3 Haziran 2011 Cuma

NERELERDEYİM.. FİNCAN KADAYIF TATLISI


bursa koza han
''Dokuz ayın çarşambasını bir araya getirmek'' deyimini tam manasıyla yaşadığım bir haftayı geride bıraktım..Geçen yorgunluk emarelerinin ardından, planlarımı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Birkaç gündür de doğup büyüdüğüm canım memleketim Bursa'dayım.
Ailemle hasret gideriyorum..Sırada akrabalar ve dostlar olacak..
Eski günlerdeki gibi Santral Garaj'dan Fomara'ya yürüyor,
bir bardak çay
Ansızın yağan yağmurda ıslanıp,tomurcuk kokulu çay eşliğinde koyu sohbetlere dalıyorum..
Reyhan pazarından ,Tuz pazarı'na.. oradan da çocukluğumdan beri alışveriş yaptığımız dükkana...
Taze kadayıfımı alıp devam ediyorum yoluma
bursa orhan camii
Orhan camii avlusundan Koza han'a geçiriyor birbirinden güzel ipek örtü ve şalların  arasında kayboluyorum
...
Eve gelince başlıyoruz kadayıf tatlısı hazırlıklarına... Babam cevizleri kırarken Erkam Eymen'le  usul usul oturuyoruz yanına... Babam kırıyor-biz yiyoruz:))

Kalan cevizleri dişe gelecek şekilde (irilikte) rondodan geçiriyoruz
Porsiyonluk kadayıfın malzemelerini hazırlayıp geçiyoruz yapım aşamasına

fincan kadayıf 2
Fincan kadayıf Tatlısı
16 porsiyon
Malzemeleri:
yarım kg. yaş tel kadayıf
200-220 gr. eritilmiş tereyağı
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
üzeri için :antep fıstığı
Şerbeti için :
5 su bardağı su
5.5 su bardağı şeker
Hazırlanışı:
1-Tel kadayıfı erimiş tereyağına iyice yediriyoruz..Her tarafı tereyağına bulanınca bir tutam alıp ıslatılmış çay fincanına bastırıyoruz
2-  1-2 tatlı kaşığı cevizi ekleyip üzerine biraz kadayıf daha kapatıp parmaklarımızla iyice bastırıp tepsiye ters çeviriyoruz..(bu aşamada zorlanırsınız elinizle de çıkartabilirsiniz..)
3-Diğer kadayıflara da aynı işlemi uyguluyoruz. Hafif aralık bırakarak  tepsiye yerleştirdiğimiz kadayıfları önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında altı üstü iyice kızarana kadar pişiriyoruz
Diğer tarafta şeker ve suyu tencerede iyice kaynatıyoruz.
Kadayıflar pişip ılınınca - ılık şerbetle buluşturuyoruz. (sıcak şerbetle sıcak tatlıyla buluşursa hamurlaşır.
Şerbeti ara ara kadayıfların üzerine  kaşıkla gezdiriyoruz (üzeri kuru kalmaması için)
Şerbetini çeken kadayıfları sevgiyle sunuyoruz.
Afiyet olsun
...Tereyağı donduğu için fincanı sürekli ıslatmanız ve seri hareket etmeniz gerekiyor ..
..Kadayıf yeteri kadar yağlı olduğu için tepsiyi yağlamaya gerek yok..

9 yorum:

otuzundansonra dedi ki...

Ne güzel anlatmıssın Bursa'yı ayyy kadayıfı nasıl canım çekti...

Adsız dedi ki...

ne güzel bende bursada oturuyorum. kadayıf çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Hımm kadayıf harika.. Ellerine sağlık...
Bursa'yıda hiç görmedim ama çok merak ettiğim illerden biridir.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

Dilek ben biraz daha Bursayla ilgili yazı ve fotoğraf istiyorum,lütfenn:))
tatlı harika olmuş ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Daha bu hafta sonu Bursa'daydım. Bursa başka bir şehir. Kaplıkaya'ya gitmiştim oradan bakınca Uludağ'ın yeşil rengi baharla bir başka canlı ve güzel geliyor bana. Ablamla Koza Han'a da çok giderdik. Bizim içinde gez oraları. Bu arada kadayıf tatlısı da oldukça güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

Dilek hanım iyi tatiller diliyorum kadayıf süper canım ellerinize sağlık bol muhabbetler:))

Serap Uzun karakazandan dedi ki...

Leyleği ucarken mı gördün acep Dilekcigim :-)
Kadayıf güzel olmuş eline saglık, ne güzel hasret gidermek tadını çıkar cnm.
:-)

Selametle...

Aycan dedi ki...

Dilekcim,Ne güzel deişiklik olmuş senin için.Bursayı nedense hep severim :)
Ayrıca kadayıf çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.

Sevgilerimle;

meltembzkrt dedi ki...

hmmm .... nefis .... canim cekti .... sana ve sevenlerine afiyetler dilerim .... ellerinize saglik .... sevgilerle Meltem
www.diyetgunlugum.wordpress.com