13 Aralık 2013 Cuma

PORTAKALLI KURABİYE....Geçen zamana dair... Kişisel cümleler

cay keyfi saati

Hadi biraz dertleşelim...
(Direk tarife geçmek isteyenler, kenar çubuğunu aşağıya doğru kaydırabilir:)
Uzun zaman olmuş buralara uğramayalı...Aslında sık sık yazma isteğim oldu yeni tarifler,hayatımda olup bitenler,iç dünyamdan geçenler...

 İçimden geçenleri, bana özel cümleleri paylaşmama kararı almıştım aslında..Üzülerek ifade ediyorum ki, bağzı!!! insanlar; Karşısındaki insanın hüznünden acısından nemalanma gayretinde oluyor..Yer sanal bir platform olunca bu daha da artıyor.. Bu iyi yürekli insanların yanında deve de kulak misali kabul etmek gerekirse..Ne diyeyim ki.. Allah hepimize istikamet versin..İyi niyetli eylesin...

Sadece tarif yazınca da çok ruhsuz geliyor paylaşmayı seven bünyeye:)....Yazmayı erteledikçe ertelememin bir sebebi bu... Yoğunlaşmam gereken başka  şahsi meseleler var... Bu arada ufak tefek sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışıyoruz..

Erkam Eymen cocuk doktorundan kkb ye terfi etti geçen yıl..5 doktor değiştirdik.. Araştırıp en çok tavsiye edilen, doktorlara gidiyoruz..Önce apartmandaki doktor komşumuz koydu tanıyı geniz eti artı bademcik ..hatta tup takmakta gerekir...operasyon şart dedi.. operasyon şart dedikçe biz başka doktora gittik..Minik bünyeye narkoz girmeyin diye..

Şimdi  bizi çok iyi anlayan,medyatik  ama işinin ehli bir doktor amcamız var..15 de bir kontroldeyiz..Bu sabah gittik yine biraz can sıkıcı durumlar gelişmiş yine işitme testi istedi..15 gün sonra yine gidicez inş.
 Cafede kahvaltı yapıp muayeneye girecek kadar keyifliydik giderken..Çıkışta ben yine üzgün..Eşim o kadar üzülme hastalıkları yüzünden sürekli hastanelerde olan cocuklar,aileler var deyince...Dış ses haklısın derken;
İçses girdi devreye...
 Geçen sene bu zamanlar yoğun bakım kapısından gelecek bir iyi haber için neler vermezdin..
 Günler geceler geçirdin aynı sandalyede...Doktorla ameliyat  kararı için izin isterken ameliyat olmazsa akşama kadar hastanızı kaybederiz..Ameliyat olursa yüzde 5 yaşama şansı olabilir.. Denemek zorundayız demişlerdi yaa anneciğine.. Yemek yemeyi;su içmeyi, uyumayı,cocuğunu bile düşünemiyordun...Sadece dua ediyordun..Birileri sana hatırlatınca aklına geliyordu elzem ihtiyacların..Sonra ''Annanem topragın altında üşümez mi  yorgan örtelim mi ? sorularına cevap verir oldun ya...Bu kadar yogun kederden sonra  hiç kapısına  hastalık ,acı uğramamış insanlar gibi davranıyorsun kendine gel dedi..Halime hamd ettim..
 Gülümsedim..Eşimle vedalaştım..Erkam Eymen yürümekten yoruldum deyince onu kucağıma aldım..
Başladık Erkam Eymen'le sohbete...

Günler geçiyor velhasıl her yasanan olgunlaşma vesilesi oluyor hayatta...Ders çıkarabilene ne mutlu...
Fotoğrafların hikayesine gelince...

Akşamları ailece toplanınca yemek sonrası uzun kış akşamlarının vazgecilmesi mola tepsileri..Gün içinde yaşadıklarımızı paylaşıyoruz.. tepsinin etrafında..
Erkam Eymen; Bugün okulda neler yaptığımı merak ediyor musunuz? diye başlıyor...uzun uzun anlatıyor..
Sık sık hastalandığı için ara vermek zorunda kalıyor..Çok özlüyor okulunu eski hatıralarını dönüp dönüp yeniymiş gibi anlatıyor..
Akşamları birkaç etkinlik birden yapıyoruz..boyama özgün resim çalışmaları yapı insa...Kimi akşamlarda kurabiye kek...
Bu kurabiyeleri de Erkam Eymen yapmış...Annesi de ona yardım etmiş...
Kar yağacak cümleleri kurulmaya başlandığında hazırlandı bu portakallı kardan adam kurabiyeleri..Ama çok önemli bir eksikleri varmış gözden kaçan niye atkıları yok dedi...Bi daha kine atkılı olcak sözü verildi...
Alttaki fotonun stilistliğini de bizzat kendisi yaptı...bunlarında fotoğrafını çek diye rica etti..
Geyikler dile gelmiş Erkam Eymen, Erkam Eymen diye bağırıyorlar mış:))
Sözün özü Erkam Eymen'le hayat çok ama çok eğlenceli...Kulak ağrısı ve ateşten sabaha kadar ağladığı geceleri saymıyoruz:) Rabbim bütün hastalara şifa versin..Saglıklı hayırlı uzun ömürleri olsun..Evlat hasreti yasatmasın isteyenlere nasip etsin tez zamanda.. cuma dua mı da ettim..
Sırada kıs günlerine-gecelerine  yakışan bir lezzet portakallı kurabiye tarifi
  portakallı kurabiye
Portakallı Kurabiye
 -175 gr. margarin yada tereyağı
-1 yumurta
-2 silme yemek kaşığı yoğurt
-4.5-5 su bardağı kadar un
-1 paket kabartma tozu
-1 pk.vanilin 

-1 portakalın kabuğu rendenin kalın tarafıyla rendelenmiş
 -1 1.5 su bardağı toz şeker( hamurun daha pürüzsüz olması için pudra şekeri kullanabilirsiniz 1 su bardağı gayet tatlı oluyor...damak tadınıza göre ayarlarsınız)
-3 yemek kaşığı sıvı yağ   
 Hazırlanışı:
1-Tereyağı,Sekeri,yumurtayı,vanilini derin bir kaba ekleyip karıştırıyoruz.
2-Sıvı yağı,yoğurdu ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.(Yaz mevsimiyse hamuru streç filme sarıp bir kaç saat buzdolabında bekletiyoruz)
3-Bekleyen hamuru 2 parçaya bölüp, iki parçayı da ayrı ayrı pudra şekeri serpilmiş tezgahta merdaneye büyütebidiğimiz kadar büyütüyoruz,kurabiye kalıplarıyla kesiyoruz yaglı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz
  5-Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerinin kızarmasına izin vermeden pişiriyoruz
şekillerin kalınlığına göre pişme süresi değişiyor...20-dk. kadar pişiriyoruz pişerken etrafı mis gibi portakal kokusu sarıyor..

6-Arzuya göre pudra şekeri serpip yada sade haliyle sevgiyle sunuyoruz..
bu hamurdan bir tepsi kardan adam 22-23 tane diğer tepsiye de büyük hayvanlar geyik,kurt,aslan vs. ve bir sürü irili ufaklı kalp sekli verdik..oldukça bereketli bir tarif...
AFİYET OLSUN