23 Temmuz 2012 Pazartesi

KOLAY KIYMALI PİDE YADA KIYMALI GALETTA

Hayırlı ramazanlar ve mutlu haftalar;
Ramazanı şerifin 4. günündeyiz
Rabbim tuttuğumuz oruçları yaptığımız ibadetleri kabul etsin..Pideyle daha fazla göz göze gelmemek için bugünkü yazımı çok uazatmayacağım...

Yabancı bloglarda sıkça karşıma çıkan galetta ile bizim klasik kıymalı pide birleşince ailece beğenilen bir lezzet çıktı ortaya..
kıymalı pideyi seviyor ve tek tek uğraşamam diyorsanız tam size göre bir tarif
Pideyi bütün fotoğraflamak için vakit bulamadım..
Galetta; meyvelerle sebzelerle etle hazırlanabiliyor ben en çok pratik olduğu için bu şekli tercih ediyorum.iftar sofrasınada misafirlerime börek yerine galetta hazırlamayı düşünüyorum..

Kıymalı Galette yada En pratiğinden Kıymalı pide
Malzemeleri:
2 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
10 gr. yaş maya yada  yarım paket instant maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
 İç malzemeleri
175-200 gr kadar kıyma
1 büyük domates
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
tuz karabiber pul biber
varsa biraz maydanoz.birkaç tane biber
kanarlaına sürmek için;biraz tereyağı
 Hazırlanışı:
1-Unu bir kaba döküp ortasını havuz gibi açıyoruz. İçine maya şeker ılık su tuzu atıp karıştırıp yoğuruyoruz
Yaş maya ise ılık su dolu bardakta mayayı eritmekte fayda var
hamuru yoğurup kenarda 25-35 dk. kadar üzerini örtüp mayalanması için bekletiyoruz
2-Diğer tarafta soğan,domates,kıymayı rondodan geçiriyoruz hafif akışkan bir karışım elde ediyoruz.

Salça tuz ve baharatlarıda ilave edip için hazırlanmasını tamamlıyoruz (benim kıymam yağsız olduğu için 1 yemek kaşığı da tereyağı ilave ettim.. )
Hamur mayalanınca elimizle birkaç kez daha yoğurup hamurun havasını alıyoruz mayalı hamur hassas olduğu için fazla yoğurmamakta fayda var..

3-Hamuru unlanmış tezgahta merdaneyle yuvarlak şekilde fırın tepsissine yakın boyutta oluncaya kadar açarak büyütüyoruz..Her tarafı eşit kalınlıkta olsun diye elimizle düzeltiyoruz
hazırladığımız iç malzemyi eşit şekilde hamurun bütün yüzeyi kaplanacak şekilde elimizle yayıyoruz kenerlarını kapatacağımız için 1-2 cm kenarlarından boşluk bırakmakta fayda var.

4-İç malzemeyi yayıp kenarlarını kıvıra kıvıra hamurun yuvalarka şekil alacak şekilde kapatıyoruz.
kenarlarına arzu ederseniz yumurta sarısı yada benim yaptığım gibi fırında pişerken iç malzemenin üzerine çıkan yağı kenarlarına sürebilirsiniz

Önceden ısıtılmış 200-225 derecelik fırında fazla kurutmadan pişiriyoruz.pişen pidenin kenarlarına biraz tereyağı gezdirip kenarların yumuşamasını sağlıyoruz.
Afiyet olsun


Bu blogtan bütün halini görebilemniz için ekledim.. patlıcanlı kabaklı da çok güzel görünüyo. Bu haliyle denemekte de fayda var..
Afiyetle kalın






4 yorum:

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmmm harika bir pide olmuş. Ellerine sağlık canım. Hayırlı Ramazanlar...

muhabbetsofrasi dedi ki...

off off off
görüntü şahane
nefis terbiyesi yaptırıyor resmen bu saatte :D

eline sağlık canım

evatolyesi dedi ki...

Güzel bir görüntü ellerinize sağlık:)

Derya Sezgin dedi ki...

canım nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler.