Aşure üçüncü kez benim apartman komşularımla tanışmama vesile oldu.
Kimileri sevgiyle kucakladı,duygulandı,
Kimileri tereddütle yaklaştı.
Hepsine aynı açıklama yapıldı. ''Ben daire 20'ye yeni taşındım.''
Bugüne kadar bana aşure getiren olmadı(eski komşum Fatma Teyze dışında(onunki de Aşure çorbasıydı)
Umutsuz bakmak istemiyorum yarınlara ama
Paylaşmayı gitgide unutuyoruz sanırım
Bursalı günlerimi hatırlıyorumda Muharrem ayı başlayınca;evin zili susmaz,insanlar paylaşma yarışına girerdi.
Çocuklarımız yalnızlaşıyor,bencilleşiyor,paylaşmıyor diye yakınıyoruz
Onlar bizi örnek alarak büyümüyorlar mı?
Paylaşmaya dair hikaye ,masal okumak,ders vermek yeterli olmuyor,
Paylaşmanın hazzını yaşamak,yaşatmak lazım..
Aşure sadece tatlı olmasın ,paylaşma vesilesi olsun,sabahları gözlerine bakmadan soğuk ses tonuyla''günaydın'' deyip geçtiğimiz komşularımızla aramızda
Aslında oldukça kolay sadece tarif adımlarını iyi takip etmek gerekiyor
yeni püf noktaları ekledim tarife
AŞURE
25 KİŞİLİK
Malzemeleri
½ kg aşurelik buğday
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış fasulye
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kayısı kurusu
1 avuç kuş üzümü
1 çay bardağı ikiye bölümüş fındık
Fıstık,fındık,incir kurusu,çam fıstığı
Yaklaşık 1 kg. (5-5.5 su bardağı kadar) şeker
Bir tutam karanfil
Üzerini süslemek için:tarçın,nar tanesi,portakal kabuğu,çam fıstığı dövülmüş ceviz ve fındık
Hazırlanışı
1-Buğday ovarak temiz suyu çıkınyaca kadar yaklaşık 5-6 kez yıkanır.bu önemli bir nokta
2-Büyük bir tencerede üzeri dört parmak geçene kadar su ve bir tutam karanfil ilave edilip,15 dakika taşmaması için kısık ateşte pişirilir.
3-Ocaktan aldığımız tencereyi bir tahtanın üzerine koyup, kalın bez yada battaniyeyle sarıyoruz
(altına tahta koymamızın nedeni buğdayların kıvama gelmesi için)bu halde bir gece bekletiyoruz.
4-Üzüm,incir kayısı dilimleyip, akşamdan ayrı ayrı kaplara ıslatıyoruz,yumuşaması için
5-Ertesi gün buğday olan tenceremizi karıştırırız ocağa almadan önce.
6-Dinlenmiş buğdayımıza yaklaşık 2 lt. ılık su ,haşlanmış fasulye,haşlanmış nohut ilave edip 30 dakika kadar orta ateşte kaynatıyoruz.(tadının harmanlanmasıiçin)
7-Sonrasında, akşamdan ıslattığımız kuru üzüm,kuş üzümü,dilimlenmiş kayısı,dilimlenmiş incir,fındık, yer fıstığı,çam fıstığı, ile 10 dk. Kadar kaynatıp,şeker ilave ediyoruz(İncir aşureyi kararttığı için son aşamada ilave edilir)
8-Kısık ateşte 10 dakika daha kaynatılır.soğumaya bırakıyoruz.sevdiklerimize ikram ediyoruz
AFİYET OLSUN
Aşure yaparken püf noktaları:
-Buğdayı pişirirken ilave edilen birkaç adet karanfil,buğdayın tadının güzelleşmesini sağlar
-Fasulye ve nohut ayrı ayrı pişirilmeli,ikisinin pişme süreleri aynı olmayabilir,biri erken pişerken,diğeri geç pişebilir
-İnciri ve kayısıyı akşamdan ıslatmamışsak birkaç saat öncesindede ıslatabiliriz
inciri çok ince doğrarsak çekirdekleri içine dağılır
-Akşamdan ıslattığımız nohutu ve fasulyeyi ayrı tencerelerde üzerini geçecek kadar suyla haşlıyoruz suyunu süzüp sırası gelince ekliyoruz.(ben buğdayı akşamda hazırladım nasıl olduysa nohut ve fasulyeyi ıslatmayı unutmuşum.
nutricookta ıslatmadan 30 dakikada piştiler(umudum yoktu ama oldu
nohutu tarif edilen ölçüden fazla pişirdim akşam yemeğinde kullanmak için
..
Fotoğraf geçen yıla ait
23 Aralık 2010 Perşembe
AŞURE.... PAYLAŞMA VESİLESİ
Etiketler:
ANNEMDEN ÖĞRENDİKLERİM,
TATLILAR
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
10 yorum:
Canım,
uzun zamandır büyük şehirler bu yabancılaşma, paylaşmama,sevgisizliği yaşıyorlar. Kimbilir senin gibi birilerine ihtiyaç vardır belki, birinin önderlik edeceği, paylaşmanın güzelliğini göstereceği.Eminim onlarla da yakında Bursa da ki ilişkiler kursbilirsin.
Ellerine sağlık. Aşuren nefis olmuş.
Sevgiyle kal.
allah kabul etsim elinize sağlık.
ALLAH kabul etsin arkadaşım.aşuren harika olmuş.ellerine sağlık.
Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
Saygılar.
allah kabul etsin bereketini arttırsın canım harika olmuş aşure
canımm benimm Allah kabul etsin inşallah..ellerine sağlık:))
sana katılıyorum canım. unutuyoruz paylaşmayı. gecen yıl evime ilk tasındıgımda asure getiren komşumu bu yıl yıne asure getirdiği için gördüm. değil paylaşamak, birbirimizi bile görmüyoruz.
aşuren çok güzel görünüyor canım. ellerine sağlık..
selam Dilekciğim
Aşuren bereketli olsun Allah tekrarını nasip etsin AMİN
haklısın canım eski komşuluklar sadece küçük şehirlerde kaldı sanırım büyük şehirlerde artık yok bu güzel komşuluklar keşke olsa!
ben de Konya ya tatilde gittiğim aman apartman komşularımıza küçük keseler içinde hurma ve tesbih yollamıştım (kandildi) ve her kapıda kızım ve oğlum da aynı şekilde 5 numaradan geliyoruz annemin selamı var demekten bıkmışlar bir daha ki yıl kendim meşguliyetimden çıkamadığım için kapıcımızla yollamıştım akşama doğru bizim de zilimiz hiç susmamıştı helvalar ve pişiler gelmişti tabak tabak haaa birde lokma tatlısı:)
çok güzel bir paylaşım Rabbim herkese böyle komşuluklar nasip etsin
sevgiler canım
allah kabul etsin canımm..
paylaşmayı unutuyoruz nedense..haklısın ama anadolu hala biliyor paylaşmayı..
anadoluda yaşadığım için şanslı hissediyorum kendimi..
dilerim ki hiç unutulmaz güzel değerler..
sevgiyle kal..
Sevgili Bülbülün yeri teşekkür ederim ben bu yazısı yayınladıktan sonra ilk aşuremde geldi:)
Teşekkürler Sevgili Gülcan
Teşekkürler Sevda
Teşekkürler Fuat Bey,
Amin Handecim,Fatoşcum
Haklısın Nazlıcım Büyük şehirde yaşamanın bonusu yalnızlık malesef
Aynur Abalacım çocuklarada paylaşmayı öğrettiğin için ne mutlu sana
Şanslısın Denizciğim
Yorum Gönder