1 Şubat 2011 Salı
LAMİNGTON KEK /LAMINGTONS yada HİNDİSTAN CEVİZLİ SOSLU KEK
Erkam Eymen le haftasonları ted(kek) yapma etkinliği gerçekleştiriyoruz.
Bu hafta sonu öğle uykusuna direnince ''Hemen gözlerini kapatıp uyursan,kalkınca kek yaparız cümlesi+yorgunluğunun etkisiyle hemen uyudu.
Uyanınca bir mutfağa,bir salona ted,ted diye dolanıp durdu.Pazar akşamı vakitsizlikten yapılamayan ted yapma etkinliği nihayet dün akşam yapıldı.
Erkam Eymen'in yumurtaları kırması keki karıştırması,hızını alamayıp tepsiye dökülen keki de karıştırmaya çalışması görülmeye değerdi.
Akşam yapılan kek sabah soslandı ve babasının işyerinin yolunu tuttu.
Lamington Avustralya keki ,bir kadının pratik zekasının ürünü...
Her yiyenin mutlaka tarifini isteyeceği bir lezzet...
Uzun zamandır denemek isteyipte aşamalı olduğu için kaçındığım lamington,bundan sonra farklı şekilleriyle de deneyip yayınlayacağım tarifim oldu
LAMİNGTON
Orjinal tarif all recipe den ben kendime göre uyarladım
Kek malzemeleri:
4 yumurta oda ısısında bekletilmiş
1 su bardağından 1 parmak az sıvı yağ(200 ml. Bardak kullanıyorum)
2 su bardağı toz şeker
1 pk.vanilya
1 pk. Kabartma tozu
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
2 limonun rendesi
Sos malzemeleri:
1 çay bardağı kakao(4-4.5 yemek kaşığı)
2 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
Üzeri için:
2-2.5 su bardağı hindistan cevizi rendesi
Hazırlanışı:
1-Yumurtayı mikserle köpürene kadar çırpıp,vanilya ve şeker ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.Sütü,yağı ekleyip,kabartma tozuyla karıştırdığımız unu azar azar ilave ediyoruz.
2-Limon kabuğu rendesini de ekleyip,Karıştırmaya tahta kaşıkla devam ediyoruz.
3-Yağlanmış dikdörtgen tepsiye karışımı döküp hertarafa eşit ölçüde spatula yada tahta kaşık yardımıyla dağıtıyoruz
4-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişiriyoruz(ilk 20 dakika kesinlikle fırının kapağını açmıyoruz,ucu şivri bıçakla kekin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz)
5-Kek pişince ters çevirip soğumasını bekliyoruz.İyice soğuyunca önce dikey sonra yatay dilimlerin boyutları 5x5 olacak şekilde kesiyoruz
6-Ağzı kapalı bir kapta yada alüminyum folyoyla tepsinin ağzını kapatıp bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz.
Sosun hazırlanması:
1-Bir tencereye sütü şekeri,kakaoyu ekleyip iyice karıştırıyoruz.Orta hararetli ocağa alıp karıştırmaya devam ediyoruz,
2-Sos ısınınca Tereyağını ekleyip erimesini sağlıyoruz.
3-Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz,iyice kabarınca ocaktan alıp ince kenarlı bir tepsiye ılınmaya bırakıyoruz
LAMİNGTON AŞAMASI
1-Buzdolabında çıkardığımız kek dilimlerini çatalla yada çöp şişle her yüzünü sosa batırıp çıkartıyouz(bu aşamada biraz bekliyoruz fazla sosun akması için)
2-İnce kenarlı başka bir tabağa 2 -2.5 su bardağı hindistan cevizi döküyoruz
sosladığımız dilimi hindistan cevizi bulunan tabağa aktarıp iyice hindistan cevizine buluyoruz.diğer dilimler için aynı aşamaları tekrarlıyoruz.
3-Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye soslayıp,hindistancevizine buladığımız dilimleri sıralıyoruz
4- 1-2 saat sonra servise hazır hale geliyorlar
Afiyet olsun
...Kekin soğuk ve dinlendirilmiş olması daha az sos çekmesini ve daha lezzetli olmasını sağlıyor. ...Ben dikdörtgen yerine yuvarlak borcam kullandım 28 dilim elde ettim büyük boy dikdörtgen borcamdan 30-32 dilim çıkar
...Bazı yabancı bloglarda yuvarlak kesildiğini de gördüm.O şekilde de şık duruyor fakat dikdörtgen kesimde kesinlikle daha çok dilim oluyor.
...Hazır dikdötgen yada baton kek alınıp bu işlemler yapılabilir
...Kek enlemesi ikiye kesilip,içine labneli krema doldurulmasıda çok yakışır diye düşünüyorum
...limon ve hindistan cevizinin uyumu çok güzel (tarifin orjinalinde sosa vanilya çubuğu kullanılıyordu ben kullanmadım)
Lamingtonun lezzet mimarı:)
Etiketler:
DÜNYA MUTFAĞI,
KEBAPLAR,
PASTALAR
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
15 yorum:
Canım ellerine sağlık süper görünü
yor.Tabii paşamın elleri değmiş ta
dıda süperdir öpüyorum.
bende yaptım bunu çok güzel oluyor seninkilerde harika olmuş ellerine sağlık canım
Süpersiniz siz anne oğul harikalar yaratıyorsunuz ellerinize sağlık sevgiler..
bende yapıyorum.çokta seviyorum.ellerine sağlık arkadaşım.süper bir görüntü.öpüyorum.
tadına doyulamıyacak bir lezzet ellerine sağlık küçük şef ve annesinin.
Mükemmel bir görüntü. Tadına da doyulamaz eminim. Ellerinize sağlık senin ve oğluşun.
daha şabah baktım yoktu:) ellerine şağlık arkadaşım küçük şef yine iş başında:))
Bende her gördügümde yapmayi isterim , lokum gibi nefis bir kek olmus elerine saglik canim
Sadece görüntüsü bile yeter:)
ellerinize sağlık tabi ki küçük beyinde:)
sevgiler.
enfes olmuş
ana oğul ikinizin de eline sağlık
Ooyy!
O lezzet mimarını ne yapayım ben annesi:)
MaşaAllah SubhanAllah.
Pek yakışmış ama eline.
Lamington yapmayı da yemeyi de çok seviyorum.Eğlenceli ve lezzetli değil mi?
Ellerine sağlık..
Gerçekten nefis bir lezzet hemde çok şık ellerinize sağlık canım:))
bende yapacağımmm bende bendee çok beğendimm:)
harika bir "ted" olmuş bu:))
tarifini yazıyorum hemenn:)
ellerinize sağlık hem "ted mimarının" hem senin canım:)
Arkadaşlar birbirinden güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim
Deneyen arkadaşlarda fikirlerini paylaşırlarsa çok mutlu olurum
Sevgiler
Arkadaşlar tarifi deneyen var mı?
Yorum Gönder