5 Aralık 2008 Cuma

SARI BURMA(SARIĞI BURMA)

sarı burma (sarığı burma)
Her bayram olduğu gibi bu bayramda Bursa'da olmamıza rağmen,evimde hazır tatlım olsun istedim.Günden güne annemleşiyorum sanırım:)anne olmaya aylar kala...
Bayram telaşını çekirdek ailemde yaşatmaya çalışıyorum.

SARI BURMA(SARIĞI BURMA)
Malzemeleri:
1 paket baklavalık yufka
3 su bardağı ceviz içi
250 gr. tereyağı
şerbeti için:
5 bardak şeker
4 bardak su
2 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:antep fıstığı

Hazırlanışı:1-Baklavalık yufkalar iki ikili gruplar halinde tezgahın üzerine seriyoruz.
ince oklavaya sarıp iki parmak kadar içine katlıyoruz.ceviz içini ilave ediyoruz
2-Çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya sarıyoruz
3-iki ucunu içe doğru büzüştürüyoruz.Dikkali şekilde oklavadan çıkarıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.Bu işlemi hamur bitene kadar tekrarlıyoruz.(Benim bir tepsi ve bir kare borcam dolacak kadar tatlım oldu:)
4-Tereyağını iyice eritiP,üzerindeki köpüğü süzüyoruz(süzmezsek,tatlının üzeri pişerken kararıyor)
5-Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15-20 daika kadar pişirip
170 derecede içini çekinceye kadar,altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Şerbeti için:
1-Su ve şekeri iyice kaynatıyoruz.
2-Ocaktan indirirken limonsuyunu ilave ediyoruz.
3-Tatlı soğuk şerbet ılıkken eşit miktarda şerbeti tatlının üzerine gezdiriyoruz
(üzerine tepsi vs. örtmüyoruz )
(5-6 saat,en iyisi bir gece fırının içinde bekletiyoruz)
sevgiyle sunuyoruz.
PÜF NOKTALARI:-Yufkalar çok çabuk kuruduğu için paketi açtıktan sonra üzerine bez örtüyoruz.
kuruyunca şekil vermek imkansızlaşıyor.
-Sararken,hızlı hareket etmek gerekiyor.
-Şerbetin tarifi annemden (kıvamlı bir şerbet oluyor)

10 yorum:

zerrin - misss dedi ki...

dilekciğim, ne güzel bir tatlı bu böyle..

ellerine sağlık hayatım.

mutlu güzel bayramlar

ab-ı hayat dedi ki...

Sevdiklerinizle birlikte olabileceğiniz, mutlu, huzurlu, güzelliklerle dolu ve içinize sinen bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

Sevgiler…

derya dedi ki...

Mmmmmmmm canım benim ellerine sağlık hazır gibi duruyor Bursa'dan gitmeden bir tabak alsaydım,hayırlı bayramlar canım öptüm...

bulbulun yeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Haklısın işte devir teslim bu.Annelerimizden öğrendiklerimizi uygulamak. Olsun gülüm,hayatın güzelliği bu. Güzel şeyleri elden ele geçirerek yarınlarda da bu güzellikler yaşansın.
Eşin,gelecek kuzun ve ailenle güzel bir bayram geçirmen dileğiyle,
Sevgiyle kal.

Melek* dedi ki...

aaa ne güzel düşürmüşün ellerine sağlık canım ne güzel bayram telaşını ailene yaşatmak ve yaşamak:)

Baharcicegi dedi ki...

Citir citir incecik nefis olmus tatlin eline saglik canim.
iyi bayramlar

Adsız dedi ki...

iyi günler,tatlı çok güzel görünüyor,size bi sorum olacak,bu tatlıyı evde kullandığımız küçük oklavalar var,ona mı sardınız yoksa daha ince bişeyemi, o oklavaya sararsak çok kalın olmuyormu ve tatlının iç kısmı delik gibimi görünüyor,yanıtlarsanız sevinirim.Teşekkürler

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Evde kullandığımız oklavalara sardım büzüştürdüğümüz için oklava boyutunun çok önemi yok.
baklavalık yufka normal yufkaya göre daha ince olduğu için,kat kat oluyor,öyle kalın olmuyor yani.İçi delik olduğu için,her tarafına şerbet dağılmış oluyor.Yapımı oldukça kolay,deneyip sonucu bildirirseniz sevinirim.Kolay gelsin

Adsız dedi ki...

Merhaba benim bi sorum olucak verdiginiz serbet cok tatlimi yoksa tam yerindemi esim ve ailesi fazla serkerli baklavayi sevmezler. Sorumu yanitlarsaniz cok sevinirim.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Merhaba evde yapılanlar hazırlar kadar cok tatlı olmuyor normal şerbetli tatlı ayarında tadı..bende çok tatlı yiyemediğim için yarın dilim yiyince yeterli oluyr daha hafif olsunisterseniz karagöz tatlısını tavsiye edebilirim tatlı sevmeyeni bile 2 tabak yemeden bırakamıyor..tarifi blogta mevcut..

yok sarı burmada kararlıysanız olculeri 4 bardak şekere 4 bardak su ile deneyebilirsiniz karar sizin umarım yardımcı olabilmişimdir şimdiden hayırlı bayramlar