19 Mayıs 2011 Perşembe

PEKMEZLİ HAŞHAŞLI MİLFÖY ÇÖREK

pekmezli haşhaşlı milföy çörek
Geçen gün markette haşhaş ezmesini görünce pek mutlu oldum..
Sebebi ise İstanbul'da haşhaş ezmesiyle ilk karşılaşmamdı....Sanki Bursa'da daha yaygın diye düşünüyorum..
Annem haşhaş ezmesini Afyonlu komşulara getirtirdi..Pekmezle yada balla karıştırıp  gidip gelip kaşıkladığım çocukluk günlerimi hatırladım.Ambalajını inceleyince ne kadar şifalı olduğunu da öğrenmiş oldum..
En çok ilgimi çekende öksürük kesici özelliği oldu..

*Başta diş ağrısı olmak üzere sancıları dindirir.
*Yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır
*Mesane iltihabında , sıraca(deri veremi) hastalığında raşitizmde ve kabızlıkta faydalıdır.
*Kalp krizi ve damar tıkanıklığını giderir.
*Reçel ve pekmezle karıştırıldığında vücuda zindelik verir.
*Sinir bozukluklarını giderir.
*Varis ağrılarında şifalıdır.
*Yanık tedavilerinde içten ve dıştan kullanımlarda etkilidir.
Ben A 101 marketten aldım..Haşhaşlı ekmek yapan pastane yada fırınlardan da temin edebilirsiniz..
İştah açıyor,kilo alma problemi olanlara da tavsiye ediyorum..
Haşhaşlı tarifleri incelerken birçok almanca tarife rastladım..Bu yüzden Almanya'da da kolayca bulunabileceğini düşünüyorum

Haşhaşla hazırlanabilecek en pratik tarif:
Haşhaşlı lokum hazırlama fikrim vardı ama,milföyden çörek yapma fikri daha pratik geldi...

Bu arada Erkam Eymen ya haşhaşın tadını beğenmezse  diye düşünürken O'nu taburesine tırmanmış pekmezli haşhaş karışımını kaşıklarken buldum:)) Annesinin oğlu:))

Pekmezli Haşhaşlı Milföy Çörek
Malzemeleri:
4 parça oda ısısında beklemiş milföy yaprağı
3 yemek kaşığı pekmez
3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi( dilerseniz haşhaşı sıvı yağla inceltebilirsiniz..ben milföy yağlı olduğu için sıvı yağ eklemedim)
Hazırlanışı:
....4 parça milföyü uçuca ekleyip oklavayla dikdörtgen şeklini kaybetmeden büyütüyoruz
....3 kaşık pekmeze 3 kaşık haşhaş ezmesi ilave edip açtığımız hamurun her tarafına yayıyoruz
....İki taraflı rulo yapıp bir parmak genişliğinde kesiyoruz.
....Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 15-.....20 dakika pişiriyoruz.
.....sevgiyle sunuyoruz.
Afiyet olsun
***Çörekleri Erkam Eymen için hazırlandığından bool iç malzemeli oldu...Siz  içini azaltarak daha şık bir görünüm elde edebilirsiniz

18 yorum:

Fransali Gelin dedi ki...

mm çok severim bunu, ama hiç milfoylu yapildigini bilmiyordum

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

çok şık görüntüsüde lezzetide harika bir börek aynı zamanda da çok besleyici olmuş.ellerine sağlık afiyet olsun sizlere canım selamlar

Banu dedi ki...

Canım ellerine sağlık çörekler nefis görünüyor... Haşhaşlı hamuru çok sevrim sık pişiririm ama bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum teşekkürler sevgiler...

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzeller ellerine sağlık bu kadar faydası olduğunuda yeni öğrendim:))))

canimçektipişirdim dedi ki...

cnm ellerine sağlık çok seviyorum hashasla yapılan herşeyi..etkinlik için tarif yayınladım alırsan sevinirim..

Disalce dedi ki...

ımmhh..çok güzel görünüyorlar..ellerine sağlık..bilgiler içinde ayrıca teşekkürler....

sinir bozukluklarına iyi gelmesi hoşuma gitti...çocuklardan insanda sinir tavan yapıyor çünkü:))))))

Armina dedi ki...

Etkinlik için ızgara tavuk tarifimi alabilirsin.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

haşhaşın faydalarını bilmiyordum bal ya da pekmezle karıştırıp yiyeceğim tadını merak ettim
ellerine sağlık arkadaşım

beylikdüzü dedi ki...

Çörekler nefis görünüyor.Emeğinize sağlık

kalpkurabiye dedi ki...

ahh ne çok severim o ezmeyi:)
afyonlu bir dostum sayesinde tanışmıştım kendiyle annesi ne nefis çörekler yapardı ahh:))
ellerine sağlık diyorum, yutkunuyorum aldım başımı gidiyorum:)

Unknown dedi ki...

Dilekciğim hayırlı cumalar
yeni tarifler yokmu? gelmiyormu?
etkinlik süremiz azaldı hala foruma giremiyormusun canım ben adminlere bildirmiştim ilgileneceklerdi hatta senin etkinlik tariflerinin bir kısmını co admin eklemişti
haşhaşlı çörekleri çok severim ama milföyle yapmak hiç aklıma gelmemişti eline sağlık prensine de afiyet bal olsun
öptüm canım

Armina dedi ki...

Tarifi mail adresine gönderdim alabilirsin.

Aycan dedi ki...

Aaaaa ben hiç duymamıştım aslında.Ne garip, hahşhaşın ne kadar yoğun olduğu bir yerdeyiz ama hiç duymadım.

Adsız dedi ki...

Bu sifalari duyunca pismanligim daha da artti,arkadasim bir kiloya yakin hashas ezmesi getirmisti bana da Türkiye'den,ben akilli "ne yapcam bununla"deyip attiiiiimmmm. :(((
Artik benim hashasim yok. :(
Ellerine saglik cnm,oglusa sifa olsun.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok cici görünüyorlar!!!

Sevgiler,
Evren

yemekbiraşk dedi ki...

nefis gözüküyor eline sağlık canım..
http://yemekbirask.blogspot.com/2011/02/cay-sofras.html likiyle etkinliğine katıldım:) okadar bol kalorili yiyoruzki tarif bulamadım:)
sevgilerimle..

ab-ı hayat dedi ki...

Daha önce de söylediğim gibi uzun süredir denemek istediğim bir tarifti,şeklini çok beğenmiştim.Ellerine sağlık nefis görünüyor,bilgiler için teşekkürler...

Senin için diyet yemekleri listesi hazırladım canım:::))))linki aşağıda.



http://bengisu-abihayat.blogspot.com/2011/05/diyet-yemekleri-semizotu-salatas.html

Mutfak Havlusu dedi ki...

Gene senin ilginç karışımdalardan:)Çok beğendim ve bende o marketi bulup gidip bakacağım varmı.Çünkü bizde kütahyalı komşularımıza getirtiyoruz arada.
Ellerine sağlık selamlar.