17 Ocak 2008 Perşembe

GALETA UNLU,DÜĞÜMLÜ POĞAÇA


Ben ne zaman bu poğaçayı yapsam aklıma annecim gelir.Okuldan gelince merdivenlerden koşarak çıkardım, poğaçanın kokusunu alınca.Çok pratik kadındır benim canım annecim yılların tecrübesi de var tabi,hiç aklında yokken bir bakarız yapmış poğaçayı,keki ,yanına da çay demlemiş getirmiş odamıza.çay ve anne muhabbeti çok iyi gider bu poğaçanın yanında.(imkanı olanlara tavsiye ederim)O kadar güzel muhabbet ederdik ki ,HEY GİDİ GÜNLERR..
Annecim çok sosyal bir kadındı.Ayy bir ara neydi o gün furyası ,annecim de bu rüzgara kapılmıştı.Annemin günlerine haftanın günleri yetişemiyordu:) neydi o günler annem hepsine katılamazdı ,akraba günü,altın günü,yasin günü,para günü,isimlerini hatırladıklarım bu kadar.:)

VEEE ANNEMİN TARİFİ KARŞINIZDA
GALETA UNLU VE DÜĞÜM POĞAÇA

MALZEMELER

1 paket yaşmaya
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un

İç malzemeler: 2 su bardağı haşlanmış püre haline getirilmiş patates
Üzeri için: 3 yemek kaşığı galeta unu,1 yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI

Ilık sütte maya eritilir.yoğurma kabında göz kararı un havuz şeklinde açılır.Ortasına eriyen mayalı süt karışımı,yumurta sıvı yağ ilave edilip yoğurulur.Üzerine bez örtülüp sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanması beklenir.Mayalanan hamurdan parçalar kopartıp avuçiçi yardımıyla yuvarlak şekil verilir. İçine patates ilave edip top halinde el içinde yuvarlanıp,galeta ununa bulanır. Ardından yumurta sarısı sürüp yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine dizilir.

Düğüm şekil içinse parça kopartılıp elle uzatıp ip şekli verip sadece düğüm atılır. Yumurta sarısı sürülüp tepsiye dizilir.175 dercelik fırında 15 dk. Pişirilir.Sevdiklerimize ikram edilir.

37 yorum:

  1. ay arkadaşım sanırım anneni çok özledin :( anlıyorum canım seni ama üzülme bu arada anneler neleri güzel ve piratik yapmazki.bende benim annemin yerli mallarında gazozlu keki çırpıp karşımıza koyduğunu hatırladım:)yakında olsak bile annemizle o günler başkaydı ama o günlere dönemiyeceğimize göre bu günümüzü hakkıyla yaşamaya bakalım.
    teşekkür ederim önce annene sana öğrettiği için sonrada senin ellerine sağlık der..

    sevgi ve muhabbetle

    YanıtlaSil
  2. canım gerçekten çok harika olmuş. iki tanesini kaptım.hmmmm mmmm enfesss olmuş.sabah sabah ne iyi gitti ellerine saglık canımcım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık adaşım enfes olmuşlar sevgilerimle Dilek

    YanıtlaSil
  4. merhaba dilekçim annelerimiz ne yapsa bizim için çok lezzetlidir değil mi...onların elinin lezzeti başkadır.allah hepimizin annesini başımızdan eksik etmesin inşallah...poğaçalar da harika canım ve ayrıca soben için de tekrar tekrar teşekkür ediyorum seçildiğim için sevgiyle kal arkadaşım

    YanıtlaSil
  5. selam..ahh canım annem de çook güzel yapar bölee pogacalar..anne eli lezzeti...eline saglık çok süper görünüyorlar arkadaşım...sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. poğaçalar nefis .olsada şimdi çayımın yanında yesem.ellerine sağlık
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Poğaçalar çok güzel. Tuzlu lezzetleri çok sevdiğim için tam bana göre. Annenin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ah canım benim benimde annem neler yapardı ...annelerin yaptıklarının kokusu bi ayrı oluyor valla .....özlem duygularımı depreştirdin...sevgilerimle...afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  9. canim merhaba, guzel yorumun için sana çok tesekkur etmek istiyorum sagol, blogun çok guzel tariflerinde ap ayri harika, bu pogaçalara da bayildim ellerine saglik, pastane pogaçasi gibi olmus, gorusmek uzere.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba canım, ziyaretin için çok teşekkür ederim.tariflerin ve blogun çok güzel ellerine sağlık.tekrar görüşmek dileğiyle
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Dilekcim,
    Ceylin'le dolaşmaya çıkmıştık,yeni geldik eve,bugün havanın güzel olmasından istifade edip kızımla gezdik tozduk:)
    Sen görmeyeli neler neler yapmışsın böyle,ellerine sağlık,herşey çok nefis gözüküyor canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Dilekcim, analarımızın kıymetini bilmek gerek..Onların ellerinden ne kötüü olurki bacım yaaa..Annenin ellerinden öperim canım..
    Seninde ellerine sağlık, belliki anasının kızısın :))))
    Öpüyorummm..

    YanıtlaSil
  13. Harika görünüyor ellerine sağlık arkadaşım.

    Özlem'den Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Pogacalar harika görünüyorlar,ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  15. Bogacalar gecekten de nefiss görünüyor ,anneninde seninde ellerine saglik.Cok ta güzel sicak anlatmisin.Böyle beni eskilere götürdün.Annelerin yaptigi bir baksa güzel oluyor ya.

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel görünüyorlar, özellikle düğümlü olanından istiyorum, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. CANIMCIM MELEĞİM
    EZGİCİM
    NİHANCIM
    KİRAZDALI ADAŞIM
    FATOŞCUMM
    SEVGİLİ HÜNERLİ ELLER
    SEVGİLİ SARI MUTFAK
    SEVGİLİ GÖNÜLCÜM
    SEVGİLİ CEYT
    SEVGİLİ ARKADAŞIM TUĞBACIM
    SEVGİLİ FEYZA FİDAN
    SEVGİLİ ÖZLEMCİM
    SENEMCİM
    VE YARENN

    HEPİNİZİN YÜREĞİNE SAĞLIK..
    ÇOOOK ÇOOOK TEŞEKKÜR EDERİM
    VALLA niyetim ayrı ayrı mesaj yazmaktı tam sonlara gelmiştim ki yanlışlıkla kapatınca hiç bişey kalmadı tabi:)bende tekrar yazmaya üşendim kusuruma bakmayın:)

    fatoşcum rica ederim.seninde cevaplar valla süperdi:)

    SEVGİYLE KALINNN

    YanıtlaSil
  18. canım benim ellerine sağlık nefis görunuyor sevgilermle...

    YanıtlaSil
  19. canım hayırlı cumalar,
    poğaçalar nefisssss..ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Merhabaa

    Pogacalar cok guzel gozukuyo

    elinize saglik

    www.aynurdantarifler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  21. Ellerinize sağlık.
    Anne eli değen ne güzel olmaz ki..:)
    Hayırlı ve bereketli cumalar..

    YanıtlaSil
  22. canım hayırlı cumalar,sevgiler

    YanıtlaSil
  23. süper olmuş valla.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Galeta ununun börek ve poğaçalara verdiği lezzete bayılıyorum.

    Tam da anne özlemimin arttığı son zamanlarda iyice hüzünlendirdin beni...


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Methabalar. Bende sizi ziyarete geldim. Bugün herkesi dolaşacağım. Annenizin puaçaları nefis görünüyor. Bende okul yıllarını hatırladım birden. Sabahları pastaneye uğrardım.Alırdım sıcak sıcak. :)) Güzel bir blog. çok beğendim .Görüşmek üzre canım..

    YanıtlaSil
  26. SEVGİLİ BANUCUM
    SEFERTASI
    AYNUR
    PAPATYA PRENSES
    FATOŞCUM
    İLKERİN MUTFAĞI
    AB-I HAYAT
    VEE CİCALE
    CANLARIM HEPŞNŞZE ÇOOOK TEŞEKKÜR EDERİM YÜREĞİNİZE SAĞLIK. GÖRÜŞMEK ÜZERE
    SEVGİYLE KALINNN

    YanıtlaSil
  27. canım dostum ellerine saglıkk nefis görünüyorlarr. cayın yanında bogaçayı cok severım ya bı tavsiyede bulunucam sana dilek dereotluydu heralde peynirli sanırım cok hoştu tadı ya denesene bi nasıl olcakk nese öpt senı kocaman aeol bu arada börek cesıtlerınınden de istiyorumm ay inş yorum ulaşır bı benimkiler ulaşmıyo

    YanıtlaSil
  28. merhabalar;
    bloğuma uğrayıp bıraktığın yorum için çok teşekkür ederim.
    düğüm pohaçayo yapıyordum ben de,ancak annenin yaptığı pohaça gibi yaptıklarımın üzerine hiç galeta unu koymak aklıma gelmemişti.görüntü harika.ilk pohaça yapımında deneyeceğim bakalım.ellerinize sağlık annenin ve senin.sevgilerimle.her zaman görüşmek dileği ile.
    asotu.blogcu.com

    YanıtlaSil
  29. Mertcan cım teşekkür ederim yorumun için teşekkür ederim dereotluda nefis oluyor dediğin gibi ama eşim derotu yemediği için ben pek kullanamıyorum:(
    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  30. sevgili secilay bende teşekkür ederim.bundan sonra sık sık görüşürüz canım inş. galeta unu çok yakışıyor poğaçaya mutlaka tavsiye derim

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  31. merhabalar sevgili dilek ben tuba poğaçalarını çok beğendim ellerine sağlık arkadaş ekliyorum sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  32. Teşekkür ederim tubacım bende seni ekledim.görüşürüz

    YanıtlaSil
  33. Dilek hanım merhaba.profesyonelliğinize güvenerek size bir soru sormak istiyorum.Hamur işleriyle ilgili..mayalı ya da mayasız yaptığım tüm poğaçalar fırından çıktıktan sonra ve ertesi gün sertleşiyor.Ne yazık ki,ağızda dağılan,yumuşacık poğaçalar yapmayı beceremiyorum.içleri tok ve katı oluyor.piştikten sonra hafif su serpmek ve üzerlerini temiz bir bezle örtmek gerektiğini duymuştum.Böyle yaptığım halde istediğim gibi olmuyor..Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler..İyi günler..

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Güney hanım
    est.dahaçok yeniyim bu işlerde,ama bildiklerimi paylaşayım
    mayalı hamurun sertlesmesi yada kabarmaması mayadan kaynaklanıyor olabilir.
    Hamuru çok yoğurunca
    sertleşiyor bekleme süresinden sonra hemen şekil vermek gerekiyor.Annemden öğrendiğim üzerini bezle ötmek yumuşaklığını korumaya yardımcı oluyor.En önemlisi maya ve hamurun çok yoğurulmaması,
    son zamanlarda ınstant kuru maya kullanıyorum(Dr oetker)inanılmaz yumuşak oluyor,mutlaka tavsiye ederim,yaş mayaya nazaran kullanımı çok pratik
    Mayasız hamurunda yağ oranından kaynaklabilir sertliği oda ısısında tereyağ yada margarin kullanmanızı
    tavsiye ederim.Odasıcaklığında hamur çok yumuşak olduğu için sürekli un ilavesi sertleştirir,kullandığınız hamuru yoğurduktan sonra 15 ile 30 dakika arasında buzdolabında bekletirseniz gerçek kıvamını anlar,fazla un ilavesinden kaçınırsınız
    umarım yardımcı olabilmişimdir

    YanıtlaSil
  35. Teşekkür ederim.Çok yardımcı oldunuz..sevgiler...

    YanıtlaSil
  36. Rica ederim.Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana
    sevgiyle kalın

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum