25 Ocak 2011 Salı
PATATESLİ -SOĞANLI BANYOLU BÖREK
Dün gece evi ıspanaklı börek kokusu sarmışken...
''Evi saran börek kokusunu,börek yemekten daha çok seviyorum''cümlesini de kurmuşken... Sabah patatesli soğanlı börek tarifimi paylaşmalıyım diye düşündüm:)
Bu böreğin lezzetini anlatacak kelime bulmakta zorlanıyorum,klasik patatesli harca göre daha el oyalayıcı bir harç tarifi ama,normal patatesli börekle arasındaki lezzet farkı su götürmez bir gerçek.
Bu harca sadece patatesli-soğanlı harç demek haksızlık gibi geliyor.Harcın ötesinde süper bir kahvaltılık ,yada ara öğün olarak sofrada yer alabilecek
hatta davet sofralarında bile bulunabilecek bir lezzet...
Patatesli soğanlı süper harçla banyolu böreğin kendine has çıtırlığı birleşince yemede yanında yat dedirtecek bir lezzet çıkıyor ortaya.
Bir börek bu kadar mı övülür:) Bu lezzetle tanışanlar bana hak verecekler
Böreğe mersiye düzdüm resmen ama,Erkam Eymen uyanmadan yazıyı tamamlamam lazım:))
PATATESLİ SOĞANLI BANYOLU BÖREK
Malzemeleri
-4 adet yufka
-4-5 su bardağı buzlukta bekletilmiş soğuk su
Üzeri için:
susam,çörekotu
İç malzemeleri:
-3-4 orta boy haşlanmış kabukları soyulup rendelenmiş patates
-1 büyük yada 2 orta boy soğan
-1 yemek kaşığı biber salçası
-biraz karabiber,tuz
-Arzu edilen baharatlar
-2-3 yemek kaşığı z. yağı
Sos malzemeleri
bir kasenin içine 3-4 yemek kaşığı sulu yerinden yoğurt
2 orta boy yumurta,1 yemek kaşığı z.yağı
Harcın hazırlanması:
1-Yaygın bir tencere yada tavaya z.yağını döküp (2-3 ymek kaşığı)
küp küp yemeklik doğranmış soğanları ilave edip kavuruyoruz.
2-Üzerine biber salçasını ekleyip,kavurma işlemine devam ediyoruz,patateside tavaya ekleyip 2-10 dakika kadar kavuruyoruz.
3-Ocaktan alıp karabiber tuz ilave edip iyice karıştırıp harçı ılınmaya bırakıyoruz
1-Diğer tarafta bir kaseye sos malzemelerini ekleyip,çırpıcıyla yada çatalla iyice çırpıyoruz,
Hazırlanması:
1-Yufkaların ikisini üst üste koyup 8 üçgen parça elde edecek şekilde bölüyoruz.
diğer iki yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz,32 adet ügçenimiz oluyor bunları kenara üst üste yığıyoruz
2-Üçgen yufka parçalarını 2 li gruplar halinde alıyoruz
üzerine biraz sos sürüp patatesli harçtan ilave ediyoruz.sigara böreği sarar gibi sarıyoruz,diğer yufkalarada aynı işlemi yapıyoruz (16 adet börek elde ediyoruz)
3-Yaygın bir tepsiye 4-5 su bardağı soğuk suyu döküyoruz,börekleri suya birbirlerine yapışmayacak gibi diziyoruz
4--5-10 dakika bekleyip nazikçe sularını süzdürüp başka bir tepsiye alıyoruz.Buzdolabında yarım saat 45 dakika kadar bekletiyoruz
5-Yağlı kağıt serilmiş fırına börekleri aralıklı dizip,üzerine kalan sostan sürüyoruz(bu aşamada sos yetmeyecek gibi olursa kalan sosa bir yumurta daha ilave edip sürebilirsiniz)
6-Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişiriyoruz
fırından çıkartıp sevgiyle sunuyoruz
AFİYET OLSUN
Pazılı banyolu börek tarifim burada
Etiketler:
HAMURİŞLERİ,
KAHVALTILIKLAR
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum:
patatesli böreği çok severim.çokta güzel olmuş arkadaşım.sabah sabah iyi olurdu çayımın yanında.ellerine sağlık.sevgiler.
Dilekcim çok sevdiğim bir börek tarifi bu börekler ellerine sağlık canım sen yaparsında güzel olmazmı hiç enfes olmuş enfes
afiyet bal olsun
sevgiler
Ellerine sağlık Diloşşşş!! Miss gibi börek kokusu buralara kadar geldi :)))
Sevgiler,
Evren
Nefis bir börek olmuş bu Dilekciğim tarifini not ettim ellerine sağlık sevgiler..
canım ellerin dert görmesinn:))
nefis görünüyor böreğin canımm:))
sevgilerimle..
Çıtır çıtır nefis bir börek olmuş sevgili Dilek..Ellerine sağlık canım..Sevgiler..
valla bütün emeklerine değmiş nefis bir börek olmuş
ellerine sağlık arkadaşım
Dilekcim çok sevdiğim bir börek..seninki de harika görünüyor..ellerine sağlık..sevgiler..
Canım elelrine sağlık...
Börek deyince benim için akan sular durur o derece yani:)
hem patates hem soğan.lezzet garanti olsa gerek.ellerine sağlık canım...
Su BANYO kelimesine bayiliyorum..
Misler gibi kokusu buraya kadar
geldi,ellerinize saglik.
Arkadaşlar o güzel yorumlarınız için hepinize çok teşekkürler
Yorum Gönder