4-Dikdörtgen borcam kalıba(ıslatılıp fazla suzu süzdürülmüş)
kedidillerini hafif şekerli suyla ıslatarak diziyoruz(ben ıslatmayı unutup dizdim tavukgöğsünün sıcaklığıyla yumuşadı)üzerine tavukgöğsünü döküp oda ısısına gelene kadar soğutuyoruz
5-Sonrasında buzdolabının alt gözünde(zaman kısıtlıysa buzlukta) bekletiyoruz birkaç saat sonra üzerine hindistancevizi serpip sevgiyle sunuyoruz
AFİYET OLSUN
Etiketler:
TATLILAR
28 Ağustos 2010 Cumartesi
PEYNİRLİ BUZLUK BÖREĞİ....İFTARDA NE VAR?
Yaşanan yoğunluğun peşine aksilikler sıra sıra dizilince,hafta geçti bir kelime dahi paylaşamadan.
Yoğunluk kısmından şikayetim yok,ama bıraksın peşimizi artık şu aksilikler...
Benden bana not:
Daha çok insanla yemeğini paylaş,paylaştıklarını da unut melekler nasıl olsa kaydediyor değil mi?
Pakistan'daki kardeşlerine yardım edip,görevini ifa ettiğini düşünme!İnsanlara anlat.Onlarında yardımlarına vesile ol
Güzelliklerle kalın
Dün akşam iftarda ne vardı?
Kıymalı şehriye çorbası
Kısır
Patates yemeği
Pizza
Kızılcık şurubu
Tulumba tatlısı+meyve
Peynirli Buzluk Böreği
2006 yılında Faize ablamın elinden yerken bir taraftan da yapılışını detaylı şekilde dinlediğim,2 yıldır da evimde patatesli,pazılı,ıspanaklı,pırasalı,peynirli içlerle yaptığım ve yiyenlerin mutlaka tarifini aldığı meşhur buzluk(nofrost)
Böreğin en güzel özelliği çiğ olarak streç filme tek tek sarıyorum buzlukta haftalarca muhafaza edebiliyorum.Ani gelen misafire,buzunu çözdürmeden fırında pişirip sevgiyle sunuyorum
Bu lezzetli tarifi denemediyseniz buyrun tarifi burada
peynirli harç için 1 kalıp beyaz peynir yarım demet maydanoz
Afiyet olsun
Etiketler:
BANA DAİR,
HAMURİŞLERİ
22 Ağustos 2010 Pazar
ÖZSÜT BEYAZ ÇİKOLATALI FRAMBUAZLI GÜLLAÇ....İFTARDA NE VARDI?
Ramazan başlamadan katıldığım tatlı bir etkinlik vardı.
Taksim Özsütte gittik.Ramazan ayı için özel üretilen frambuazlı güllacın tadına bakıp,fikrimizi paylaşmaya...
3 kişilik ama,oldukça samimi ve birebir sohbet imkanı bulduğumuz bir etkinlik oldu.Aysun Hanım'la ve Nilayla Özsüte ,bloglara dair keyifli sohbetimizi gerçekleştirirken frambuazlı güllacında tadına baktık:)
Erkam Eymen sakızlı muhallebiyi,annesi frambuazlı güllacı çok beğendi(şimdi bu satırları yazarken bile canım istedi)
Beyaz çikolatalı,antep fıstıklı,frambuazlı,lezzetli ve bir okadar da hafif güllacın tadına bakmanızı tavsiye ederim.
Benim gibi tatlı seven ama çok şekerli sevmeyen, ekşimsi tadları,en önemlisi de frambuazı sevenlerdenseniz ramazan bitmeden bu lezzeti mutlaka deneyin
Erkam Eymen'le katıldığım ilk etkinlikti güzel bir tecrübe oldu banada:)
Özsüt çalışanlarına,bana ve özellikle de Erkam Eymen'e gösterdikleri ilgi için,Aysun Hanıma'da hoş sohbeti ve güzel paylaşımları için çok teşekkür ederim
Başka etkinliklerde de görüşmek dileğiyle
Dün akşam iftarda ne vardı?
Taze tarhana çorbası
Kolay patlıcan kebabı
Taze barbunya yemeği
Ayran
Kemalpaşa tatlısı+meyve
Etiketler:
ETKİNLİKLER,
TATLILAR
21 Ağustos 2010 Cumartesi
İFTARDA NE VARDI? TAHİNLİ CEVİZLİ KEMALPAŞA TATLISI
İftarda ne vardı?
-Domates çorbası
-Taze barbunya yemeği
-Fırında tavuk+patates
-Börek
-Kemalpaşa tatlısı
-Meyve+yoğurt
Kemalpaşa tatlısı
Bursa'ya has bir tatlıdır ismini de ilçesi Mustafa kemalpaşa'dan alır.
İlçede heryerde kemalpaşa tatlısı satan dükkan bulmak mümkün,günlük üretiliyor,taneleri daha büyük,peynir oranı daha fazla haliyle lezzeti daha güzel oluyor
Yolunuz Bursa Kemalpaşa'ya düşerse kemalpaşa tatlısını yerinden almanızı tavsiye ederim
Bizim evde en sık yapılan tatlılardandır tel kadayıf ve kemalpaşa (bizimkiler güllaç sevmez)
Bursa'nın pratik ve lezzetli tatlısını,nasıl hazırladığımı kısaca anlatayım
(Her Bursa yazışımda özlemim artıyor)
TAHİNLİ CEVİZLİ KEMALPAŞA TATLISI-1/2 paket kemalpaşa(20 22 adet)
-3 su bardağı su
-2 su bardağı şeker
-tahin
-ceviz
Hazırlanışı:
1-Şeker ve suyu bir tencereye boşaltıp harlı ateşte bir kaşıkla şekeri eritiyoruz
hafif kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kemalpaşaları döküyoruz
2-Spatula yardımıyla kemalpaşaları ters yüz yapıyoruz (şerbeti çektikçe kemal paşalar şişer)
3-Ocağın altını kapatıp tencereninde kapağını kapatıyoruz. 15-20 dakika bu şekilde bekliyoruz
4-Yayvan bir cam kaba yada tepsiye kemalpaşaların yüzü üste gelecek şekilde sıralıyoruz(aralıklı sıralıyoruz tatlılar şerbeti çekip biraz daha büyünce şekilleri bozulmasın diye)
5-Tencerede kalan şerbeti tatlıların üzerine gezdiriyoruz.Oda sıcaklığına gelince buzdolabına yerleştiriyoruz
6-Servis yaparken üzerine tahin gezdirip ceviz serpiyoruz
sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun
...Her tatlının üzerinde tarifi var ama ben ayrıntılı şekilde yazdım(paketin üzerindeki tarife güvenmeyince annemden aldım:)
...tahin tadını dengeliyor tahin seviyorsanız kesinlikle birde tahinle deneyin,yemeye doyamayacaksınız
Etiketler:
BURSA MUTFAĞI,
ŞERBETLİ TATLILAR,
TATLILAR
20 Ağustos 2010 Cuma
YOĞURT ÇORBASI....İFTARDA NE VARDI?
Dün akşam iftarda ne vardı?
Domates çorbası
Fırında tavuk+patates
Peynirli buzluk böreği
Yoğurt+meyve
Görüldüğü gibi gayet mütevazi sofralar hazırlıyorum,bunun birçok sebebi var ama bu konulara hiç girmeyeyim:)
Bugün geçen akşam yaptığım yoğurt çorbasının tarifini paylaşacağım.Benim ilk öğrendiğim çorbadır kendisi.11-12 yıl önce kiracımız ayrıca arkadaşımız
Gülcan öğretmişti sağolsun.
Sıksık yaparım yıllardır babam ve eşim bugünlerde de oğlum pek beğeniyor,
Yemek konusunda pek seçici bizim minik gurme,kuru ekmek için ağladığı olur,ama yapılan yemekleri çorbaları nadiren beğenir
Bu lezzetli çorbanın tarifine gelince
YOĞURT ÇORBASI
Malzemeleri:
-2 yemek kaşığı un
-1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 kase yoğurt(1 su bardağı +1 yemek kaşığı)
-1 yumurta
-4 su bardağı sıcak su+1 su bardağı tavuk suyu
-tavuk suyu yoksa 1 adet tavuk bulyon
-biraztuz
1-Yoğurt ve yumurtayı derince bir kasede çatalla yada çırpıcıyla iyice çırpıyoruz
bir tencereye sıvı yağı döküp kızınca unu ilave edip iyice karıştırıyoruz
2-Unun rengi değişip un kokusu çıkınca sıcak suyu yavaş yavaş ekleyip topaklanmasına fırsat vermeden karıştırıyoruz
(topaklanırsada hiç sorun değil blendırayıp topaklanmayı giderebiliriz)
3-Yoğurt yumurta karışımına tenceredeki sıcak karışımdan biraz ekliyoruz(yoğurdun kesilmesini önlemekiçin)
4-Yavaş yavaş yoğurtlu karısımı tencereye ilave edip karıştırıyoruz
tavuk bulyon kullanacaksanız bu aşamada ilave ediyorsunuz
bir taşım kaynatıp,tuz ilave ediyoruz.Gerekiyorsa tekrar blendırlıyoruz(yoğut homojen dağılsın diye ben son aşamada mutlaka blendırlıyorum
ocağı kapatıp ılınıca ,sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun
..Çocuklara hazırlanacaksa tavuk suyu kullanmakta fayda var
Etiketler:
ÇOCUKLAR İÇİN,
ÇORBALARIM
19 Ağustos 2010 Perşembe
İFTARDA NE VARDI? SUPANGLE...BABAANNEN SUPANGLE YAPAR MI?
Daha önce yazmışımdır muhakkak biz ailece tv izleme özürlüyüz.Benim bu özrüm eskilere dayanır oturup tv karşısına saatlerce duramam,bi dizi mi var,girer çıkar dururum.O arada pasta börek bile yapmışlığım vardır:) mutlaka bir iş bulurum kendime hal böyle olunca da izleyemediğim yetmiyormuş gibi izleyenede mani olurum.Ne oldu?Ne oldu? sorularımla,
Eşimle nadirde olsa güzel bir film denk gelirse,haber bülteni,birde belgesel tadında gezi programı denk gelirse izlemeye çalışırız.
Bu aralar, biraz iftar prog. biraz haber bülteni izlemeye çalışıyoruz(Erkam Eymen'i ise çözemedik bebekken dışarda nerde tv görse hiç gözlerini kırpmadan izliyordu,hatta ben tv kolik olacak diye endişelenmiştim bile,sonra tv açık olunca çocuk arkasını dönüp oyuncaklarıyla oynuyordu:)
bu günlerde ise bazı hareketli müzikli reklamları izlediğini farkettim,
Endişelenmiyorum, haber bülteninde reklamlar çıkınca tv nin sesini kapatma çözümünü buldum çünkü..
Ben engel olabildiğim kadar engel olayım.Büyüyünce nasıl olsa izleyip izlememeye kendisi karar verecek.
Ama bu zamana kadar hiç çizgi film izlemedi,yumurcak tv,baby tv ve diğer çocuk kanallarını bilmez.İnanması zor ama öyle,
Geçenlerde katıldığım bebek bezi anketinde,anketör bayan hangi kanalı izliyor? diye soruyor
Bahsedilen henüz 17 aylık bir çocuk o kadar kanıksanmış ki:( Bende hiçbirini diye yanıt verince, beni çocuğu tv izleyen ama izlediğini söylemekten çekinen bir anne zannetti sanırım :)bende tv izlemiyor-bizde haberden habere açarız diyince inandı:)
Tv nin zararları aşikar ben izlememesini tercih ediyorum,bu arada birşeyi sorgulama amacı gütmüyorum.
Bazı anneler çocuğun tv izlemesinden rahatsız(rahatsız olmayanlara ne sözüm olabilir ki)onlara tavsiyem sizde izlemeyin çocuk söylenenden ziyade yapılanı uyguluyor konu nerden nereye geldi
...Verhasıl bu kadar az izlediğimiz halde bi reklam var ki en çok bu saatlerde dönüyor sanırım,yada ben o saatlerde izlediğim için ben öyle zannediyorum
Türk halkıyla uzaktan yakından alakası olmayan
supangle yapan babaanne reklamı
O kadar çok duyunca bir iki kelam etmeden geçemeyeceğim tam da bende supangle yapmışken:)
Benim babaannem 80 kusur yaşında vefat etti.Bana hiç supangle yapmadı,anneannemde öyle,un helvası dese,irmik helvası dese,kemalpaşa dese,muahllebi dese baklava dese olacakta...supangle hiç olmamış
Fransız menşeili bir tatlıyı, halis muhlis geleneksel bir türk tatlısı gibi sunmak neden?
Türk halkını hiç tanımayan reklamcılardan dolayı mı?
Yoksa böyle daha çok ilgi mi çekiyor?
Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum
Reklamcılık derslerinde bize öğretilen bir hedef kitleye hitap etme durumu vardı. Ben burada bir hitap edememişlik gördüğüm için değineyim istedim
İftarda ne vardı sorusunun cevabına gelince
Yoğurt çorbası
yumurtalı ıspanak
yoğurt_meyve
Erkam Eymen'e: şeftalili muzlu kek ve supangle
...Tarifi blogta var ama tekrarlamak istiyorumm:)
...Bu kadar supangle reklamı eleştirisinin ardından supangle tarifi:)
SUPANGLE
Malzemeleri:
-1 litre süt
-2 yumurta
-3 yemek kaşığı un
-1.5 su bardağı şeker
-3-4 yemek kaşığı kakao
-1-2 paket vanilya
hindistan cevizi
tabanına 3 tatlı kaşığı yulaf
Hazırlanışı:
1-Orta boy tencerede süt ve yumurtaları karıştırıyoruz.
2-Sırasıyla un,şeker,vanilya ve kakaoyu ilave edip orta ısılı ateşte koyulaşana kadar karıştıra karıştıra pişiriyoruz(kıvamı kaşıktan parça parça dökülecek hale gelmesi)
3-Fincan yada kaselerin tabanına 1 tatlı kaşığı yulaf sonrsında supangleyi paylaştırıyoruz.önce oda sıcaklığında bekletip
sonrasında buzdolabında muhafaza ediyoruz.Hindistan cevizi serpip servis yapıyoruz.
Afiyet olsun
...Daha besleyici olsun diye içine yulaf ekledim,eklemeyebilirsiniz
...Yarım ölçü yaptım 4 fincan supanglem oldu
...Lezzetin tatlılar kitabından,her denememde çok güzel sonuç aldım gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim
Etiketler:
ÇOCUKLAR İÇİN,
TATLILAR
18 Ağustos 2010 Çarşamba
İFTARDA NE VARDI?
Ramazanın ilk günüydü sanırım eşime bir akşam Eyüp'te,bir akşamda Sultanahmet'te iftar yapalım teklifinde bulundum
Geçtiğimiz ramazanlarda da gerçekleştirmeyi ihmal etmediğimiz için aile geleneği olma yolunda...
Öğrendik ki artık Sultanahmette,kalabalıkla iftar açma imkanı yok ama bizde eyüp iftarı için düştük yollara...
Erken gidip manevi havayı soluyalım istedik,Erkam Eymen okadar insanı birarada görünce mutluluktan ne yapacağını şaşırdı:)
İftar saatine doğru yemek yiyeceğimiz mekana gitti.Eyüp Sultan türbesinin hemen üst sokağında gidilmesi,görülmesi,muhteşem lezzetlerinin tadılması gereken hoş bir mekanHalit paşa konağı
İftarda ne vardı? sorusunun cevabına gelince
ne yoktu ki:)
-İftar tabağı,
-Yaprak sarması,
-Biber dolması,
-Çiğ köfte,
-Ispanaklı su böreği
-Mercimek çorbası
-Izgara tavuk
-Et döner
-Pilav
-Izgara mantar
-Pirzola
-Patates kızartması
-Bol fıstıklı güllaç
-Osmanlı şerbeti
-Sınırsız çay
Erkam Eymen bu lezzetlerin arasında pide+osmanlı şerbeti tüketmeyi tercih etti:)
İftar sonrası eyüp ramazan sokağına gittik,klasikti herşey ama Erkam Eymen renkli ışıkların aydınlığında kafasını nereye çevireceğini şaşırdı,tel kadayıf yapan ustayı incelerken:öğreniyor evdede yapar artık diye düşünmedik değil:)
Farklı birgece geçirdik.Tadına doyulmaz bir sofraydı.Yorgunluğun şiddetiyle az kalsın sahur kaçıyordu ama olsun
pek keyifliydi herşey tekrarlanması temennisiyle:)
Etiketler:
ERKAM EYMEN,
GEZİYORUM
16 Ağustos 2010 Pazartesi
FIRINDA ALABALIK (ALABALIK DOLMASI)
Yeni hafta
Yeni umutlar
Hergünümüz diğerinden daha sağlıklı,daha huzurlu,daha mutlu geçsin
...Allahım,azı dişlerini birbiri ardına sıralayan huzursuz,uykusuz,iştahsız miniklerin annelerine ekstra sabır ver
Durum kısaca budur efendim
Dün akşam iftarda ne vardı?
Mercimek çorbası
Karnıyarık
Mantar dolması tarifi burada
Naneli Ayran
Meyve
Sıcak ve ramazan diye pek tercih edilmesede yinede denemek isteyenlere gönül rahatlığyla tavsiye edebileceğim bir tarif
Fırında Alabalık(ALABALIK DOLMASI)
Malzemeleri:
2 adet alabalık
2 adet domates
2 diş sarımsak
biraz maydanoz
tuz
zeytinyağı
1 küçük baş soğan
Hazırlanışı:
1-Domates ve soğanı ince ince doğruyoruz,mayadanozuda ince ince kıyıyoruz
2-Sarımsağı bıçağın sapıyla çıtlatıyoruz(kırıyoruz birkaç parçaya ayırıyoruz
3-Alabalıkları temİzliyoruz yada temzilenmişse iyice yıkayıp içini tuzluyoruz(Erkam Eymen korkmasın diye kafalarını koparttım)
4-Balığın içine ince doğranmış soğan,mayadanoz,sarımsak ve domatesi dolduruyoruz
5-Yağlı kağıt serilmiş tepsiye doldurduğumuz alabalıkları sıralıyoruz.Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz.Daha sonrada domates ve limon dilimleri yerleştirip
önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz
sıcak sıcak sevdiklerimize sunuyoruz
AFİYET OLSUN
Arzu ederseniz üzerine kaşarda rendeleyebilrisiniz
fırında kaşarlı alabalık tarifi burada
Etiketler:
BALIK YEMEKLERİ,
ERKAM EYMEN
15 Ağustos 2010 Pazar
VİŞNELİ KAYISILI KEK...İFTARDA NE VARDI?
Yarı aç yarı tok yaşıyoruz denir ya hani..
Bizim evin iki erkeği resmen aç sürdürüyolar hayatlarını.Azıcık yapılan yemekler bile bitmiyor ikisininde kilo eksiği olmasına rağmen nedir bu formada kalma çabası anlamadım:)Yemek konusunda pek prensip sahibiler:)
...
İftarda ne vardı
-Kulaklı şehriye çorbası
-Karnıyarık
-Kadayıf tatlısı
-Yoğurt+meyve
İftar sonrası çayın yanına arz-ı endam etmeyi hakeden lezzetlerden birini paylaşayım sizlerle
Ailemizin favori keki oldu kendisi:)
Vişneli-Kayısılı Kek
Malzemeleri:
3 büyük yumurta oda ısısında bekletilmiş
1 su bardağından 2 parmak az sıvı yağ(200 ml. Bardak kullanıyorum)
2 su bardağı toz şeker(vişne eksi olduğu için )
1 pk.vanilya
1 pk. Kabartma tozu
1 su bardağı süt
2,5_su bardağı+ 1 yemek kaşığı un
10 adet kuru kayısı ince ince doğranmış
15 adet vişne doğranmış(dondurudan kullandım doğraması daha kolay oldu)
üzeri için 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
1-Yumurtayı mikserle köpürene kadar çırpıp,vanilya ve şeker ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.Sütü,yağı ekleyip,kabartma tozuyla karıştırdığımız unu azar azar ilave ediyoruz.
2-Karıştırmaya tahta kaşıkla devam ediyoruz.Birkaç dakika mikserle tekrar çırpıp yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş kek kalıplarına karışımın yarısını döküp kayısı ve vişne parçlarını karışımın üzerine dağıtıyoruz
3-Kalan karışımıda ekleyip üzerinede kalan vişne parçalarını paylaştırıyoruz
(Kekin üzerinde ne kadar çok vişne olursa yüzeyde çatlama olmuyor)
4-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişiriyoruz(ilk 20 dakika kesinlikle fırının kapağını açmıyoruz,ucu şivri bıçakla kekin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz) kalpli kalıp normalden ince ve küçük olduğu için 15 dakikada pişti
5-Kek ılınınca üzerine pudra şekeri eleyip ikram ediyoruz
Afiyet olsun
...Kekleri kalpli ve baton iki kalıpta pişirdim tek karışımdan 2 kek elde etmiş oldum,ve bu iki kekle 2 ayrı misafir gurubu ağırladım:)
Baton keki misafirlere ikram ettiğim gün kalpli kekimi de nofrostta attım.
Misafirlerim gelmeden çıkartıp birkaç dakika fırında nemin çıkmasını sağladım,taptaze sekilde ikram ettim
...Çabuk tükendiği için kalan kek parçası sorunu yaşanmıyor 2-3 defadır keklerimi bu şekilde hazırlıyorum.Erkam Eymen mayhoş lezzet tutkunu olduğu için vişneyi kekten eksik etmiyorum
notlar
...Kalıbınız yoksa tepside pişirirsiniz tepsi tabanını yağlayın ama tepsinin kenarlarını yağlamazsanız daha güzel kabarmasını sağlarsınız
...Keki karıştırırken karıştırma kabını biraz daha eğik tutarsanız kek daha güzel kabarır
...Kek yaparken unu 1-2 kez elemeniz ve kabartma tozunu unla harmanlamanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacak
...Meyveli kek yaparken meyve parçlarını unlayıp kullanırsanız meyveler dibe çökmez
Etiketler:
KEKLER
14 Ağustos 2010 Cumartesi
DAVET SOFRASI.... NANELİ LİMONATA....İFTARDA NE VAR
Dün akşam bizim evde iftarda ne vardı
-Kulaklı şehriye çorbası
-Mantı tarifi burada
-Sebzeli tavuk sote(dün akşamdan)
-Mevsim meyveleri
-Tel kadayıf tatlısı tarifi burada
fotoğrafın altına pek manasız oldu ama yemek yapma + Erkam Eymeni zaptetme telaşından hep unutuyorum yaptığım yemekleri fotoğraflamayı
Fotoğraflama adına daha fazla gayret göstereceğim bakalım akşama sonuç değişecek mi?
Sofranın hikayesine gelince bundan önce yaşadığım,diğer tabirle gelin gittiğim eski evimden eskimeyen komşularımı ağırladım,pek keyifli bir gündü ramazan arefesinde bol sohbet eşliğinde zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamadık:)
Menüde neler mi vardı
-Taze naneli reyhanlı şehriye salatası
-Meyveli kek
-Haşhaşlı tambuğday unlu çubuklar
-Mayalı poğaça
-Kalpli kurabiye
-Fındıklı fındık kurabiye
-Çikolata soslu tavukgöğsü
-Buz gibi limonata
Tarifini daha önceden neden almamışım dediğim limonata:)
İftar ve sahur sofralarınada çok yakışan limonatanın tarifinide paylaşayım sizlerle
Tarif teyzeme ait annem bana anlattı bende size:)
NANELİ LİMONATA
Malzemeleri:
-5 adet limon(küçükse 6)
-1 litre su(1.5 litre kullandım)
-1.5 su bardağı şeker(damaktadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
-Nane yaprakları
Hazırlanışı:
1-Limonları içiye yıkayıp rendenin ince tarafıyla kabuklarını rendeliyoruz.Derin bir kaba boşaltıyoruz(beyaz kısmını rendelemiyoruz acılaşmaması için)
2-Rendelediğimiz limonların suyunu sıkıyoruz bir bardağa dolduruyoruz.sıktığımız limonları,rendelenmiş kabukların olduğu kaba aktarıyoruz üzerinede şekeri ilave edip iyice ovuyoruz
3-Bu şekilde buzdolabında yada bir kenarda kabın ağzını kapatıp 1-2 saat bekletiyoruz(annemin tabiriyle mayalıyoruz) bu süreyi ne kadar uzun tutarsak o oranda aromalı limonata elde ediyoruz
4-Bir sürahiye limon suyunu,mayalanan limon,şeker,kabuk karışımını 1 bardak oda ısındaki suyu ekeliyoruz posalı limon parçalarını sürahiden iyice sıkarak çıkartıyoruz( limon parçaları çıkınca karıştırmamız kolaylaşır) iyice şekerler eriyene kadar karıştırıyoruz şeker eriyince arzu edilen miktarda 4-5 su bardağı soğuk suyu sürahiye boşaltıyoruz
5-Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra çay süzgeci yada ince delikli tel süzgeçle süzüp nane yaprakları eşliğinde servis yapıyoruz
Afiyet olsun
13 Ağustos 2010 Cuma
BİSKÜVİLİ İRMİK TATLISI.... İFTARDA NE VAR?
Hoşgeldin kutlu zaman dilimi...
Ne iyi ettinde geldin...
Bu güzel aya has bütün güzellikleri kazanmamız temennisiyle...
Bu aya özel...
Bugün itibariyle,hergün iftarda ne var? sorusunun bizim eve has cevabını paylaşacağım sizlerle
DÜN AKŞAM NELER VARDI
-Tarhana çorbası
-Mantarlı bezelyeli tavuk yemeği
-Yaprak sarma(annemden)
-Kavun karpuz
iftarda tatlı soğuk birşeyler olsun diyenlere gelsin bu tarifte
BİSKÜVİLİ SÜTLÜ İRMİK TATLISI(SOĞUK PASTA)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 yemek kaşığı tereyağı
1 pk. vanilin
5 su bardağı süt
HAZIRLANIŞI:
1-Derin bir tencereye İrmik süt şeker vanilin dökülür orta hararekli ocakta sürekli karıştırılır
2-Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır karıştırmaya devam edilir
3-İsteğe göre tereyağı eklenir, tatlı kaynadıkça göz göz olur ardından kıvam alır (kıvamı kaşığa alınca parça parça dökülmesi) ocağın altı kapatılır içine 8-10 tane bisküvi iri parçalar şeklinde kırılır ve karıştırılır
4-ıslatılmış veya streç serilmiş kek kalıbına yada herhangi bir cam kaba karışım dökülür üzeri düzeltilir
5-Üzerini kaplayacak şekilde bizküviler sırayla yerleştirilir
6-Tatlı oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırılır servisten birkaç saat önce kalıptan çıkartılıp buzdolabının alt rafına alınır servis zamanı pasta süsüyle süslenip soğuk şekilde ikram edilir
Afiyet olsun
...Bu tatlıyı soğuk pasta formunda sunmayı çok seviyorum.Bu sıcak günlerde Ağızda eriterek yemenin ayrı keyif olduğunu düşünüyorum
...Kelepçeli kalıpta tatlıyı hasarsız çıkartmak daha kolay oluyor
Meyveli Renkli irmik tatlısınında tarifi burada
Etiketler:
PRATİK TARİFLER,
TATLILAR
7 Ağustos 2010 Cumartesi
AKŞAM ÇAYI DAVETİ & MUHABBET SOFRASI
Ne zamandır görüşemiyorduk ...Dersler,sınavlar ,yıllık izinler derken sonunda ortak günü bulduk.
Dün akşam ailece keyifli saatler geçirdik.Bir daha arayı bu kadar açmayalım diye sözleşerek ayrıldık.
Misafirlerin sevecenliği ev sahibini rahatlatıyor.Yaşadığım sakinliğe kendim bile hayret ettim.
Hatta temizlik ve hazırlık yapması gereken kısıtlı zaman diliminde minik oğlunu parka götüren nadir annelerden biriyim sanırım:)
(annee eka addaa diyip,sandaletlerini ayakkabılıktan alıp elime tutuşturmsaının payı da yadırganamaz tabii:))
Eee ne demişler çocuk mutlu=anne mutlu
Menüde neler vardı:
-Reyhanlı tel şehriye salatası
-Dereotlu maydanozlu peynirli poğaça
-Haşhaşlı tuzlu kuru pasta
-Vişneli kayısılı kek
-Bisküvili sütlü irmik tatlısı
Ne hoş muhabbet bir sofraydı saatler nasıl geçti anlamadık.
Yine buyrun gelin emi Mercikoğlu ailesi
yine bekleriz:)
Etiketler:
SOFRAMIZ
5 Ağustos 2010 Perşembe
YEMEK KİTABI SAHİBİ OLMAK İSTER MİSİN?
Bundan aylar önce haberdar olmuştum Coşkun Aral'ın ''annemin yemekleri'' kitabından...
Dün elime ulaşan kitabı sıcağı sıcağına paylaşmak istedim:)
Öncelikle Coşkun Aral'a hediyesi için teşekkür ediyorum.
Anadolu yemek kültürüne özel lezzetlerin olduğu kitap,kaliteli fotoğrafları ve özenli görüntüsüyle göz dolduruyor.
Bilinen anadolu lezzetlerinin yanında isimlerini ilk kez duyduğum tariflerde mevcut.Yeni lezzet denemeleri için ramazanı bekliyorum:)
Yemek sevdalılarına duyuru:Bu esere sahip olmak için www.hotpoint-ariston.com.tr ve www.haberci.com sitelerine iletişim bilgilerinizi mail atarak bildirmeniz yeterli
Etiketler:
İYİ ŞEYLER,
KİTAPLAR
1 Ağustos 2010 Pazar
KEK KALIBINDA PEYNİRLİ BÖREK
(Bronz oğlumun elinin,kolunun olmadığı fotoğraf bulamayınca bu fotoğrafta karar kıldım)
Son üç ayda toplam Bursa yolculuklarını gün sayısına bölünce neredeyse 1o günde bir
Bursa yolculuğuna denk geliyor.Bu durumdan pek hoşnuduz analı oğlullu,
okadar benimsedik ki İdonun Orhangazi,Osmangazi hızlı feribotlarını(bence gemilerini) Erkam Eymen oyun salonunun yanında prizleri ve yangın söndürme tüplerini eliyle koymuş gibi bulabiliyor:)
Yazamama ve etkinliklere katılamama nedeni sık sık Bursa'ya gidişlerdir ilgilenlere duyrulur :)
PEYNİRLİ BÖREK
Malzemeleri:
1 paket üçgen yufka 360 gr
1 kalıp beyaz peynir
yarım demet maydanoz
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
1-Maydanozu sirkeli suda yıkayıp ince ince kıyıyoruz içine peyniri ilave edip çatalla eziyoruz(lor kullanacaksanız tuz ilave etmeyi unutmayın)
2-Sos malzemelerini bir kenarda çırpıyoruz
3-Kek kalıbını katıyağla yağlıyoruz
4-Üçgen yufkaların kenarları birbirinin üzerine gelecek şekilde diziyoruz ince uçları kek kalıbının ortasından aşağıya ,kalın kenarları ise kalıbın kenarından sarkıtıyoruz ,sosu eşit miktarda yufkaların üzerine dağıtıyoruz.
5-Yufkaları dizip ikinci katı oluşturuyoruz soslayıp,peynirli karışımını paylaştırıyoruz
6-Üçüncü ve 4. katı oluşturup soslayıp tekrar peyniri dağıtıyoruz
7-Son katta öncelikle sarkıttığımız yufka uçlarını kek kalıbının üzerine getiriyoruz elimizde kalan 3 parça yufkayla kapatıyoruz
8-Sosun birazını ayırıp kalanını üstüne döküyoruz.Buzdolabında 1-2 saat yufkalar iyice sosu çekene kadar bekletiyoruz.Artan sosu da üzerine gezdirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz
Afiyet olsun
püf noktası: börek piştikten sonra ka üzerine biraz su serpip kalın bir beze sariyorum yumuşacık olması için
maaile pek beğendik bu şekli,dilimli halini fotoğraflayamadan tükendi:)
tepsi böreğine oranla daha yavaş pişiyor özellikle altının pişip pişmediğine dikkat etmek gerekiyor içi kat kat sunumu güzel börek oluyor
2 agustos eklentisi:
Farketmeden yorum kısmını kapatmışım,yorum yazmak isteyenlerin yazamamasına neden olduğum için affola
Son üç ayda toplam Bursa yolculuklarını gün sayısına bölünce neredeyse 1o günde bir
Bursa yolculuğuna denk geliyor.Bu durumdan pek hoşnuduz analı oğlullu,
okadar benimsedik ki İdonun Orhangazi,Osmangazi hızlı feribotlarını(bence gemilerini) Erkam Eymen oyun salonunun yanında prizleri ve yangın söndürme tüplerini eliyle koymuş gibi bulabiliyor:)
Yazamama ve etkinliklere katılamama nedeni sık sık Bursa'ya gidişlerdir ilgilenlere duyrulur :)
PEYNİRLİ BÖREK
Malzemeleri:
1 paket üçgen yufka 360 gr
1 kalıp beyaz peynir
yarım demet maydanoz
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
1-Maydanozu sirkeli suda yıkayıp ince ince kıyıyoruz içine peyniri ilave edip çatalla eziyoruz(lor kullanacaksanız tuz ilave etmeyi unutmayın)
2-Sos malzemelerini bir kenarda çırpıyoruz
3-Kek kalıbını katıyağla yağlıyoruz
4-Üçgen yufkaların kenarları birbirinin üzerine gelecek şekilde diziyoruz ince uçları kek kalıbının ortasından aşağıya ,kalın kenarları ise kalıbın kenarından sarkıtıyoruz ,sosu eşit miktarda yufkaların üzerine dağıtıyoruz.
5-Yufkaları dizip ikinci katı oluşturuyoruz soslayıp,peynirli karışımını paylaştırıyoruz
6-Üçüncü ve 4. katı oluşturup soslayıp tekrar peyniri dağıtıyoruz
7-Son katta öncelikle sarkıttığımız yufka uçlarını kek kalıbının üzerine getiriyoruz elimizde kalan 3 parça yufkayla kapatıyoruz
8-Sosun birazını ayırıp kalanını üstüne döküyoruz.Buzdolabında 1-2 saat yufkalar iyice sosu çekene kadar bekletiyoruz.Artan sosu da üzerine gezdirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz
Afiyet olsun
püf noktası: börek piştikten sonra ka üzerine biraz su serpip kalın bir beze sariyorum yumuşacık olması için
maaile pek beğendik bu şekli,dilimli halini fotoğraflayamadan tükendi:)
tepsi böreğine oranla daha yavaş pişiyor özellikle altının pişip pişmediğine dikkat etmek gerekiyor içi kat kat sunumu güzel börek oluyor
2 agustos eklentisi:
Farketmeden yorum kısmını kapatmışım,yorum yazmak isteyenlerin yazamamasına neden olduğum için affola
Etiketler:
HAMURİŞLERİ
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)