8 Ağustos 2011 Pazartesi

SAHURDA NE VAR? HAŞHAŞLI LOKUM (ÇÖREK)

haşhaşlı lokum (çörek)
Onlarca satır yazıp daha kaydetmeden laptop hata verip kapanınca şaşırıp kaldım..
Ve o kadar kelimeyi arka arkaya getirmem çok mümkün değil :(( yazmamam gerekiyormuş diye de düşündüm:))sağlık olsun diyelim napalım:)
Ramazanın 8. gününde Haşhaşlı çörek tarifiyle karşınızdanım...
Gün içinde fırsat bulabilirsem 2 tanede menü örneği paylaşacağım....

Haşhaşın faydalarını daha önce Haşhaşlı milföy çörek tarifimde paylaşmıştım..Ben ramazan arefesinde evime ziyarete gelen arkaşlarım için hazırlamıştım..
Sahur içinde hazırlanabilecek türden..Mayalı olduğu için günü rahat tamamlamanıza yardımcı olur:))

Tarifine gelecek olursak
Malzemeleri:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Aldığı kadar un (5 su bardağı kadar)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
yarım paket yaş maya ( yada 1 pk. instant maya)
üzeri için:Hazırlanışı:

sıvıyağ yada yumurta sarısı

-4 su bardağı unu derin bir kaba boşaltıp ortasını havuz şeklinde açıyoruz.
yaş mayayı biraz sütle eritiyoruz.(instant maya kullanırsanız direk boşaltabilirsiniz)
sıvıyağı,suyu, kalan sütü,tuzu,şekeri ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Hamurun kıvamına göre 1 su bardağı unuda ekleyip biraz yoğuruyoruz.

-Diğer tarafta 4-5 yemek kaşığı haşhaş ezmesini ve haşhaşı inceltmek için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağı karıştırıyoruz

-Merdaneyle hamuru bekletmeden 1,2 cm kalınlığına gelene kadar incelterek büyütüyoruz..
Tepsi büyüklüğüne ulaşınca (yaklaşık 30 cm çapında açıyoruz.)
-Sıvı yağla incellttiğimiz haşhaşı kaşık yardımıyla boşluk kalmayacak şekilde hamurun üzerine yayıyoruz.

-Rulo şeklinde sarıyoruz yaklaşık bir parmak genişliğinde dilimliyoruz .Dik şekilde yağlanmış tepsiye diziyoruz..
Kalpli kalıp kullandığım için kalan 5-6 dilim çöreği başka tepside pişirdim
(bu ölçü 30 cm çapında tepsi ve borcam için ideal..)

püf noktası: çok hafif aralık kalacak şekilde yerleştirmek..

Bir kenarda 30 dakika kadar mayalanmasını bekleyip,önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
üzerine isterseniz benim gibi yumurta sarısı sürebilirsiniz ..ama annem hiç yumurta sarısı sürmez sıvıyağ sürüp pişirir birdaha ki sefere sadece sıvıyağ sürmeyi düşünüyorum
Deneyeceklere Afiyet olsun

12 yorum:

yersofrasi.org dedi ki...

Hımm tam sahurluk nefis bir lezzet. Ellerine sağlık.

eskiAcik dedi ki...

sahura kadar beklenmez bu iftara yeriz :)

Fransali Gelin dedi ki...

dün bende bundan yaptim canim. Birazdan koyucam bloga. Seninkide çok guzel olmus. Ellerine saglik :)

sevda dedi ki...

çok lezzetli görünüyor canım.tahinli tatları çok severim.ellerine sağlık.öpüyorum.

pelince.com dedi ki...

Dün gece sahura kalkamadığım için şimdi gözüm fena halde dönmüş durumda :)) nefis olmuş, ellerine sağlık...

Duygu dedi ki...

Sahur icin gercekten harika. Hashasli coregin lezzetini cok severim. Hem doyurucu hem de nefis. Ellerine saglik...

Pastane'den dedi ki...

ellerine sağlık Dilek bayılırım haşhaşlı çöreğe tam lokum olmuş bu çörekler

Adsız dedi ki...

çook güzel görünüyor dilek. bide ben haşhaşa toz şeker ekliyorum çok güzel oluyor tadına doyulmuyor:=P hülyass

Adsız dedi ki...

çook güzel görünüyor dilek. bide ben haşhaşa toz şeker ekliyorum çok güzel oluyor tadına doyulmuyor:=P hülyass

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Sahurunuzda cok guzel bi lezzet varmi bende bayilirim ve Okadar yazipta bilgisayar kapandiginda butun cinlerim tepeme gelir heralde:) cok sinir bozucu durum insan tekrardan ne yazacagini bilemiyor gecmis olsun diyelim insallah tekrar yasanmaz.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bundan önce güzel bir kahvaltı çeşnisiydi bu çörekler:-)
şimsi sahurmuş niyeti.
Bu arada yazdım bloga da sayende,bu seferki köfte annemin talimatlarıyla ve yardımıyla benim yapımım:-)Zor oldu ama oldu.Birde orta kalınlıkta bulguru sormuşsun bende anneme senin gibi sordum o da yöresel ürünler satan bir yeri tarif etti oradan alıyormuş biraz pilavlık bulgurun küçüğü ince olanın da az kalını diyeyim öyle birşeydi.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Yorumlar için çok teşekkürler arkadaşlar...

Hülyacım tadı tuzlu gibi algılansın diye şeker eklemedim..Amaşa şekerli halininde tadına doyum olmuyor..

Zeynebim hızına hayran kaldım..Darısı başıma:)) Beni aydınlattığınız içinde çok teşekkürler