13 Nisan 2012 Cuma

PEYNİRLİ ÇİÇEK POĞAÇA (AÇMA HAMURUNDAN)

peynirli çiçek açma poğaça

Dün yeni bir maceraya daha atıldım:) Erkam Eymen'le birlikte hemde..
Hep güzel başlangıçlar olsun hayatımızda..İki dünya adına da..

40'lı  50' li yaş grubu kadınlarından çok şey öğreniyorum..Çok seviyorum kendini yetiştirmiş günden güne gençleşen sohbetler etmeyi..
Çünkü her defasında yaşanmış bir tecrübeyi dile getiriyorlar..Yaşamadan da öğrenebilmenin mutluluğunu yaşıyorum..(Annemden,teyzelerimden,komşularımdan,arkadaşlarımın annelerinden... bu liste uzar gider)

Bunlardan birisi de Mürüvvet teyze, 16 dakikalık telefon görüşmesini o denli şey sığdırdı ki konuştukları bütün gece beynimde döndü durdu...Dün de uygulama safhasına geçtim.. Tarihe not düşmek için yazıyorum buraya... Hayırlısı olsun hakkımızda..

Tarife geçmeden önce çocuklu annelere minik bir tavsiye Buraya tık tık...
Erkam Eymen ekilmeyi beklenen fidanını gidip gelip seviyor..

Erkam Eymen görüntü olarak çok beğendi önce minik tomurcuklardan ..Bütün mutfak faaliyetleri onun beğenisi üzerine kurulduğu için dile getiriyorum..Çay sofraları içinde değişik bir şekil..
1-2 yıl önce yabancı bir sitede görüp fotoğrafını kaydetmiştim..

Not:Benim makasım ince küçük olduğu için çiçeğin katları biraz geniş oldu makas ne kadar ince ve uzun olursa şekil o kadar ve güzel olur..

Hayırlı cumalar,Mutlu hafta sonları

Peynirli Çiçek Poğaça
Temel tarif olarak açma hamurunu kullandım.Açma hamuru malzemeleri ve hazırlanışı için buraya tıklayınız
İç harç olarak yarım kalıp peynir yarım demek ince doğranmış maydanozu kullandım

Şekline gelince elimizi yağlayıp cevizden bira daha büyük şekilde parçalara ayırıyoruz.
hamuru yağlanmış tezgahın üzerinde büyütüp içine peynirli maydanozlu harçtan ( yada istediğiniz bir harçla) 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip kapatıp yuvarlıyoruz ek yerleri belli olmayacak şekilde( hamuru fazla yağlarsanız birleştirmede sorun yaşayabilirsiniz)

Hazırladığımız minik top şeklindeki hamurun tepsine serçe parmağımızla bastırıyoruz ayrı bir tarafta minik minik parçalar kopartıp serçe parmağımızla işaretlediğimiz yere yuvarlağın tepesine yerleştiriyoruz..

İnce, uzun bir makasla hamurun üst kısmından başlayarak 6 üçgen olacak şekilde kesiyoruz.Hamurun alt kısmına geçince üçgenlerin aralarından kesmeye devam ediyoruz kat kat dursun diye..en alt kısım üçüncü kısma gelince aynı şekilde kesiyoruz..

Burada önemli olan üçgenlerin aynı hizada olmaması ve poğaçayı hafif dikleştirip yağlanmış tepsiye yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirmek gerekiyor..

Son aşamada yumurta sarısı sürüp tepedeki yuvarlağı da susamlayıp 185 derecelik önceden ısıtılmış fırında
altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz..Afiyet olsun


7 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

dilekcim gerçekten yıllarını ailelerine evlatlarına adamış büyüklerimizden öğrenecek çok şeyimiz var...ellerine sağlıkk çiçek poğaçalar çok cici olmuş...seni ve erkam eymeni öpüyorum ve güzel paylaşımlarını daha sık görmek istiyorum lütfennn:)))hayırlı cumalarr

modern rapunzel dedi ki...

nefis görünüyor. sunumu harika. elinize sağlık. bu arada www.tuzvebiber.com sitesine ücretsiz üye olarak tariflerinizi paylaşarak Migroslarda kullanabileceğiniz Money puan kazanma şansı elde edebilirsiniz. sevgiler...

Ferkay dedi ki...

Dilekcim harika bir poğaça görüntü muhteşem ellerine sağlık canım..
Sevgiler..

yesilmutfaktanlezzetler.blogspot.com dedi ki...

Cok güzel görünüyor, ellerine saglik....

bırtutamkekik dedi ki...

çok güzel görünüyor dileğim:)
ellerine sağlık..
sevgilerimle ...

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Merhaba
bu poğaça bir harika ya.bayıldım
ellerinize sağlık bende beklerim bloguma
sevgiler

herşey tadında dedi ki...

ellerine sağlık canım paylaşımların bol bol olsun inşallah;))