23 Aralık 2010 Perşembe

AŞURE.... PAYLAŞMA VESİLESİ

aşure1


Aşure üçüncü kez benim apartman komşularımla tanışmama vesile oldu.
Kimileri sevgiyle kucakladı,duygulandı,
Kimileri tereddütle yaklaştı.
Hepsine aynı açıklama yapıldı. ''Ben daire 20'ye yeni taşındım.''
Bugüne kadar bana aşure getiren olmadı(eski komşum Fatma Teyze dışında(onunki de Aşure çorbasıydı)
Umutsuz bakmak istemiyorum yarınlara ama
Paylaşmayı gitgide unutuyoruz sanırım
Bursalı günlerimi hatırlıyorumda Muharrem ayı başlayınca;evin zili susmaz,insanlar paylaşma yarışına girerdi.

Çocuklarımız yalnızlaşıyor,bencilleşiyor,paylaşmıyor diye yakınıyoruz
Onlar bizi örnek alarak büyümüyorlar mı?
Paylaşmaya dair hikaye ,masal okumak,ders vermek yeterli olmuyor,
Paylaşmanın hazzını yaşamak,yaşatmak lazım..

Aşure sadece tatlı olmasın ,paylaşma vesilesi olsun,sabahları gözlerine bakmadan soğuk ses tonuyla''günaydın'' deyip geçtiğimiz komşularımızla aramızda

Aslında oldukça kolay sadece tarif adımlarını iyi takip etmek gerekiyor
yeni püf noktaları ekledim tarife

AŞURE
25 KİŞİLİK
Malzemeleri
½ kg aşurelik buğday
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış fasulye
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kayısı kurusu
1 avuç kuş üzümü
1 çay bardağı ikiye bölümüş fındık
Fıstık,fındık,incir kurusu,çam fıstığı
Yaklaşık 1 kg. (5-5.5 su bardağı kadar) şeker
Bir tutam karanfil

Üzerini süslemek için:tarçın,nar tanesi,portakal kabuğu,çam fıstığı dövülmüş ceviz ve fındık

Hazırlanışı
1-Buğday ovarak temiz suyu çıkınyaca kadar yaklaşık 5-6 kez yıkanır.bu önemli bir nokta

2-Büyük bir tencerede üzeri dört parmak geçene kadar su ve bir tutam karanfil ilave edilip,15 dakika taşmaması için kısık ateşte pişirilir.

3-Ocaktan aldığımız tencereyi bir tahtanın üzerine koyup, kalın bez yada battaniyeyle sarıyoruz
(altına tahta koymamızın nedeni buğdayların kıvama gelmesi için)bu halde bir gece bekletiyoruz.
4-Üzüm,incir kayısı dilimleyip, akşamdan ayrı ayrı kaplara ıslatıyoruz,yumuşaması için

5-Ertesi gün buğday olan tenceremizi karıştırırız ocağa almadan önce.

6-Dinlenmiş buğdayımıza yaklaşık 2 lt. ılık su ,haşlanmış fasulye,haşlanmış nohut ilave edip 30 dakika kadar orta ateşte kaynatıyoruz.(tadının harmanlanmasıiçin)

7-Sonrasında, akşamdan ıslattığımız kuru üzüm,kuş üzümü,dilimlenmiş kayısı,dilimlenmiş incir,fındık, yer fıstığı,çam fıstığı, ile 10 dk. Kadar kaynatıp,şeker ilave ediyoruz(İncir aşureyi kararttığı için son aşamada ilave edilir)

8-Kısık ateşte 10 dakika daha kaynatılır.soğumaya bırakıyoruz.sevdiklerimize ikram ediyoruz
AFİYET OLSUN

Aşure yaparken püf noktaları:
-Buğdayı pişirirken ilave edilen birkaç adet karanfil,buğdayın tadının güzelleşmesini sağlar

-Fasulye ve nohut ayrı ayrı pişirilmeli,ikisinin pişme süreleri aynı olmayabilir,biri erken pişerken,diğeri geç pişebilir

-İnciri ve kayısıyı akşamdan ıslatmamışsak birkaç saat öncesindede ıslatabiliriz
inciri çok ince doğrarsak çekirdekleri içine dağılır

-Akşamdan ıslattığımız nohutu ve fasulyeyi ayrı tencerelerde üzerini geçecek kadar suyla haşlıyoruz suyunu süzüp sırası gelince ekliyoruz.(ben buğdayı akşamda hazırladım nasıl olduysa nohut ve fasulyeyi ıslatmayı unutmuşum.
nutricookta ıslatmadan 30 dakikada piştiler(umudum yoktu ama oldu
nohutu tarif edilen ölçüden fazla pişirdim akşam yemeğinde kullanmak için
..
Fotoğraf geçen yıla ait

11 yorum:

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
uzun zamandır büyük şehirler bu yabancılaşma, paylaşmama,sevgisizliği yaşıyorlar. Kimbilir senin gibi birilerine ihtiyaç vardır belki, birinin önderlik edeceği, paylaşmanın güzelliğini göstereceği.Eminim onlarla da yakında Bursa da ki ilişkiler kursbilirsin.
Ellerine sağlık. Aşuren nefis olmuş.
Sevgiyle kal.

Gülcan dedi ki...

allah kabul etsim elinize sağlık.

sevda dedi ki...

ALLAH kabul etsin arkadaşım.aşuren harika olmuş.ellerine sağlık.

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

Saygılar.

sarımutfak-hande dedi ki...

allah kabul etsin bereketini arttırsın canım harika olmuş aşure

fatosun mutfagından... dedi ki...

canımm benimm Allah kabul etsin inşallah..ellerine sağlık:))

Yemekçinin Mekanı/Nazlı dedi ki...

sana katılıyorum canım. unutuyoruz paylaşmayı. gecen yıl evime ilk tasındıgımda asure getiren komşumu bu yıl yıne asure getirdiği için gördüm. değil paylaşamak, birbirimizi bile görmüyoruz.
aşuren çok güzel görünüyor canım. ellerine sağlık..

papatya68 dedi ki...

selam Dilekciğim
Aşuren bereketli olsun Allah tekrarını nasip etsin AMİN
haklısın canım eski komşuluklar sadece küçük şehirlerde kaldı sanırım büyük şehirlerde artık yok bu güzel komşuluklar keşke olsa!
ben de Konya ya tatilde gittiğim aman apartman komşularımıza küçük keseler içinde hurma ve tesbih yollamıştım (kandildi) ve her kapıda kızım ve oğlum da aynı şekilde 5 numaradan geliyoruz annemin selamı var demekten bıkmışlar bir daha ki yıl kendim meşguliyetimden çıkamadığım için kapıcımızla yollamıştım akşama doğru bizim de zilimiz hiç susmamıştı helvalar ve pişiler gelmişti tabak tabak haaa birde lokma tatlısı:)
çok güzel bir paylaşım Rabbim herkese böyle komşuluklar nasip etsin
sevgiler canım

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

allah kabul etsin canımm..
paylaşmayı unutuyoruz nedense..haklısın ama anadolu hala biliyor paylaşmayı..
anadoluda yaşadığım için şanslı hissediyorum kendimi..
dilerim ki hiç unutulmaz güzel değerler..
sevgiyle kal..

kirac dedi ki...

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ

http://www.nasibimce.com/

TARAFINDAN HAZIRLANMISTIR


.Akşam üstü sohbetine gelen dostlara
• Hanımlarla yapılan günlere
• Beş çayına gelen misafirlere
• Herbiri birbirinden lezzetli tarifler..


EV SAHİBESİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR
http://www.merakiyidir.blogcu.com CBOXA YAZABİLİRLER
merakiyidir@nasibimce.com msn adresinden ulasabilirler

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Sevgili Bülbülün yeri teşekkür ederim ben bu yazısı yayınladıktan sonra ilk aşuremde geldi:)

Teşekkürler Sevgili Gülcan

Teşekkürler Sevda

Teşekkürler Fuat Bey,

Amin Handecim,Fatoşcum

Haklısın Nazlıcım Büyük şehirde yaşamanın bonusu yalnızlık malesef

Aynur Abalacım çocuklarada paylaşmayı öğrettiğin için ne mutlu sana

Şanslısın Denizciğim