21 Haziran 2011 Salı

PATATESLİ KULE POĞAÇA (PATATES KULESİ)


kule börek patatesli
Hafta sonu yoğun geçince eklemeyi heyecanla beklediğim tarifimde gecikti..

Cumartesi lezzetli ve moda kokan bir lansman... Pazarda alışveriş maratonu akabinde ev gezmesi ile su gibi geçti...Pazartesinin nasıl geçtiğini ise hiç anlayabilmiş değilim:))


Haftanın ikinci günündeyiz..İsteklerinizin gerçekleşeceği mutlu,huzurlu bir hafta diliyorum


İnsanın hayatında bazı tarifler vardır ya hani...'işte budur dediği''bu tarif benim için o cinsten:)
Öyle çok allayıp pullayıp tarifi gölgelemekte istemiyorum.Ama şu kadarını ifade edeyim kelimeler beğenimi anlatmaya da yeterli gelmiyor..


Önümüzdeki günlerde aynı ana tarifi kullanarak iç malzemelerini kumpir,pizza malzemeleriyle değiştirip farklı lezzetler yakalamayı düşünüyorum..Sucuk,sosis,mısır,kaşar dil peyniri,kıyma ilk aklıma gelenler..
Bu tarifte seçenek çook...


Hatta gazete ekinde gördüğüm gibi tatlısını hazırlamak için misafir ağırlamayı bekliyorum..
Tatlı iç malzeme olarak; elma,ceviz,kuru üzüm,kuru kayısı ilk aklıma gelenler...


İlerleyen günlerde bol bol kule şekli verilmiş tatlı-tuzlu hamur işleri göreceksiniz inş. blogta...
Küçük birde tavsiye eğer hamur hazırlamak için vaktiniz yoksa yada uğraşmak istemiyorsanız milföy hamuruna da aynı işlemleri uygulayabilir lezzetli sonuçlara ulaşabilirsiniz...


Özellikle davet sofralarına çok yakışacağını düşünüyorum deneyenlere kolay gelsin
Afiyetle ve muhabbetle kalın


patatesli kule poğaça
PATATESLİ KULE POĞAÇA
Tarifin hamuru,daha önce burada kullandığım tarif..İç malzemeleri de aynı.. Büzgülü böreğin kardeşi diye niteleyebiliriz...
Hazırlanışı:


1-Buzdolabında beklettiğimiz hamuru şekil verirken ise uzun iki rulo haline getiriyoruz..
Rulonun biri cevizden biraz büyük bezelere ayırıp unlanmış tezgahın üzerinde uzatıyoruz.poğaçanın üstteki spiral kısmını yapabilmek için... (kenara birkaç tane birden hazırladım hızlıca bitmesi için)


2-Diğer ruloyu bütün halinde unladığımız tezgahta merdaneyle 1.5-2cm kalınlığında açıyoruz. 200 ml lik klasik su bardaklarıyla kesiyoruz.


3-Elde ettiğimiz yuvarlaklara iç harçtan ekleyip iç harcın hafif kule şekli almasını sağlıyoruz..Hamurun kenarlarını üst tarafa doğru çok hafif şekilde büzüyoruz.


4-Daha önce hazırladığımız uzun spiral hamurları üstten başlayacak şekilde iç harcı ve tabanı dikkatlice sarıyoruz.yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı şekilde diziyoruz..Diğer hamurlara da aynı işlemi uyguluyoruz..


5-Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derecede altı üstü pişene kadar pişiriyoruz..
AFİYET OLSUN...


...
Kuleler diğer poğaçalara nazaran yüksek olduğu için üzeri çabuk kızarıyor dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum..

Kule ismi ve görüntüsünün ilham kaynağı: zaman gazetesi

11 yorum:

sevda dedi ki...

çok beğendim şeklini ama tam olarak yapabilirmiyim bilmiyorum.insallah bir dahakı yapımına aşamalarınıda çekip yayınlarsın canım.çok merak ediyorum.ellerine sağlık.sevgiler.

YeMeK vAkTi/AyLiN dedi ki...

Pek şık olmuş bu kuleler ellerine sağlık canım:)

Eylem dedi ki...

açıkçası tadını çok merak ettim.en kısa zamanda deneyecegim.ellerine saglık.

Serap Uzun ( karakazandan) dedi ki...

Bu anlatımdan sonra denemek bana şart oldu hele de beğendiysen,tariflerini denediğim dostlarimdansin canım.Ellerine sağlık.

Gülcan dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık birtane alıp kaçıyorum.....

olsada yesek suzan dedi ki...

değişik bir görüntü olmuş beğendim denemek isterim bende ellerine sağlık canım...

yemekbiraşk dedi ki...

ÇOK ŞIK OLMUŞLAR ÇOK BEĞENDİM ELİNE SAĞLIK SEVGİLERİMLE..

otuzundansonra dedi ki...

Çok güzel görünüyor,ellerine sağlık

Cafe Portakal dedi ki...

çok şık ellerine sağlık sevgiler

Fatoş Öztürk dedi ki...

Kule poğaçan çok hoş görünüyor ellerine sağlık canım.Tadını merak ettim doğrusu:)
Sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Harika birşey olmuş,güzel işler bunlar:-)emek harcamışsın hem çok tatlı hemde şu bal kovanları olur böyle onlara benzemiş.ellerine sağlık.