17 Haziran 2011 Cuma

PATATESLİ BÜZGÜLÜ BÖREK

büzgülü patatesli börek
Bursa'da iken ev ahalisinin favori böreği olan avcı böreği hazırlamak istedim..
Markette yufka kalmadığını öğrenince  yufkasız hazırlanan börek tarifi arayışına girdiğimde büzgülü börek tarifiyle tanıştım...

Tarif Oktay Usta'ya ait..Ben kendime göre değişiklikler yapmayı da ihmal etmedim..Ev ahalisi lezzetini onayladı..
Patatesin küp küp doğranmış olması başka bir hava katmış kanaatimce..
Tek tek açıldığı için el oyalayıcı gibi görünse de yapımı kolay..
Hamuru oklavayla yada merdaneyle açmak yerine elinizle de büyütebilirsiniz.Erkam Eymen uyanınca birkaç tanesini de bu şekilde büyüttüm..

Yumuşacık dokulu hamurlardan başka börek denemelerimde oldu,paylaşılmak için sırasını bekleyen

BÜZGÜLÜ PATATESLİ BÖREK
Hamuru İçin:
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 Yumurta
2 çorba kaşığı Yumuşak tereyağı (yaklaşık 100 gr)
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
4.5 - 5 su bardağı Un
1 tutam toz şeker

İç Harcı İçin:
2 adet kuru soğan
6 Küçük haşlanmış  Patates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tutam maydanoz
2-3 yemek kaşığı Sıvı yağ
tuz
karabiber

Hazırlanışı

1-İç harcı için; tavaya sıvıyağı dökün. Soğanları küp küp doğrayıp yağda kavurun. Haşlanmış patatesleri küp küp doğrayın. Tavaya ilave edin. Salçaları, tuzunu ve biberini de atıp karıştırın.

2-Altını kapattıktan sonra doğranmış maydanozu ekleyin ve karıştırın.

3-Hamurunu hazırlamak için; yumurtayı kırın ve beyazını hamura, sarısını üzerine ayırın. Sütü, sıvıyağı, yumurta beyazını ve suyu karıştırma kabına dökün. Çırptıktan sonra yoğurdu, yumuşak tereyağını ekleyip karıştırın.
 4-Tuzu, kabartma tozunu ve unu da ekleyip karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edince küçük bezeler koparıp  buzdolabında 15-20 dakika bekletin.
5-Buzdolabından çıkardığınız bezeleri  1-2 cm kalınlığında unlayarak açın. (22-24 beze oluyor)

6-Açtığınız bezelerin ortasına harçtan koyun. İki kenarından büzerek, ortada uçlarını birleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepside mayalanmaya bırakın.
7-Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.üzeri kızarana kadar pişirin
AFİYET OLSUN

...Hamuru çok inceltirseniz yumuşak dokusunu kaybedip sertleşir ve kabarmaz...
Bu tarifle başka denemelerimde oldu ilerleyen günlerde yayınlanmayı bekleyen



11 yorum:

  1. www.yemekvehobi.blogspot.com17 Haziran 2011 12:20

    güzel görünüyor ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık.doğrusu bu böreğin tadına doyulmaz.zira içinde patates var.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. çok şık bir sunum olmuş canım.görüntüsüne bayıldım.mutlaka deneyecem.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık,çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Böreği görünce yufkali diye anladım tarifi okuyunca öyle olmadıgını analadim ve çok sevindim çünkü burda taze yufka bulmak mümkün değil.Bu tarifi Ramazanda denerim artık misafirlerime ikram:-)
    Eline sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  6. Blogrolden tarifi şöyle okudum: papatyalı büzgülü börek:) Allah Allah diyorum nası şöy böle.:)))

    Bu böreği ablam yapıyor peynirli ve bazende pizza harcıyla ütff nefis oluyor.

    Patateslide denemek lazım:) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. bacım yine döktürmüssün.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. DILEKCIM ELLERINE SAGLIK NEFIS GORUNUYOR TAM DIEY BOZDURAN CINSATEN

    YanıtlaSil
  9. harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Dilekcim börek nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Hele ki sunum harika.

    YanıtlaSil
  11. Dilek nefis bir börek olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum