20 Nisan 2011 Çarşamba

YER FISTIĞI EZMESİ TARİFİ

ev yapımı fıstık ezmesi
Yer fıstığın faydalarını öğrendiğimden beri evden eksik etmemeye çalışıyorum.Marketten tuzsuz kabuklu fıstık alıp Erkam Eymen'le beraber ayıklıyoruz.Bu işten pek keyif alıyoruz:)

Faydalarından birkaçı:yorgunlukluğa iyi gelmesi,zeka gelişimine katkısı,kolon ve meme kanserine karşı önleyici besin olması...Fıstık ezmesini her gördüğümde; birkaç yıl önce izlediğim lost taki; hayali fıstık ezmesi sahnesi canlanıyor gözümde...Ayrıntı veremeyeceğim, isim filan hatırlamıyorum(önemlide değil zaten) hamile kadın diyelim geçelim:))
Yabancı sitelerde çok sık fıstık ezmeli tariflere rastlıyorum,milli yiyecek gibi birşey olmuş:)
fıstık ezmesiz hayat düşünemiyorlarmış:)

Bende,yavrucağımda yesin,beğenirse annesi O'nu her hafta 1 mini kase fıstık ezmesiyle ödüllendirsin istedim.
Türkiye'de satılmıyor mu? diyeceksiniz benim daha önce almışlığım var= satılıyor:)
sade si var.karışığı da... (sadesinin tadı,tatlı tuzlu karışık birşeydi)

Erkam Eymen'i ambalajlı ürünlerden olabildiğinde uzak tutmaya çalışıyorum..Bunu ne kadar başardığımı hiç sormayın:)


Sonuç; Erkam Eymen,babası,evimize kahvaltıya gelen dostlar ve onların çocukları dahil olmak üzere beğenmeyen kalmadı lezzetini..
Aynı şekilde fındık ezmesini de hazırladım,lezzeti Fiskobirliğin fındık ezmesini hiç aratmadı:)

Tarif için yabancı blogları bol bol gezdim..kimi fıstık yağı kullanmış,kimi tereyağı,kimi fırında kavurmuş, kimi tavada,kimi esmer şeker katmış kimi bal...
Pratik ve lezzetli olacak bütün yöntemleri birleştirdim...Tatlansın diye pekmez eklemek tamamen bu yazısı yazan türkün fikriydi
Sizi tarifle baş başa bırakıyorum
FISTIK EZMESİ
Malzemeler:
500 gr. tuzsuz kabuklu fıstık (kabuksuz haliyle herhalde 300 grama tekabül eder)
1 tatlı kaşığı tereyağı oda ısısında
1-1.5 yk. üzüm pekmezi(ben ev yapımı pekmez kullanıyorum kıvamı oldukça akışkan)
Hazırlanışı:
1-Fıstıkların kalın ve ince kabuklarını soyuyoruz.
2-Yağsız..teflon tavada orta düşük ısıda fıstıkları karıştıra karıştıra kavuruyoruz(önce yüksek ısı sonra kıstım ocağın altını)
Yakmadan kavurma işlemini bitiriyoruz.Soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
3-Soğuyan fıstıkları rondoya döküp önce düşük derecede parçalıyoruz tereyağını ilave edip hızlı devirde kıyma işlemine devam ediyoruz koyu kıvamlı bir hal alıyor o zaman pekmezi ekleyip çok az düşük devirde karıştırıp bırakıyoruz
rondodan fotoğrafta gördüğünüz kase kadar ezme çıkıyor.
AFİYET OLSUN..
Püf noktaları:
...Fıstıkların rengi çok koyu olursa yanma emareleri görülürse ezmenin rengi koyu tadı acı oluyor
...Pekmezi kesinlikle azar azar ilave etmeli çünkü pekmez toparlayıcı..fazlası f. ezmesini çok sertleştiriyor
...Pekmezlerin şeker oranı aynı olmadığı için tam ölçü veremedim..Damak tadınıza göre ayarlarsınız

20 yorum:

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık evde yapımı süper olmuş öpüyorum.

Özgen dedi ki...

Eline sağlık arkadaşım çok harika bir tarif şu an bebek beklediğim için canım isterse kendim yapabilirim katkısız sevgiler...

Küçük Mucizem dedi ki...

ama ben yer fıstığı sevmem ki :( geçen marketten peyman kabuklu fıstık almıştım kızımla babasına. öyle yaparak arayı kapatmaya çalışıyorum. ama ben ağzıma koyamıyorum.
tarif pratikmiş . ne mutlu miniğin yiyorsa.

Eylem dedi ki...

notumu aldım en kısa zamanda deneyecegim.ellerine saglık.

sevda dedi ki...

ewde yapmanın güzelliği başka oluyor canım.hem için rahat oluyor hemde daha lezzetli oluyor.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

papatya68 dedi ki...

Dilekciğim eline aklına sağlık canım ben fıstık ezmesini çok seviyorum ama burada satılanı seviyorum Türkiye de aldım o kadar güzel değildi senin tarifi aldım denemek isterim inşaallah Erkam Eymenime de afiyet bal olsun:)

yosunbuka dedi ki...

nefis olmuş dilekçiğim nefis..ellerine yüreğine sağlık.ben de denemek istiyorum..özellikle de fındıklısını:) afiyet şeker olsun minik prensine..

Pastane'den dedi ki...

harikasın Dilek çocuklarımızı evde kendiyaptığımız lezzetlerle büyütmeliyiz en doğrusu bu
ellerine sağlık afiyet olsun küçük kuzuya

Baharcicegi dedi ki...

Burda Amerikan fistik ezmeleri cok seviliyor kizim bir ara hergün kahvaltida yemeye basladi baktiki kilo aliyor hemen birakti evde kendi yaptigin tabiki daha lezzetlidir
eline saglik canim

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Tşk. ederim Derya ablacım,

Sevgili Özgen Öncelikle Allah sağlıcakla bebeğini kucağına almayı nasip etsin..Teşekkür ederim.

Serpil bende severim ama kalorisi bol olduğu için kaçınıyorum.Erkam Eymende keyfi olursa yiyor,Yemek yememe problemimiz var malesef..

Eylemcim inş. deneyip memnun kalırsın

Haklısın Sevdacım

Aynur ablacım şimdi merak ettim sizin oraların fıstık ezmesinin lezzetini:)

Tavsiye ederim Yosunbukacım

İzgüncüm elimizden geleni yapabilirsek ne mutlu bize

Evet ablacım inanılmaz kalorili:(

Adsız dedi ki...

Selam;

Tarifin başlığına fındık yazmışsınız. Ama fıstık tarifini vermişsiniz.

Ben gold markasını yedim. Tatlı mı, tuzlumu heç bişi anlamadım :D

Bunu yaptıracağım. Teşekkürler. Sizde bu arada yeni öğrendiğim muhammara yı bir deneyin. Bizim burda çok kişi beğendi. Artık kahvaltı salonumda onsuz yapamıyorlar. Gabaaa hatayındı.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Adsız okuyucu hnm yada by( isim olmadığı için bu şekilde hitap ediyorum)
Haklısınız:))
İki başlıktan birini yanlış yazmışım.. Onu da düzelttim..

Evet o tadı iyi biliyorum.. benim içinde tam bir hayal kırıklığı idi.

Ben oğluma hazırladığım için pekmezle yaptım siz toz şekerle de deneyebilirsiniz..Muhammarayı çok seviyorum ama henüz tarifini bloga eklemedim..Yinede tavsiniz için teşekkürler

canikom dedi ki...

elinize sağlık.ne kadar süre ile dayanır acaba.

canikom dedi ki...

elinize sağlık.ne kadar süre ile dayanır acaba.

Adsız dedi ki...

Beyler bayanlar merhaba,

Tarif icin tesekkur ederim. Fistik ezmesi Dilek Hanim'in dedigi gibi kalorisi fazla olan bir urun. Evde yapilanin kalorisi daha dusuktur muhakkak.Size bir ip ucu verecegim.

Sabahlari 1 dilim kepekli ekmek, 2 kasik fistik ezmesi ve 1 bardak yagsiz ve ya yarim yagli sutlu ile tuketin. Kilo almazsiniz.

Alisto Toprak dedi ki...

Doğrusu denemeye değer müsait bir zamanda deneyeceğim eğer olumlu bir sonuç alırsam bunu burda sizle paylaşırim yok beceremezsem sesimi çıkartmam öyle Uzaktan yapan iyi yapıyor der sevinirim :)
paylaşım için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık ancak ben bunu kırk yıl uğraşsan yapamam. Tabiki ev yapımımın hali bir başka. Eşim ve çocuklar "fıstık ezmesini" gerçekten çok seviyor. Ancak İstanbul'da bu kadar lezzetli ve güvenli bir yer bulmak çok zor.Biz bu işi biraz araştırdık ve sipariş ile isteyebileceğimiz bir yer aradık. Sonunda gerçek fıstık ezmesini (Gaziantep'ten) alabileceğimiz bir yer bulduk. Gurme market olarak bilinen popüler bir site var ve müşteri
memnuniyetine çok önem veriyorlar.Tavsiye ederm

Adsız dedi ki...

Yk. Nedemek??
1-1.5 yk. Uzum pekmezi yazmissinz fakat bn ne anlama geldigini bilmiyorum. Lutfen aciklarmisinz? En kisa zamanda denemek istiyorum. Bu arada Dilek abla tarif icin tesekkur ederim :)

Adsız dedi ki...

Yemek kaşığı

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Bu yorum gozomden kaçmış cevaplamakta geciktiğim için kusuruma bakmayın..

yemek kaşıgı corba kaşıgı demek yani evimizde ogle ve aksam yemek yediğimiz kasık

1 /1,5 corba kaşıgı olcusunde