14 Temmuz 2013 Pazar

ŞEFTALİ REÇELİ...

Memleketten gelen meyve ve sebzeler pek kıymetli oluyor.. Sizde mis kokulu Bursa şeftalisi bulursanız reçelini de yapmanızı tavsiye ederim yemeye doyamıyor insan..

Şeftali reçelinin lezzeti güzeldi güzel olmasına da; rengi annemin reçellerine oranla daha açık renkliydi..

Hafızamı zorladım annem şeftali çekirdeklerini temiz  tülbente sarar bohça gibi bağlayıp,tencereye salardı reçel kaynarken..Sonrasında çekirdekleri çıkartırdı..

sonra yok yanlış hatırlıyorsun dedim kendi kendime , ayva reçelini öyle yapardı .. yok öyle, yok böyle derken annemi arayıp,sorsam diye geçti içimden ...Geçti o günler dilek geçti.. annen yalan dünyadan çekip gideli tam tamına 6.5 ay  oldu dedi içimdeki ses..........

Velhasıl bir daha reçel yapışımda çekirdekleri sarıp atacağım, sizde bir deneyin isterseniz 

ŞEFTALİ REÇELİ
Malzemeleri:
birebir oranında şeker ve şeftali (yani 1kg şekere 1kg. çilek)
Saklanacaksa limonsuyu(ben uzun süre saklamayacağım için limon suyu eklemedim..az önce baktım şekerlenme falanda olmamış)
Hazırlanışı
  Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz boyuna dilimleyerek çekirdeğini çıkartıyoruz orta büyüklükte küp küp doğruyoruz
Ağzı kapaklı bir tencereye şeftalileri ve şekeri ilave edip bir gece bekletiyoruz(Şeker şeftalileri sulandırsın diye)

Ertesi gün tencereyi ocağa alıp (derin çelik tencere kullandım) iyice kaynatıyoruz yaklaşık 45 -50 dakika,
köpükler irileşiyor göz göz oluyor.Bu esnada köpükleri tahta kaşıkla toplayabilirsiniz

Kıvamı sulu gibi görünse de soğuyunca kıvamı oturuyor..kıvamına bakmak için porselen bir tabağa bir damla reçel damlatıyoruz.

seftali receli
Biraz soğuyunca elimizle tabağı sağa sola hareket ettiriyoruz reçel damlası  akmıyorsa reçelin kıvamı olmuştur.

Ocağın altını kapatmaya yakın arzu ederseniz limon suyunu ilave edebilirsiniz (uzun süre saklamayı düşünüyorsanız)
Üzerindeki köpükleri süzgeçle yada kaşıkla topluyoruz.
Yıkayıp kuruladığımız cam şişelere dolduruyoruz
AFİYET OLSUN

6 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

şeftaliyi çok severim.çilekden sonra en sevdiğim yaz reçelidir mımmm :)

ellerine emeklerine sağlık..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

çok haklısın canım memleket gibisi yok elbet

ellerine sağlık

mürvet gül sarıbaşak dedi ki...

Ellerinize sağlık,
Allah annenize kabir rahatlığı versin,mekanı cennet olsun,
Sevgilerimle,
emirlehayatguzel.blogspot.com

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

Rabbim bu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine bağışlasın anneciğini canım, mekanını cennet etsin inşallah..
reçelin de pek nefis görünüyor ellerine sağlık..
sevgiler..

anneminkizıyim dedi ki...

Hayirli Ramazanlar Dilekcigim, recelin cok güzel olmus,ellerine saglik. Allah sabirligini versin canim, mekanini cennet etsin anneciginin, sevgiler....

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Teşekkürler luluş..bende pek severim

öyle gerçekten..teşekkürler nunu

Mürüvvet hanım;
Dualarınıza yürekten amin diyorum

Allah razı olsun Denizciğim

Allah RAZI OLSUN Ayşe ablacım