13 Mayıs 2008 Salı

BAYAT EKMEKTEN NANELİ,PAZILI,PEYNİRLİ TART******

Merhabalar
Türkiye'de her gün 120 milyon ekmek üretiliyor. Bunun 12 milyonu israf ediliyor. :(
Bu korkunç bir rakam:(
Aç yatan,aç kalkan insanların sayısı günden güne çoğalırken, israfta çoğalıyor:(
Ekmekleri çöpe yar etmemek,için birçok tarif üretilebilir.Hazırladığım bu tartta ,bunlardan biri,hem değerlendirmenin hazzını yaşıyor,hemde harika bir lezzetle tanışıyorsunuz.
Tarifi nacizane bana ait.Evimizin hamurişi sevmeyen gurmesi bu tartı çok sevdi:)
Tekrar yapmamı ve bloğumda biran önce yayınlamamı istedi.
Sırada başka tarifler olmasına rağmen yoğun istek üzerine tartı yayınlıyorum.Bayat ekmekten hazırladığım yayınlanmayı bekleyen iki tarifim daha var.
Daha önce bayat ekmekten hazırladığım tartölet tarifini kurabiyelerim etiketinden ulaşabilirsiniz
Öncelikle bayat ekmek unu tarifimi paylaşayım
-Bayat ekmekleri nofrostta bekletiyorum(küflenmesini önlemek için) -birikince rondodan geçiriyorum ve bayat ekmek ununu elde ediyorum.buzdolabı poşetlerine paylaştırıp nofrostta hamurişi yapmak için saklıyorum
Galeta unu yapıyorum:(bayat ekmekleri fırınlayıp,rondodan geçiriyorum)
Denemenizi tavsiye ederim,Ekmeklerimizi çöpe yar etmeyelim
Sizlerde nasıl değerlendirme yoluna gittiğinizi paylaşmak ister misiniz?
Ayrıca bu özel tarifi,
Salata yarışması birincisi, http://www.deryadanlezzetler.com/ Derya'nın nazik daveti üzerine, pdçse 23 etkinliğine gönderiyor,kendisine kolaylıklar diliyorum
Not:Yoğun geçen günlerimden dolayı, arkadaşlar sizlere ziyaret gelemiyorum.Anlayışla karşılacağınızı umuyorum.En kısa zamanda iadeyi ziyaretlere başlıyorum.:)
BAYAT EKMEKTEN PEYNİRLİ TART
Malzemeleri:
2 yumurta(1 yumurtanın sarısı ayrılacak)
2 su bardağı bayat ekmek unu
1 çay bardağı yoğurt
6-7 dal ince ince kıyılmış taze nane
3 bardak kepek unu (buğday unu kullanabilirsiniz)
¼ çay bardağı buzlu su(kıtır kıtır olması için)
1 su bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı tuz
Üzeri için :
200 gr beyaz peynir
1/4 demet maydanoz
1/4 demet pazı yaprağı (1 bardak suyla haşlanmış ve rondodan geçirilmiş)
Yarım su bardağı süt
Süslemek için:
Çörekotu ve sivri biber
Hazırlanışı:
1-Bayat ekmek ununu havuz şeklinde açıyoruz
2-Yumurta,yoğurt,tuz su,zeytinyağını ilave ediyoruz
3-Kaşıkla yedire yedire karıştırıyoruz
4-Kabartma tozu ve un ilavesiyle hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz
5-İnce kıyılmış taze naneleri ilave ediyoruz
6-Hazırladığımız hamuru merdaneyle tart kalıbı boyunda açıyoruz
7-Yağlanmış tart kalıbına ,kenarlarını elimizle yukarı doğru çekerek yayıyoruz
8-Diğer tarafta maydanozları iri iri kıyıyoruz,
9-Rondodan geçirdiğimiz pazı,maydanoz, ufalanmış beyaz peynirle harmanlıyoruz
10-Hazırladığımız tart kalıbının üzerine eşit miktarda dağıtıyoruz
11-Süt ve ayırdığımız yumurta sarısınızı iyice çırpıp
12-Peynirli karışımın üzerine gezdirerek döküyoruz
13-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında tartın üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz
14-Çörekotu ve biberle süsleyip
15-Sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun (yanında bol köpüklü buz gibi ayran harika oluyor)

48 yorum:

GonuLunceLezzetLer dedi ki...

Gerçekten tart harika olmuş arkadaşım...Bayat ekmekleri değerlendirmenin çok güzel şekli bayıldım.Ellerine sağlık...Sebvgiler...

deryadanlezzetler dedi ki...

Ellerine,emeğine sağlık arkadaşım.Çok nefis olmuş.Tarifini yayıladım.

Müjde!

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
Yayına Hazırlayanlar
http://nasibim.blogcu.com
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Sorumlu Müdür
http://selmahlc.blogcu.com
Grafik Tasarım Düzenleme
Yağmur İpar

Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey:

Adınızı
Sitenizin adresini
Dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
Tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır.

Örnek
isim: SEVİL SAHİN
site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarif : SALATA YARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html

Ayrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.

Melek* dedi ki...

tebrik ederim arkadaşım dünde biz eşimle şu bayat ekmeklere bişey bulalım dedik. tatlısını yat dedi eşim bende tarifi varsa bakıyım netten diyordum nasıl tevafuk oldu içim yanıyor malesef ekmek bayatlıyınca evden her atılan bir nimetle evin bir bereketi gidiyor düşüncesi gelir hemen aklıma malum çekirdek aileyiz yenir diyip alınıyor ne kadarını yiyebilirizki. Allah razı olsun bacım sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Hemen yorumumu yazayim da gazete'nin bas sayfasina çikmiyayim:)) Dilek'çim canim benim muhtesem bir tarif bu boyle harika birsey,senin de dedigin gibi gerçekten olmamasi lazim israf çok var ve her yonden degerlendirmek lazim,tipki senin bu muhtesem tarifin gibi harikasin çok begendim,tart sahane gorunuyor ellerine saglik bir tanesi...iyikide yayinlamisin hemen...annecimi merak ettigin için çok tesekkur ederim canimsin yaa,guzel kalpli arkadasim,annecimin durumu iye dogru gidiyor,insallah allah'in izniyle daha da iyi olacak,senin de payin var hemde çok allah razi olsun senden,kocaman optum...

huriye
kelebeklisaniyeler.blogcu.com

Feyza Fidan dedi ki...

Canım Dileğim enfesss bir tarif ...Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için bundan lezzetli bir tarif olamazdı..Ellerine kollarına sağlık canım arkadaşım,
Öpüyorum seni...

ayselce dedi ki...

selam canim,

nasilsin? insaALLAH iyisindir...

eee görüsmeyeli neler yaptin neler oldu, is konusunda yeni haberler varmi???

almanyadaki havalar süper... simsicak :)))

iyi bak kendine hadi öptüm canimmm

sadiye dedi ki...

selamlar canım
nasılsın bu aralar
gerçekten güzelbir konuya değinmişsin tebrikler. israf hele ekmekte olunca bir başka üzüyor insanı. Tart güzel görünüyor. Ellerine sağlık
KEndine çok iy ibak
sevgiler

Adsız dedi ki...

Önce duyarlı bir vatandaş olduğunuz içn kutluyorum..Bayat ekmekler değerlendirmek benim de en önemsediğim şeylerden biri..Bu hiç duymadığım bir yöntem..Mutlaka deneyeceğim..
Saklama yöntemlermz aynı..
Kutluyorum ..Ellerinize sağlık..sevgimle...
sehnazmutfakta.blogcu.com

mucizembenibul canan dedi ki...

selam canım
Öncelikle çok güzel sevap işleyici bir hareket bu israfı önlemek için
sembolik yaptığın tarif de çok hoş mutlaka deneyeceğim.
Bu arada 8 kilo verdim diye yazmışsın ben daha 4 kilo verdim 1 ayda daha 8 kilo fazlam var
hergün bol bol yürüyorum yalnız şu göbeği bir türlü eritemedim ona üzülüyorum.
Bakalım ideal kiloma ulaşabilecekmiyim?
Görüşürüz canım sevgiler...

birdilimdus dedi ki...

Canım benimm, ellerine sağlık ne de güzel düşünmüşssün valla. Bu arada blogunun yeni stili de pek bir iç açıcı olmuş tatlım benim.

Sevgiler...

defneylebirlikte dedi ki...

harika olmuş canım eline sağlık.hem de israfı önlemiş oluyoruz..harikasın.

Mihriban dedi ki...

Dilek'cim değişmiş şablonun ben görmeyeli.Güzel olmuş.
Bayat ekmek tartı çok güzel.Ellerine sağlık.Dondurmaya da ayrıca bayıldım.Sevgiler selamlar...

nagehan dedi ki...

Dilekcim canım beni merak ettiğin için sağol......iYİ OLMAYA ÇALIŞIYORUM 31 MAYIS-1 HAZİRANDA AÖF SINAVLARIM VAR, O NEDENLE BU ARA KENDİMİ DERS ÇALIŞMAYA VERDİM....iŞLERDE YOĞUN YAZ GELDİ YA....GÜYAAAAA :))))

CANIM BU BAYAT EKMEK DEĞERLENDİRME ŞEKLİN ÇOK GÜZEL, BENDE GALETA UNU GİBİ YAPIYORDUM AMA UN HALİNE HİÇ GETİRMEDİM BİRDE ONU DENEYEYİM...

ELİNE KOLUNA SAĞLIK, ÖPTÜM SENİ ÇOKKKKKK

sEVGİLER

banu gökşin dedi ki...

çok guzel bir fikir. nefis görunuyor. ellerine sağlık sevgilermle..

lady koşan istiridye dedi ki...

Bayat ekmekleri değerlendirmek için süper bir fikir, teşekkürler paylaştığın için.

Yaren dedi ki...

Dilekcim canim cok haklisin,hergün cöbe birsürü ekmek atiliyor.Atarken hep onlari yiyemeyen insanlar geliyor,üzülüyorum sonra ayni hata yine tekrarlaniyor.Malesef cok israf var yazdigin gibi.Verdigin tarif harika görünüyor,bayat ekmekleri de aslinda cok lezzetli bir sekilde degerlendire biliriz.Ellerine saglik canim ,afiyetler olsun.Güzel bir noktaya degdigin icin cok tesekürler,sevgiyle kal.

OZAY dedi ki...

Sevgılı Dılek harıkasın ne kadar guzel bır fıkır.Ellerıne saglık.Sevgıler...

Ayse Pamuk dedi ki...

harika bir fikir ellerine sağlık

cincinsfikirli dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş, bir dilim ekmeğe muhtaç bunca insan varken senin önerin çok faydalı..çok da leziz olmuştur eminim, ellerine sağlık,sevgiler..

Baharcicegi dedi ki...

Dünyadaki cöpe atilan ekmekler afrikadaki bütün aclik ceken bir dilim ekmek bulamayan ülkelerin hepsine yetecek durumda,bir tarafta israf bir tarafta aclik.
canim cok güzel degerlendirmissin bayat ekmegi ellerine saglik

Papatya Prenses dedi ki...

Ekmeği değerlendirmenin o kadar yolu var ki,nedren israf ederler hiç anlamam.

Ellerine sağlık canım,harika görünüyor.
SEvgiler...

elif dedi ki...

bayat ekmekleri fırında bişeyler yapıp değerlendiriyodum ama bu şekilde un yapıp değerlendirmek hiç aklım gelmemişti. çok iyi bir fikir. ellerine sağlık canım

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Çok çok beğendim Dilek, ellerine sağlık.. Mutlaka denemek istiyorum.. Ben de artan ekmekleri dondurucuda saklar, sonra da ısıtıp tüketirim.. Atılan ekmeklere ve yemeklere benim de içim acıyor..

fatosun mutfagından... dedi ki...

canımm nbr basılsın..ben hala tam olarak dönüş yapamadım eve..gidip geliyorum...şimdi evdeyim akşama tekrar gidcem ama cuma döncem bidaa da gitmicem..sabah seni arıcaktım buluşalım die caruselin orda belki işin olur hemen gelemzsin die aramadım....tatrt nefis çok açım zaten...ellerine sağlık diloşumm...

sarımutfak dedi ki...

ellerine sağlık bayat ekmek değerlendirmek için güzel bir tarif
sevgilerimle

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

dileğim yavruceylanım harika olmuş elciklerine sağlık...enişteye selam:))) sevgilerimle öpüyorum kuzucum

jasmin dedi ki...

Dilek'cim ellerine saglik canim cok guzel bir fikir.Birde sakincasi yoksa Ece'nin tlf numarasini isteyecektim snden canim.
Malezya kuala lumpur'da benim kardesim oturuyor.Malezya'da ozel tuk kolejinde de oglunu okutuyor.Acaba ece kuala lumpura mi gidiyor?Merak ettim dogrusu. Benim e-mailime numayi gonderisen cok sevinirim canim.hoscakal

Tatlı Mutfak dedi ki...

Dilekçim canım nasılsın?

Allah kolaylık versin taşınmak zordur. Dualarım seninle inş. canım.

Beni tanımadın mı:)) Dileeeeeeeeek bende yemek sitesi açtım sonunda:))) Sizler kadar yapamayabilirim ama bakalım :)

inş. canım bir gün birlikte de gideriz. Biz zaman hemen gitmiyoruz ki bakarsın denk gelir:)

yildiz dedi ki...

Cöpe giden ekmekleri gördükce hem üzülüyorum hem de sinirleniyorum.
Herkes kendine göre bir cözüm bulmus.Senin yapmis oldugun da cok güzel,ellerine saglik.

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

23. Ev sahibemiz olan http://deryadanlezzetler.com arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .
Sevgilerimle SEVİL

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

23. Ev sahibemiz olan http://deryadanlezzetler.com arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .
Sevgilerimle SEVİL

zeynepdenciciler dedi ki...

Dilekcim merhaba ne zamndır uğrayamıyordum sitene ne güzel tarifler eklemişsin yine şuaralar eşya toplamakla meşgulum az kaldı taşınmamıza fırsat bulmuşken bi dolaşayım arkadaşlarımı dedim sevgiler canım

Lezzet Gemisi dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK DİLEKCİM. HARİKA BİR TARİF. BAYAT EKMEKLER İÇİN DE SÜPER BİR ALTERNATİF. HAYIRLI CUMALAR DİLİYORUM CANIM, SEVGİLER....

anneminkiziyim dedi ki...

Merhabalar canim,
harika bir tarif ve cok güzel bir düsünce ile cikmissin yola, keske herkesde senin gibi duyarli olsa. Tartin cook nefis görünüyor, bizdede bayat ekmekten yapilmis bir iki yemek cesidi var ama ayni ekmegi ben burda bulamadigimdan yapamiyorum. Tarifin icin tesekkürler. Hayirli cumaalar, sevgfiler, kendine iyi bak.....

Tatlı Mutfağım dedi ki...

Dileğim;
teşekkür ederim. inş. hayırlı olur datlım. Bende çok mutlu oldum evett zaten düşünüyordumda sende aç deyince içimdeki duygular kıpraştı.Birde yapı ve içerik itibariyle melekçiğimle senin bloğunu çok beğenerek okuyorum takip ediyorum. Sizlerden esinlendim diyebilirim.

Canım korkutmak istemedim ya Allah korusun Rabbim kolaylık versin. Zorları kolaylaştıran Mevlamız inş. kolaylaştıracaktır.

Evi yerleştirmek açısından demiştim ben. Öptüm canım hayırlı cumalar...

elif dedi ki...

HAYIRLI CUMALAR ARKADAŞIM

jasmin dedi ki...

Canim benim e-mail adresimi veriyorum
tubasahin123@hotmail.com.cok tesekkur ederim canim.hoscakal

LAVANTİN dedi ki...

Ekmeğin çöpe atıldığı bir evin hanımı mutlaka evi yönetmeyi beceremiyordur. Çok iddalı oldu ama, bu konuda titiz davranmak çokta zor bir hadise değil.
Biraz hesaplı davranarak eve giren ekmeğin tüketime göre ayarlanması kalırsa bile dondurmak, yemeğe dönüştürmek en kötü ihtimalle bu tür ekmekleri verecek herhangi bir hayvan besleyen birilierini bulmak zor değil.
Her türlü israfa şiddetle karşı olduğumu belirterek hayrılı cumalar diliyorum canım.
Ayrıca harika bir değerlendirme olmuş.

Adsız dedi ki...

Dilek'çigim hayirli cumalar dilerim canim arkadasim,opuldun çok:)

kelebeklisaniyeler.blogcu.com

YASEMİN ASLIHAN BABALIK dedi ki...

merhaba dilekcim,ben de yoktum ne zamandır.ekmek israfı benim de kafama takılan bir konudur.dediğin gibi o kadar aç insan varken yapılacak iş değil.ben de biraz yenmeyeceklerini anladığımda biraz kurutup sonra rondodan geçiriyorum,köfte içi için hazır oluyor dondurucuda.bazen de penceremin önüne gelen kuşlarıma veriyorum.onları da aç koymak içimden gelmiyor

bereketli mutfak dedi ki...

ellerinize sağlık.
hayırlı cumalar...

pelincelezzetler dedi ki...

Yazı o kadar doğruki,çok israf ediyorux:(Bu tarif harika olmuş,ellerine sağlık..
Sevgiler..

karakazan dedi ki...

Cok israf etmekten Allah'a siginirim.Etmemeye calisiyorum,senin tarifini denemek icin özellikle ekmegimi bayatlamaya birakacagim galiba.Dilekcigim harika olmus canim,eline saglik.
Hayirli cumalar.

kizilciksurubu dedi ki...

Canim ne kadar sahane bir tart olmus, hem bayat ekmekleri degerlendirmis, hem de harika bir tarif ortaya cikarmissin, ellerine saglik canim.

semra mutfakta dedi ki...

NEFİS BİR TARİF ELLERİNİZE SAĞLIK.ZİYAN ETMEMEK ADINA ÖZELLİKLE NEFİS BİR TARİF.

yesildomates dedi ki...

adaşım gerçekten çok güzel bir fikir verdin bize..ellerine sağlık..
harika görünüyo..
öpüyorum..kocamanından..
sevgiyle kal....

angel dedi ki...

selam dostum gerçekten harika ve bilgi verici bir tarıf olmuş,bende ekmek ısrafını sevmem ve elimden geldiği kadarı ile dikkat etmeye çalışırm.ellerine sağlık canım...

antepası dedi ki...

Çok güzel olmuş süper.Böyle lezzetleri çok severim.Helede bayat ekmekleri değerlendirmek çok hoşuma gitti.Bende hiç ekmek atmayı sevmem.Hep değerlendiririm.