Ramazan geldi;geliyor derken, ilk haftasını geride bırakıyoruz bugün..Rabbim yakınlaşma vesilesi oruçlarımızı katında makbul olan oruçlardan eylesin inş.
Ramazan günlerinde,eşimle yemek programı izler halde buluyorum kendimi..İftar sofraları da özel yemeklerle buluşuyor bu vesile ile :) Bunlardan birisi de kazan kebabı yada patlıcan kebabı..
Kızartma yapmaktan olabildiğince kaçtığım için,kızartmadan lezzetli olur mu olmaz mı diye boşuna endişelendiğimi yerken anladım..Sözün özü,patlıcanları kızartmadan da gayet lezzetli..Önemli olan iyi pişiren bir kalıp, uzun süre pişirme ve sıkı sıkıya dizmek..Deneyeceklere Afiyet olsun..
PATLICAN KEBABI
Malzemeleri
5-6 kişilik
450 gr. patlıcan
300-350 gr kadar kıyma
domates
domates salçası
arpacık soğan
domates dilimi
bir adet iri dilimlenmiş çarliston biber
kekik
sıvı yağ
Köfte malzemeleri
3 dilim ufalanmış ekmek içi
1 yumurta
1.5 tatlı kaşığı silme kimyon
1 tatlı kaşığı nane
yarım tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
3 baş rendelenmiş soğan
Hazırlanışı:
Öncelikle köfte malzemelerini iyice karıştırıp 10 dakika kadar iyice yoğuruyoruz.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.Ne kadar dinlendirirsek o kadar lezzeti oturur ama ben 15 dakika kadar dinlendirebildim zaman sıkıntısından dolayı
Patlıcanları alacalı soyup iri yuvarlaklar şeklinde doğruyoruz.(benim patlıcanlar körpeydi)
tuzlu suda yarım saat kadar bekletiyoruz acıları çıksın diye
Dinlenen kıymadan orta büyüklükte patlıcanların boyuna yakın iri iri parçalar kopartıp misket şeklinde yuvarlıyoruz..pişireceğimiz kalıba yada tepsiye karar verip önce patlıcan sonra köfte şeklinde sıkı sıkı diziyoruz
Kalan boşluğa aroma katsın diye arpacık soğan ve domates dilimliyoruz. Üzerine de doğranmış biber..
1 su bardağından biraz daha az suda 1 yemek kaşığı salçayı inceltiyoruz 1 yemek kaşı kadar sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı kekik ekleyip karıştırıyoruz
Tepsinin her tarafına bu karışımı iyice yayıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz yaklaşık 1 saat pişirdim..
Sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun
Ramazan günlerinde,eşimle yemek programı izler halde buluyorum kendimi..İftar sofraları da özel yemeklerle buluşuyor bu vesile ile :) Bunlardan birisi de kazan kebabı yada patlıcan kebabı..
Kızartma yapmaktan olabildiğince kaçtığım için,kızartmadan lezzetli olur mu olmaz mı diye boşuna endişelendiğimi yerken anladım..Sözün özü,patlıcanları kızartmadan da gayet lezzetli..Önemli olan iyi pişiren bir kalıp, uzun süre pişirme ve sıkı sıkıya dizmek..Deneyeceklere Afiyet olsun..
PATLICAN KEBABI
Malzemeleri
5-6 kişilik
450 gr. patlıcan
300-350 gr kadar kıyma
domates
domates salçası
arpacık soğan
domates dilimi
bir adet iri dilimlenmiş çarliston biber
kekik
sıvı yağ
Köfte malzemeleri
3 dilim ufalanmış ekmek içi
1 yumurta
1.5 tatlı kaşığı silme kimyon
1 tatlı kaşığı nane
yarım tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
3 baş rendelenmiş soğan
Hazırlanışı:
Öncelikle köfte malzemelerini iyice karıştırıp 10 dakika kadar iyice yoğuruyoruz.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.Ne kadar dinlendirirsek o kadar lezzeti oturur ama ben 15 dakika kadar dinlendirebildim zaman sıkıntısından dolayı
Patlıcanları alacalı soyup iri yuvarlaklar şeklinde doğruyoruz.(benim patlıcanlar körpeydi)
tuzlu suda yarım saat kadar bekletiyoruz acıları çıksın diye
Dinlenen kıymadan orta büyüklükte patlıcanların boyuna yakın iri iri parçalar kopartıp misket şeklinde yuvarlıyoruz..pişireceğimiz kalıba yada tepsiye karar verip önce patlıcan sonra köfte şeklinde sıkı sıkı diziyoruz
Kalan boşluğa aroma katsın diye arpacık soğan ve domates dilimliyoruz. Üzerine de doğranmış biber..
1 su bardağından biraz daha az suda 1 yemek kaşığı salçayı inceltiyoruz 1 yemek kaşı kadar sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı kekik ekleyip karıştırıyoruz
Tepsinin her tarafına bu karışımı iyice yayıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz yaklaşık 1 saat pişirdim..
Sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun
1 yorum:
patlıcan aşığı biri olarak, patlıcan kebabı nı denememe sebebim kızartmadan nasıl olur düşencesi.gerçi fırında patlıcan güzel oluyor ama nedense insan çekiniyor. demek ki artık deneyelebilirim :)
ellerine emeklerine sağlık.
yalnız bildiğim kadarıyla beli kırık da patlıcanlar bütün hali bozulmadın yarıya kadar dilileniyor.
Yorum Gönder