27 Mart 2008 Perşembe

MEVSİMİNDE SEBZE MEYVE TÜKETMEZSEN NE OLUR?

>Merhabalar
Aslında bu yazıyı paylaşmakta çok geç kaldım.Ama zararın neresinden dönülürse kardır.Ben dikkat ediyorum.Mevsiminde sebze meyve almaya, özellikle kış boyunca evime domates,salatalık,patlıcan,kabak,fasulye vs sokmamaya gayret ettim. (geçen hafta pasta için aldığım 500 gr çileği saymassak,onuda aldığıma bin pişman oldum,daha sonra paylaşacağım ayrıntılarıyla saklama yöntemlerimi,) bu yazıyı mutlaka okuyun,ve sevdiklerinizle paylaşın istiyorum,bildiğimizi paylaşmakla sorumluyuz çünkü.
Bilinçli olmamız şart
sağlıkla ve sevgiyle kalın

Lösev'in yaptığı basın açıklaması ile
özellikle "anneler, anne adayları, 65 yaş üzerindekiler, gençler ve çocuklar" sebze ve meyvelerin mevsiminde yenmesi konusunda uyarıldı.
Lösev basın açıklaması:"Lütfen Kasım ile Nisan arasında salatalık, domates, patlıcan, biber, şeftali, karpuz, erik, muz gibi yaz sebze ve meyvelerini yemeyi tercih etmeyiniz. Çünkü bu tarihler arasında satın alacağınız bu gıdaların hiçbiri doğal ortamlarda, tarlalarda, güneş ışığında ve doğal gübrelerle yetiştirilmiyorlar.Ya nasıl yetiştiriliyorlar:

- Naylon örtü ve benzeri kaplamaların altındaki seralarda- Sıcak ortam sağlamak için yaratılan kapalı ortamlarda
- Büyümesi için aşırı miktarda kullanılabilen hormonlarla
- Böceklerden korunmak için aşırı miktarda kullanılabilen tarım ilaçlarıylayetiştiriliyorlar. Çabuk bozulmasın, raftaki ömrü uzun olsun diye de erkenden toplanıp sandıklanıyor ve size sunuluyor.
Vitamin ve mineralleri de eksilebiliyor.Tüm bu doğal olmayan koşullarda yetişen sebze ve meyveler kanser riskini %70 artırmaktadır. İşin en acı tarafı hamile bir anne doğal ve organik olmayan, sera ürünü bu meyve ve sebzeleri yediği takdirde aldığı bu hormonlar ve tarım ilaçları doğrudan anne karnındaki bebeğine de geçmektedir. Yine emziren annelerden, anne sütü ile bu tarım ilaçlarının bebeğine geçtiği bir çok bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.Hem kansorejen hem de pahalı olan bu meyve ve sebzeler yerine kışın yetişen ve vitamin, minerallerden zengin olan ıspanak, pırasa, karnabahar, yerelması, elma, portakal, mandalina gibi kış sebze ve meyveleri tercih ediniz. Bu şekilde hem sağlıklı olursunuz hem de kanserden korunursunuz.Biz ciddi, güvenilir bir sivil toplum örgütü olarak sizleri kanserden korumak istiyoruz. Tek amacımız budur."

# Konuyla ilgili Bilimsel Çalışma ve Raporlardan AlıntılarLösev web sitesinde,
yapılan basın açıklaması ile ilgili bilimsel dayanaklara da yer veriliyor.Gıdalarımız ve çevremizde tarım ilaçlarıGeleneksel tarımcılıkta kullanılan kimyasallar insan sağlığı üzerinde pek çok risk oluşmasına neden oluyor. ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) yaptığı testlerin büyük bir çoğunluğu yetişkin erkekler ya da hayvanlar üzerinde, her seferinde bir kimyasala maruz bırakarak yapılmaktadır. Bulgular, birden çok kimyasalla temasın -bizlerin günlük yaşamda maruz kaldığı gibi- sağlığa katlanarak risk oluşturduğunu göstermektedir.Yiyeceklerde ne kadar tarım ilacı kalıntısı olduğunun tespit edilmesi neden önemlidir?Zararlı böcekleri öldürebilmesi için tarım ilaçlarının zehirli olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, tarım ilaçlarının yararlı olabilmesi için az miktarda kullanılarak zararlı böcekleri öldürmesi ve aynı zamanda insanlara, yerel hayvanlara ve yaban hayata zarar vermemesi gerekir. Bir tarım ilacının ne kadarının insanlara "zarar vermediğini" belirlemek kolay değildir.Tarım ilaçlarının kullanımıTarım ilaçları, ekinlere zarar veren böcekleri kontrol altına almak için kullanılan kimyasallardır. ABD'deki pek çok mahsulün üretiminde kullanılmaktadırlar. Bu kimyasallar kanser ya da diğer kronik hastalıklara yakalanma riskini arttırabilir ve bu yüzden, beslenmenizde sınırlandırılmalıdır. Vücuda tarım ilacı alımını azaltmak için aşağıdaki ipuçlarına uygulayın:
- Tüm meyve ve sebzeleri suyla yıkayın.
- Elma, salatalık, patates ve kabuğu yenebilen diğer meyve sebzeleri tüketmeden önce, kabuğunu bir fırça ile temizleyin.
- Marul ve lahana gibi yapraklı sebzelerin en üstteki yapraklarını kullanmayın.
- Her ne kadar içeriğindeki besin ve lifler yok olabilse de sebzeleri soyduktan sonra pişirin.
Meyve ve sebzeleri yetiştirilmesinde kullanılan toksik maddelerle ilgili çeşitli yazılar

Sentetik nitrojen gübreler beslenme yoluyla toksik nitrat alım miktarının artmasına neden olmaktadır. Ulusal Araştırma Konseyi'ne göre, kanserojen risk oluşturan ilk 7 besinin 6'sı ve ilk 15 besinin 9'unun tarım ilaçları ya da nitrojen gübreler yüzünden yüksek nitrat içeren ürünlerdir.Organik tarımcılık ile kimyasallarla yapılan geleneksel tarımcılığı inceleyen 12 yıllık bir araştırma, kimyasallarla yetiştirilen ürünlerde 16 kat nitrat olduğunu-nitrat kanser yapıcı bir maddedir-ortaya koymuştur.


Niçin çocuklar zehirli/tehlikeli maddelere özellikle daha hassastır?

Çünkü, çocuklar vücut ağırlıklarına oranla gelişmiş insanlardan daha fazla yer, içer ve nefes alır. Örneğin çocuklar gelişmişlerden 7 kat daha fazla su içer ve ortalama 2 kat daha fazla hava alır. Çocuklar ağırlıklarına oranla 2-8 kat daha fazla besin yerler. Onlar 5 yaşına kadar, besinler yoluyla yaşam süreleri boyunca alacakları böcek öldürücü zehrin yarısını alırlar. Ayrıca çocuklar gelişmişlerden farklı davranışlara sahiptir. Onlar yerde (daha önce böcek öldürücüler veya diğer kimyasal maddelerle işlem görebilmiş zemin veya yer döşemelerinde veya bahçe/parklarda çimenlerde) daha fazla zaman harcamaktadır.Çocuklar aynı zamanda daha çok el-ağız transferi yapar ve eşyalara ve yüzeylere ellerini yıkamadan dokunma alışkanlığına sahiptirler. Böylece onların bu tür tehlikeli maddelere maruz kalmaları artmaktadır. İlave olarak da, çocukların birçoğunun biyolojik sistemleri - endokrin, sinir, hormonal, üreme ve bağışıklık- hala ergenliğe kadar gelişim halindedir. Çocukların besinleri absorplama oranı gelişmişlerden farklıdır. Örneğin hazım sistemine alınan kurşunun (Pb) bir gelişmiş tarafından %10'u absorp edilirken, çocukta %50'si absorp edilebilmektedir.Çocukların yeme alışkanlıkları gelişmiş insanlardan oldukça farklıdır.

Çocuklar ağırlıklarına oranla daha fazla meyve-sebze yer ve daha fazla sıvı (su, süt vs) içerler. Bu yüzden çocukların ağız/beslenme yoluyla alınan zehirli maddelere (kurşun, böcek öldürücü ilaçlar, tarımsal gübre kalıntıları, sudaki endüstriyel atıklar, nitrat/nitrit, kişisel bakım ürünleri kimyasalları vs) maruz kalma potansiyeli gelişmiş kişilerden daha fazladır. Zehirli maddelerin kümülatif ve/veya birleşik (multiple) etkileri ve potansiyel sinerjik etkileri tam bilinmemekte olup daha fazla araştırma istemektedir. Çocuklar toksik maddelere okul, ev, hastane ve ofis yapı ve dekorasyon malzemelerinden de maruz kalabilmektedirler.Son çalışmalar çeşitli kimyasal toksinlere maruz kalındığında astım, doğum hataları, davranış bozuklukları, öğrenme güçlükleri, otizm, kanser, çocuk hastalıkları, bozulan bağışıklık sistemleri, sinir bozuklukları ve üreme dengesizlikleri gibi sağlık sorunları yaşanabildiği uzmanlarca ifade edilmektedir.


Bu yüzden kronik çocuk hastalıklarına sebep olan çevresel sebeplerle ilgili araştırmalar desteklenmeli, sentetik kimyasallara alternatif doğal ürünlerin kullanımı ve/veya geliştirilmesinde koruyucu ve teşvik edici önlemler alınmalıdır. Çevresel toksinlerin çocuklarımıza zarar vermeden önce azaltılması/yok edilmesi için topluma, devlete ve milli girişimlere destek verilmesine ihtiyaç vardır.Kaynak: Lösev Lösemii Çocuklar Vakfı web sitesi

22 yorum:

nagehan dedi ki...

SLM DİLEKCİM
Yazını okudum, daha öncede birkaç yerde bu benzeri yazılar okumuştum, bende kışın yaz meyvelerinden hiç almam. Ama ne yalan söyliyim bir iki kez salatalık falan aldık. Ama bundan böyle daha dikkatli olacağım inş.
Dilekcim ben sayfamda bir salata tarifi vereceğim ama etkinliğe gidermi bilmiyorum, malzeme açısından biraz zengin çünkü.. Ben bir yayınlayayım sen bakta bana yorum bırak olup olmayacağını ona göre gerekli düzeltmeleri yapıp sana göndereyim oldu mu canım?

Sevgiler
Nagehan

Feyza Fidan dedi ki...

Canım Dileğimmm, mevsimin sebzelerinden de korkar oldum, dediklerine göre örneğin yaz gelince yaz sebzelerine , kış gelince kış sebzelerine hormon katıyorlarmış ki çok mahsül alsınlar :(( Nasıl güvenicez hiç bilmiyorumm..Bahçeli evlerde bostan yapıp yetiştirmek var ama nerde öyle büyük bahçe :(
Canımcım bu arada eşinin doğum günü kutlu olsun, Allah'ım sağlıklı, sıhhatli, mutlu, huzurlu ve seninle beraber nice yaş günleri nasip etsin..
Öptüm çok...

elif dedi ki...

canım ne güzel faydalı şeyler yazmışsın. bende asla almam yaz sebzelerini kışın. sadece bir iki kez salatalık aldım. onuda kızm çok istediği için. hep yazın bahçede annemlerin yetiştirdiği ve kışlık için buzluğa koyduğumuz yiyecekleri kullanırım.

Tuğba dedi ki...

Merhaba Dilekcim,
Annem buna son derece dikkat eder ama ne yalan söyleyeyim ben bu kış patlıcan ve domates kullandım.
Eşinin yeni yaşı kutlu olsun.Pastanda çok romantik ve şirin olmuş.
sevgiler..

EZGi :)) dedi ki...

canım bizler için ne kadarda güzel bilgiler paylaşmışsın yüreğine saglık canım kocaman sevgiler

uygarimizlahayat dedi ki...

Tadınadoyamadığımmmm bilgilerin için çok sağol, hep birlikte dikkat etmek dileğiyle :((( artık neye güveneceğimizi şaşırdık, sağlıklı hiçbirşey kalmadı :((( öpüyorum canım...

Adsız dedi ki...

Bu bilgileri bloğunda bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler. Tüm bunlara dikkat eden bir tüketici olarak, şimdi daha da hassas davranacağım. Sevgiler...

. dedi ki...

DILEKCIGIM;
SEBZELER HAYATIMIZIN VAZGECILMEZI,BIR COK BILGI AKTARMISSIN,TESEKKÜRLER CANIM.
MARSCHWOLLOWLARI TR DE NERDE BULUNUR BILEMEM,AYSE YAMANIN SAYFASINDA BIR ADRES VARDI.LINKI TIKLA SAYFAMDAN,ISTERSEN ORJINAL TARIFI OKU.BELKI SANA NERDE BULABILECEGIN KONUSUNDA YARDIMCI OLUR!!!

Ordanburdanhayattan dedi ki...

harikasın ne iyi ettin de paylaştın.ben dikkat etmeye çalışsam da arada kaçırıyorum işte.çocuklarımız için çok dikkat rtmek gerek.benim kuzenimin 5 yaşındaki oğlu lösemi oldu ve inanılmaz paranoya içindeyim ben de.
sevgiler

Naşide Dönmez dedi ki...

çok güzel bir yazı iyki paylaşmıssın bizimle.ama çocuklar pazarda yeni bir meyve görünce deli oluyor.bizde onu üzmemek için alıyoruz.galiba iyilik değil kötülük yapıyoruz:((

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Herseyi vaktinde yemek en mantiklisi ve sagliklisi,ama! birde yerine getirebilsek.Elimden geldigi kadariyla yapmaya calisiyorum.Paylasimin icin tesekkur ediyorum Dilekcigim.Ben etkinlik icin salata yapmistim ve e.maille gönderdim.Etkinlikte yaklasti,basarilar diliyorum canim.Kolay gelsin.
selamlar.

fatosun mutfagından... dedi ki...

canımmm nasılsın arkadaşımm..çok özledimm szi..annem geldi canımm..biraz yoğunuz..öpüyorum seni..sevgiler..hayırlı cumalr

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Dilek'cim,
bu cok önemli ve güzel bilgileri bizlerle paylastigin icin cok tesekkür ederim. Sagligimiz icin aslinda cok cok dikkat etmemiz gerekiyor bu unsurlara, ama bak ben cilekleri görünce dayanamiyorum ama ne yapmali bu durumda? Buraya da gelenler cogunlukla Ispanya'dan bir takim seralardan geliyorlar, bu kesin zaten ama bundan sonra daha da dikkat etmeye calisacagim veya ne bileyim organiklerden almaya calisirim fiyati daha da pahali olsa bile!

Selamlar ve öptüm..

Melek* dedi ki...

canım yazıyı yarısına kadar okuyabildim anca:) ama çok doğru bende dikkat etmeye çalışırım yaz sebzelerini kışın almamaya ufak çocuğum yemesin diye...sağol güzel paylaşımın için

ceyt dedi ki...

dilekcim, çok önemli güzel bilgiler paylaşmışsın bizlerle sağol birtanem.
bu arada eşinin doğum günü kutlu olsun.seninle beraber sağlıklı mutlu huzurlu nice doğumgünleri inşallah.
öpüyorum canım sevgiler, hayırlı Cuma'lar

Bir Dilim Düş dedi ki...

Dillooooşşşş
Ne güzel blgiler vemişsin öyle canım arkadaşım, süper olmuş. Yaz sebzelerini ve meyvelerini kışın kullanmak için ben buzluğuma başvuruyorum. Tekrar teşekkürler bilgiler için tatlımm.

Adsız dedi ki...

Dilek ciğim, paylaşımın çok güzel ve yerinde..İnsanlarımız o kadar vurdumduymaz ve bananeci oldular ki...!!! hayırlı cumalar dilerim sevgiler

Adsız dedi ki...

Dilekcim tatamiyle size katılıyorum, bizim evdede annem bu konuya özellikle dikkat eder....

paylaşımın için teşekkür cenım...

nagehan dedi ki...

DİLEKCİM
SAYFAMDA TARİFLERİ VERDİM, VE EPOSTA GÖNDERDİM SANA. gEÇ OLDU KUSURA BAKMA, ŞUAN HALA İŞDEYİM İŞİM ÇOKDU O NEDENLE BUGÜNE KALDIM,
SANA KOLAY GELSİN CANIM, ÖPTÜM

Adsız dedi ki...

Allah razı olsun..

www.blogcu.com/zahide

Adsız dedi ki...

Yine ben:)

Kermes hakkında bilgi vermeyi unutmuşum..

Arkadaşlarımın görevli olduğu kermes 28 Nisan 3 Mayıs arası. 3 Mayısta Gıda Üzerine diğer günler çeyiz.

Şehreküstü'nde Diyanet işleri vakfı nın ordaki dükkanı kiralamışlar. (tam yerini bilmiyorum, o civardaymış )

Şuan aradığımız özellikle sponsor. Reklamı yapılacak 1 hafta onların
Reklam afişi ebatları
60x40 ->300 YTL
120x40 ->500 YTL
120x40 ->750 YTL (Bu ana sponsor) Üstteki ile arasındaki fark artı olaraktan broşürlerde reklamı olacak. kermes 1 ay süreceğinden tüm kermes boyunca tanıtımı yapılmış olacak böylelikle...Ana sponsorun kendini orada tanıtma imkanı olacak birde...

Öyle bildiğiniz firma varsa, yada yardım edecek birileri..

Bursa'ya şuan okul yapılıyor. Onun için yardım toplamaya çalışıyoruz. İnş. Rabbim yardım eder.

Kendim için kimselerden birşey isteyemem ama Rabbimin rızası için çıktık yola. Böylesi durumlardan yardımların nereden geleceği belli olmuyor o yüzden siteme açık yüreklilikle yazdım :)

Maddi yardım olmasa bile insanların manevi yardımları, duaları, desdekleride yeter diye düşündüm.

Nitekim Efendimiz (SAV): "Mümin bir kimsenin, mümin kardeşine edeceği dua günahsız ağızdan çıkan dua gibidir. REDDOLUNMAZ!" buyurmuşlardır. Öyle umdum. Dualarınızı esirgemeyin inş.

Ayrıca sadece çeyizde değil. Kıyafetlerden, ayakkabılardan,örtüler vs. her şey olabilir.

Bilgi verirmisin deyince ben hepsini yazdım ama:)

Selametle.

zahide

Mutfak Havlusu dedi ki...

tam bizim aileye göre bir yazı,helede anneme.

bizim evde kışın domates ve yaza dair hiçbirşey yenmez yazında kış içni geçerli bu.
anneme ve bize abartıyorsunuz diye kızanlar artık herşey hormonlu diyenler var ama annemin savunmalarından sadece biri şu en azından yazın güneşi bir kere olsada alıyorlar onun enerjisini hissediyorlar vs.vs.
yani ben anlatsam uzar sen çok güzel detaylı anlatmışsın.
sağolasın.
anneme okutacağım yazını.