30 Haziran 2011 Perşembe

İRMİKLİ FINDIKLI LOKUM ( Prenses-Kraliçe vb. Tatlısı)

irmikli tatlı 1
İrmiğin faydalarını öğrendiğimden beri olabildiğince her şeyde irmik kullanıyorum..
Bu tarif,İrmikli kek tarifi kadar beğeni toplayabilir mi? bilinmez ama
Yiyenlerin lezzetiyle,görünümüyle çok beğenilip,hazır lokum zannettiği bir tarif ...orijinalini;Sevgili arkadaşım Nazife'den (pembelinin mutfağı)aldım..
Kendime göre eklemeler yaptım. Nazife'nin tarifi burada

Bu tarz tatlılara adettendir sultan,sadrazam,kral,paşa lokumu isimleri konulur ya:))bu tatlıda da;kraliçe yada prenses ismini hak edecek cinsten:))

Hazırlaması kolay,görünümü şık lezzeti de yerinde bir tarif..Yazarken tekrar denemek isteyeceğimi adım gibi biliyordum.O yüzden yazmak için irmik almayı bekledim:) malzemelerim hazır..tarifi daha da geliştirme niyetindeyim..

İçine ceviz,badem,file antep fıstığı,kuru meyve ekleyebilirsiniz
Yada tatlıyı kakaolu hazırlayabilirsiniz
Bir daha ki denemem de üzerini bitter çikolata ile kaplamayı bile düşünüyorum
irmikli lokum
İRMİKLİ FINDIKLI LOKUM
Malzemeleri:
1 su bardağı irmik
1 su bardağı şeker
3 su bardağı süt
2 yemek nişasta
yarım damla sakızı (1 tane falım kullandım ama ,yarım sakız kullanmak yeterliymiş)
1 poşet krem şanti ( 1 paketin içinde 2 poşet oluyor)

üzeri için:
fındık
hindistan cevizi (1-1.5 su bardağı)
antep fıstığı( 1 su bardağı)

Hazırlanışı:1-Derin tabanlı çelik tencereye sütü nişastayı irmiği şekeri ilave edip karıştırıcıyla iyice karıştırıyoruz
2-Tencereyi ocağa alıp orta ateşte pişirirken damla sakızını ilave ediyoruz.
Karışım fokurdamaya başlayınca kıvam alacak(kaşıktan parça parça dökülür hale gelince olmuş demektir)
3-Pişen tatlıyı ocaktan alıyoruz.Ilınan karışıma bir poşet krem şantiyi toz halinde boşaltıp iyice karıştırıyoruz.
tatlıyı yayvan bir tabağa boşaltıp oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz
4-Oda sıcaklığına gelen tatlıyı ağzı kapalı şekilde  buzdolabında birkaç saat bekletiyoruz
bekleyen tatlıdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp  (elimizi hafif ıslatarak)yuvarlıyoruz.
5-Hindistan cevizi yada antep fıstığına bulayıp servis tabağına alıyoruz. bu işlemi tatlı bitene adar tekrarlıyoruz.
bütün lokumların üzerine fındık yerleştirip buzdolabına kaldırıyoruz
...
Bir gece dondurucuda sakladım.Ertesi gün pikniğe giderken götürdüm..
Buzdolabında 2 gün,dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz
AFİYET OLSUN

9 yorum:

otuzundansonra dedi ki...

denenecek tatlılar gurubu aldım ,hem kolay hem güzel hemde lezzetli.Ellerine sağlık.

Gülcan dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Küçük Mucizem dedi ki...

kesinlikle en kısa zamanda denenecektir. tşk

Öcal-Mutfak-Esra dedi ki...

bende tatlılara irmik kullanmayı çok seviyorum.irmikli kek tarifini ve bu şeker lokumların tarifini aldım.ellerinize sağlık

yersofrasi.org dedi ki...

İrmikli tatlıları eşim çok sever. Böyle bir tatlı yapıp akşama sürpriz mi yapsam acaba diye düşünmeye başladım:) Ellerine sağlık. Hayırlı cumalar.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

harika bir tatlı deneyeceğim ellerine sağlık cnm

marifet ellerimizde dedi ki...

DILEKKKK NEFIS OLMUS BUNLAR:))))))))

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık. Fakat blog adresi değişti, linki düzeltirsen sevinirim. Birçok tarifim bu blogda mevcut değil ama blogun ana sayfasının linkini verirsende olur.

www.pembelinin-mutfagi.blogspot.com

gala vel dedi ki...

irmigin icinde buyuk miktarda GLUTEN var. gluten ise bagirsaklarda sorun yaradir ve bagirsaklarda yagin emilmesini engelleyir.o yuzden irmigin cok kullanilmasini tavsiye etmem.hayrindan cik zarari var.internetde arastira bilirsiniz.