8 Ekim 2013 Salı

Peynirli Tuzlu Rulo Çelenk ..Roll Wreath

peynirli tuzlu çelenk
Davet sofrasının istenen tariflerinden biriydi Tuzlu Rulo Çelenk..
Yabancı bloglarda yıllardır gördüğüm baştacı bir tarif...   Cinnamon roll wreath (Tarcınlı rulo çelenk) orijinalini de  geçen sene denemiştim Vel hasıl tatlı hali de tuzlu hali de ayrı lezzetli ...Denemek isteyenlere işte tarifi
Peynirli Tuzlu Rulo Çelenk
Malzemeleri
2-2.5 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık süt
20 gr. yas maya yada 1  paket instant maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
50 gram tereyağı
 İç malzemeleri
1 kalıp peynir
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
yarım cay bardağı sıvı yağ
50 gr. oda ısısında tereyağı arasına sürmek için
 Hazırlanışı:
1-Unu bir kaba döküp ortasını havuz gibi açıyoruz. İçine maya şeker ılık süt tuzu atıp karıştırıp yoğuruyoruz
Yaş maya ise ılık süt dolu bardakta mayayı eritmekte fayda var
hamuru yoğurup kenarda 25-35 dk. kadar üzerini örtüp mayalanması için bekletiyoruz

2-Hamur mayalanınca elimizle birkaç kez daha yoğurup hamurun havasını alıyoruz mayalı hamur hassas olduğu için fazla yoğurmamakta fayda var
Hamura gerekiyorsa birkaç kasık unu ilavesi yapıyoruz tezgahın üzerine unlayarak açabildiğimiz kadar büyük hamur açıyoruz kenarlarını dikdörtgen olacak şekilde bıçakla düzeltiyoruz (kalan kenar parçaları yuvarlayıp poğaça yapabilirsiniz)

3-Diğer tarafta genişte bir kapta peyniri çatalla ezip sıvı yağla inceltiyoruz içine maydanoz ekliyoruz peynir tuzsuzsa biraz tuz ilavesi yapabilirsiniz
Büyük hamur parçasının her tarafını yumuşak tereyağı ile yağlıyoruz tüm yüzeyini ardından ince tabaka halinde peynirli karışımı her tarafa ince tabaka halinde dağıtıyoruz...
Dikdörtgenin geniş tarafından başlayarak sıkı bir şekilde rulo haline getiriyoruz
 
4-Ruloyu boylamasına kesip iki parçaya ayırıyoruz saç örgüsü şeklinde fazla sıkı olmayacak şekilde örüyoruz

bu işlemi yağlı kağıdın üzerinde yaparsanız kolaylık olur
ek parçası alta gelecek şekilde çelenk elde ediyoruz.. yağlı kağıdı tepsiye yerleştirip 15   dk. kadar daha mayalanmaya bırakıyoruz
Üzerine arzuya göre baharatlı tuz karışı öğütüp önceden 200 derece ısınmış fırımda  pişiriyoruz
ben ortası tamamen boş kalabilsin diye yağlayıp ikea buhar aparatını yerleştirdim.25- 35 dk kadar pişiriyoruz
dilimleyip sevgiyle sunuyoruz..
Afiyet olsun

Hamurun kesimini görmek isteyenler şu siteye bakabilir

3 yorum:

Unknown dedi ki...

yanınada güzel bir peynir ve çay harika olurdu.ellerine saglık.

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık nefis bir çörek olmuş sevgiler...

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Harika görünüyor Dilekcigim, deniycem ins. Ellerine sağlık...