14 Nisan 2009 Salı

LOHUSA ŞERBETİ & ANNEANNE KURABİYESİ,KOLİK PAŞALI GÜNLER


Erkam Eymen'le beraberliğimizin 23. gününü yaşıyoruz karnı tok,sırtı pek olan paşa birden başlıyor çığlık eşliğinde ağlamaya başlıyor,haliyle bütün aile seferber oluyor

Bu arada ilk doktor ziyaretimizide bu ağlamaları yüzünden gerçekleştirince kolik olduğunu öğrendik,gıda takviyesi olan damlamızı kullanmaya başladık,doktorumuz kesin çözüm olamayacağını eğer hafiflerse mutlu olacağını ifade etti.

Ama doktorumuzun verdiği damlayı kullanmayı bıraktık.Sağlık bakanlığının yaptığı açıklamaya göre kolon kanseri riskini arttırıyormuş.

Yine doktor tavsiyesi ile bugün elmayağıyla masaja başladık,ilaveten zeytinyağı masajı,bacak egzersizi,karnına sıcak havlu yerleştirme,ilaveten annesinin çörekotu yemesi,rezene çayı içmesi,yediklerine,ve kendine dikkat etmesi geliyor.

Tek temennimiz bu kolikten biran önce kurtulmamız ve huzurlu günler geçirmemiz

Babamız işi gereği bir süre Ankara'da kalacağı için tasımızı tarağımızı toplayıp Bursa'ya geldik.Böylelikle babamızla beraber ilk şehirdışı yolculuğumuzu gerçektirmiş olduk.

Yıllar önce gazeteci bir dostum kolik olan oğlunu saç kurutma makinesiyle sakinleştirdiğinde bir türlü anlam verememiştim,ama şimdi paşayı birazda olsa sakinleştirme yolu,elektirik süpürgesi ve saç kurutma makinesi gürültüsünden geçiyor.(nedeni ise oldukça ilginç:bu sesler anne karnındaki sese benziyormuş,kolikle başa çıkmaya çalışan annelere tavsiye olunur)

Bursa'da günlerimiz Erkam Eymen'i görmeye gelen misafirlerle beraber kalabalık şekilde geçip gidiyor,geçen yazıda söz verdiğim gibi anneanne kurabiyesinin tarifini ve lohusa şerbetinin tariflerine gelince,

Gelenlere ikramların yanında,Bursa ve çevresinin vazgeçilmezlerinden anneannemizin hazırladığı karanfilli lohusa şerbeti sunuluyor.

Hazırlanışına gelince lohusa şekeri adı altında şekerin suyla eritilmesiyle
veya.. su,şeker,gıda boyası,karanfille hazırlanıyor,
gıda boyası ile hazırlanan tarif:
su ve şeker bir tencerede fokur fakur kaynatılıyor.
Ayrı bir tarafta bir avuç karanfil kaynatılıyor süzülüyor
süzülen karanfil suyu bu şekerli suya ilave ediliyor,
bu karışımdan bir bardak alıp gıda boyası iyice eritilip şekerli sıcak suya katılıyor soğuyunca servis ediyor.
Annem büyük bir tencerede ve göz kararı hazırladığı için tam tarifini veremiyorum.

Anneanne kurabiyesine gelince,annemin gençliğinden beri yaptığı bir tarif olduğu yeni öğrendim.Yıllar önce hazırlardı,özellikle kahvaltılarda çayla beraber süper ikili olduğu kanaatindeyim.Her ısırığımda çocukluğuma gittiğim tatlardan biri,paşanın dünyaya gelmek bilmediği o geçmeyen günlerden birinde annemin elinden çıkan kurabiyenin tarifi,

ANNEANNE KURABİYESİ



Malzemeleri:
-1 yumurta akı içine sarısı üzerine
-4 yemek kaşığı toz şeker tepeleme
-1 pk. kabartma tozu
-1 pk. vanilya
-125 gr. yumuşamış tereyağı
-1/2 çay bardağı sıvı yağ
-1 çay bardağı yoğurt
-Aldığı kadar un
-3 yemek kaşığı tozşeker (kurabiyelerin üzeri için)

Hazırlanışı:
1-Şeker,yumurta akı,tereyağı,vanilya,sıvıyağ ve yoğurdu iyice karıştırıyoruz.
2-Azar azar unu ve kabartma tozunu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
3-Hamurdan elimizle parçalar kopartıp yuvarlayıp,yumurta sarısı sürüp şekere batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz.
4-Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN


(Dayımızın paşamızın dünyaya gelme şerefine hazırlattığı süpriz pasta)

25 yorum:

simayhobievi dedi ki...

merhaba canım bir süredir yorum yazma konusunda bloggerla sorunlar yaşadım uzaktan ziyaretlerimi yaptım kolik bizimde başımızın belası olmuştu çünkü çok uzun sürmüştü ama senin bilip yaptıklarını ben bilmiyordum tedbir olarak o yüzden kısa zamanda kurtulacağınızı ümit ediyorum bol bursalı günler diler oğlunla ailenle datını çıkar canım anneannemizin de ellerine sağlık kurabiyemizin şerbetimizin görüntüsü çok hoş size misafir olmak isterdim sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Lohusa şekeri zaten kırmızı,boyaya ne gerek. Şerbet İstanbulda da meşhurdur,tabi yerli İstanbullular arasında ;)

Ahh anane kurabiyesi gibi güzel bişi var mı:)

Anneciğinin ellerine sağlık..

Paşaya Rabbim acil şifalar nasip etsin,hemencik iyileşir inşallah..

made in funda dedi ki...

canım ne güzel tatlı bir heyecan.annelik gün geçtikçe daha da sevilen bir şey.şerbetten hakkıma düşeni aldım kurabişeri yedim.ellerinize sağlık...

Melek* dedi ki...

canım şerbeti teyzesinin yerinede yudumla:) kurabiyeye gelince inan canım istedi ama şimdi üşenirim yapmaya:) paşanın pastasına gelince ilk torun olunca böyle oluyor işte oh gezin gününüzü gün edin diyeceğim ama sen artık gezmektende geçtin yeterki Erkam Eymen sussunda gezmek falan istemem dediğini duyuyorum:) canım elma yapı ve zeytin yağını iyi düşünmüşsün. size kolay gelsin. Allah ımdan dilerim bizim uykularımız güzel isimli yawruya gelsin.

HÜLYA dedi ki...

merhaba.. öncelikle gözünüz aydın olsun analı babalı büyüsün minik paşa...kolik sorununuza çok üzüldüm aynı şeyleri iki çocuğumdada yaşadım kendinize dikkat etmeniz gerekiyor. bide kolikli çocukları hafif sallamak gerekiyor dr öyle demişti sallandıkça gaz sancıları hafifliyormuş. çörekotu çok iyi gerçekten bebeğe veremezsiniz ama siz kullanabilirsiniz. aah bu annelik ne kadar zorsa o kadar keyifli...

canım anneanne kurabiyesi çok gzüel annemde çocukluğumuzda çok yapardı bizim kinin içine portakal veya limon labuğu rendesi de katardı anacım.. aah anneler onların elinden herşey lezzetli....

aay ne çok konuştum sabah sabah... kusura bakma tatlım ... sevgiler sana kolay gelsin

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım bebışle kolay gelsın sana .Benım kızımdada vardı kolık .Akşam uzerlerı bır tuttu mu hıç bır sekılde susmak bılmezdı.Ne yapacagımızı sasırırdık. Mumkun oldugunca rahatlatmaya calışın demıştı doktor.Nasıl olacaksa.Bızde balkonda kucagımızda bol bol gezıntı yapardık.Canım annecıgınınde ellerıne saglık.Kucak dolusu sevgıler benden sana.

Unknown dedi ki...

KOLİK İLK KEZ DUYUYORUM İNAN HELEKİ ANNE KARNINDAKİ SESE BENZİYOR OLMASI SÜPÜRGENİN O DAHADA İLGİNÇ ALLAH KOLAYLIK VERSİN SANA...İNŞALLAH TEZ ZAMANDA ATLATIRSINIZ.. LOHUSA ŞERBETLERİNİ ÇOK SEVERİM RENGİ ÖYLE GÜZELKİ...KURABİYLERDE ELLERİNİZE SAĞLIK... BEBEĞE KOCAMAN SEVGİLER...

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
öncelikle geçmiş olsun.İnşallah en kısa zamnda iyileşir.
Bursa'ya annenin yanına gelmene sevindim. 40 çıkana kadar yanında bir büyüğünün olması daha iyi. Annenler nasıl mutludur, tahmin edebiliyorum.
Kurabiyede nefis görünüyor.
Eeee dayı olmak o kadar kolay mı, pastası da muhteşem.
Sevgiyle kal.

sarımutfak-hande dedi ki...

bebişini güle güle büyüt cnm hayırlı olsun.kurabiyelerde harika olmuş
sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Kolik cidden zor iştir,Allah kolaylıklar versin.ama bak hepsi öyle çabuk geçiyor ki şimdi seni okurken sanki masal gibi geldi.Allah güzellikle sağlıkla büyütmek nasip etsin Dilekcim

yesildomates dedi ki...

canım öncelikle tatlı bebişini öpüyorum..allah sağlıklı bir şekilde büyütmenizi nasip eylesin..
bebeklerin en zor dönemleri ilk üç aylarıdır..
tez zamanda atlatman dleğiyle..
kurabiyeler ve şerbette miss gbi görünüyo..anneciğinin ellerne sağlık..
sevgiler...

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Merhaba,

Benim Nazlı bebeğiminde 2 ay boyunca gaz sancısı oldu. Denemediğimiz nane, kimyon, rezene, anason v.s... gibi kaynatmadığımız bitki kalmamıştı, doktorun önerdiği zinco, metsil damla ve nurse harveys şurubu, karnına sıcak havlu koymalar, masajlar... daha neler neler denemiştik. Ama hiçbiri işe yaramamıştı. Ama bu durumda çok sabır gerekiyor, bazen bebeğim ağladıkça bende ağlıyor, kahroluyordum. 2 ay boyunca 3er saat hiç aralıksız ağlıyordu, ağladıkça elimizden yapacak birşey gelmemek daha da üzüyordu beni.

Neyse ki Allah'a şükür sadece 2 ay sürdü. İnşallah senin oğluşunun da kısacık sürer bu zorlu günleri.

Bu günleri atlattıktan sonra, derin bir nefes alıyor insan, meğer ne zor geçiyormuş ilk aylar.

Allah sabır versin, ama sana tavsiyem sakın milletin lafına bakıpta strese girme. Sana şimdiden sütün yetmiyor, mama verelim, bak bebek aç, ağlıyor.... Demişlerdir. Hatta su vermeni bile ısrar etmişlerdir. Çöl de bile bebekler su ihtiyaçlarını anne sütüyle karşılarlarmış ve suya ihtiyaçları olmazmış. Kendi Allah'ın takdim ettiği mis gibi anne sütünle beslersin inşallah sadece.

Marul sütü artırıyor, tavsiye:)) Bir de helva. Birde bolca su tabiki. Ben günde 3 litre su içiyordum. Al yanına şişeyi sürekli iç suyu, anne sütünü artıran ilk şey sudur.

Bol sütlü günler dilerim.

Sevgiler.

SOFRAM dedi ki...

Canım öncelikle çok geçmiş olsun, ben de büyük kızımda çok çekmiştim. Ama ikinci kızımda kimyon kullandım çok rahat ettim. Emzirmeden önce bebeğe birkaç çay kaşığı kimyon verirsen çok kolay gaz çıkarıyor.Kendinde içersen çok faydasını görürsün canım. Hiçbir yan etkisi yok.Yediğin tüm yemeklere biraz kimyon serperek yersen herşeyi rahatlıkla yiyebilirsin. Ben etrafımda çok kişiye tavsiye ettim,kullananlar çok memnun kaldılar.Canım sana kolaylıklar diliyorum.
Bu arada şerbet ve kurabiye çok güzel görünüyor, annenin ellerine sağlık güzelim. Sevgilerimle öpüyorum...

Jasminskager dedi ki...

Dilek'cim yorum yazmak yerine sesini duyup tebrik etmek icin bu kadar bekledim . malum internet uzerinden ariyorum onun icinse mikrofon gerekiyor.Mikrofonum bozulmustu yenisi gelince aarrim dedim amam simdi aldigim kamerali mikrofon da yalnizca msn de konusabiliyorsun.Sakin unuttum sanma canim.
Oncelikle oglusunun yeni ismi hayirli olsun.N e mutlu sana annennin yanindasin.Allah sabrini arttirsin acilen sifa versin bebisine .
Seni tekrar tebrik ediyor anneciginin ellerinden opuyorum canim hoscakalin.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

cnm Allah sağlık sıhhatle beraber hayırlı ömürler versin.Hayırlı evlat olsun inşallah.iki susmak bilmez evlat yetiştiren bir anne olarak acizane tavsiyem susturmak için fazla gayret göstermemen çünkü bu denemeleri her an uygulayamazsın.emin ol biraz daha sabır gösterirsen geçtiğini göreceksin.şu an daha çok küçük ve ürkek biraz daha sabır annesi.sana kolay gelsin arkadaşım.Allah güç kuvvet versin.Ağlayan bebeğin ne demek olduğunu bilirim.sadece sabırrrr..

TAZE NANE dedi ki...

Canım bebişini güle güle sağlıkla büyüt.
Sevgiler.

made in funda dedi ki...

BENİM BLOĞUM ÇÖKTÜ CANIM.HERŞEYİ İÇE AKTARDIĞIM YENİ BİR SAYFA OLUTURDUM.ESKİ ADRESİMİ SİLİP YENİ BLOĞUMU SAYFANA EKLERSEN ÇOK SEVİNİRİM.BENİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞINA İNANIYORUM.SEVGİLER.
İŞTE YENİ ADRESİM...


http://defneninmutfagi.blogspot.com/

Ayse Pamuk dedi ki...

Canım benimkide 2,5 aylık oldu.Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin inşallah.Kolike gelince süper bir çözümüm var:)
Milupanın 0-3 ay için rezene çeyı var eczanelerde satılıyor şiddetle tavsiye ederim.Sevgiler

atesböcegi dedi ki...

Ah annelik ne zordur degilmi ama bir o kadarda güzel. Kolik icin üzüldüm. Hele erkek cocuklarinda daha cok oluyor. Bagirsaklari daha uzun oldugu icin. Öyle demisti doktorumuz. Oglusumda gercekten daha fecidi, kizimda masallah hic sorun olmadi. Ama ilacda kullanmistim. Burdaki doktorlar ve ebeler sakinca görmedigine devam kullanmistim. Degisik masaj yaglari oluyor onlarla masaj yap kücük pasayi. Birde kollarinin üstüne karin üstü yatirdinmi biraz dolastirdinmi karinda hafif sikisma oluyor oda rahatlatiyor. sana kolay gelsin. serbet ve kurabiyeden aldim. ellerinize sagkli. sevgiler. güle güle büyüt kücük pasayi.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Çok teşekkürler Simayhobi,buyur gel herzaman kapmız açık:)

Luluş sanırım cümle yanlış anlaşıldı,düzeltmeyi yaptım:)
şeker olunca boyaya hacet yok..
Bursa yerlisi olarak istanbulda gittiğim bebek görmelerinde hiç şerbet içemedim:(
Duanada gönülden amin diyorum

Kesinlikle haklısın Fundacığım

Meleğim memnuniyetle yudumlarım
Elma yağı oldukça işimize yaradı

Teşekkürler sevgili Hülya,evet sallıyoruz,ama çok şükür daha iyi.

Çok teşekkürler sevgili Özay

Ben daha önceden şahit oldum ama ilk kez yaşıyorum.Çok teşekkürler

Çok teşekkürler ne kadar haklısın Bülbülün yeri,iyiki bana destek olan bir ailem var

Teşekkür ederim Handeciğim

İnş. Yaseminciğim sabırla bekliyoruz

Teşekkürler adaşım

Nazifeciğim çoook teşekkür ederim paylaşımın için,aynı cümleleri onlarca kez duydum. ama ben kendimden emin olduğum için söylenenlerin hepsini ciddiye almıyorum,verilen mantıklı tavsiyeleri uygulamaktan da geri kalmıyorum:)

Çok teşekkürler Fatma ablacığım tavsiyeni uygulamak istiyorum ihtiyacım olduğu analrda şimdilik kimyonu toz şeklinde kendim kullanıyorum,faydasını gördüğümü düşünüyorum,çay halinide merak ettim,tarifini merakla bekliyorum

Düşünceli arkadaşım benim ,beni unuttuğunda inan hiç aklıma gelmedi,ne kadar vefalı bir insan olduğunun bilincindeyim.
selametle kal canım

Tşekkürler semracığım tavsiyene uymaya çalışıyorum,bazen sabrımın taştığını düşünmüyor da değilim:)

Teşekkürler taze nane

Fundacığım kavuşmuşsun bloğuna .Geçmiş olsun

Zaman ne çabuk geçiyor Ayşeciğim bizde nerdeyse 1 aylık olduk. bebek biraz daha büyüsün tavsiyene uymayı düşünüyorum.şayet devam ederse

Ümmhancığım ilk kez duyuyorum erkek çocuk farkını,daha neler öğreneceğim :)
gerçekten masajdan fayda görüyoruz,paşa kucakta gezmeyide pek seviyor.Tavisyelerin için çok teşekkürler

Mutfak Havlusu dedi ki...

ne güzel yaa gezin durun bakalım oh:)

yapılsın şerbetler yensin opastalar kurabiyeler bu fakire yok mu o güzle kurabiyelerden hele o eymen beyzadede yanında olsa şöyle onude arada sevsek ne ala olur:)

SOFRAM dedi ki...

Canım günaydın, kaç gündür nete girmemiştim mesajını da yeni gördüm hemen yazıyorum canım. Ben çok faydasını gördüm umarım sen de görürsün.
Canım çekirdek olarak satılan kimyondan alıp 1 çay kaşığı kadar bir su bardağı suya koy,kaynadığı anda ateşten alıp birkaç dakika dinlendir ve ılınınca kullan.Bunun 1 kahve fincanı kadarını bebek için ayırıp gerisini sen içebilirsin. Bittiğinde taze olarak yeniden yap.Sende günde 3 sefer içebilirsin. Bebeğe de her emmeden önce verirsen çok kolay gaz çıkaracağını göreceksin canım. İnşallah şifa olur. Öpüyorum güzelim, sevgilerimle...

LEMAN dedi ki...

merhabalar blogunuz çok güzel ama asıl ilgimi çeken kolik bir bebek sahibi olarak ortak noktamız benimde 2. kızım kolik 6 aylık ama hala kolik ilk başalarda sebepsiz aglamalar birde kucak alıştırmasıyla katlanılmaz oldu ilgimi çekti paylaşacagımız birçok şey olabilir dedim bende birçok deneme ve doktor sonrası artık kabullendim sabırla geçmesini bitmesini bekliyorum ama ne kadar sabredecegim bilmem bazen çekilmez oluyorrrr yine görüşürüz ekledım ben seni arkadasım

Adsız dedi ki...

Anneanne kurabiyesi tarifinizi biraz önce denedim. Gerçekten süper oldu. Teşekkürler. Bu arada bende 30 haftalık hamileyim umarım ilerde kolik paşa bizede uğramaz ve kolik ağrıları çekmeyiz ailece:)Bebeğiniz ve ailenizle mutlu günler dilerim. P.Taylan

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Deneyip memnun kalmanıza çok sevindim.Allah kurtarsın şimdiden.Sizin semte bile uğramasın kolik sıkıntısı.O günlr geçmeyecekmiş gibi gelir ama,su misali gelir geçer:)Çok teşekkürler
MUTLU GÜNLER