14 Ocak 2011 Cuma

BURSA HELVASI...SÜT HELVASI...DÜĞÜN HELVASI..

bursa helvasıBir tatlının üç ismi olur mu demeyin oluyor,Bursa mutfağının vazgeçilmez tatlarından,Özellikle düğünlerin vazgeçilmezi,

Bursa düğünlerinin güzel bir özelliğide yemekli olması
menü değişiklik gösterir ama genelde düğün çorbası,etli sulu yemek pilav ve helvadan oluşur.
Bursa'ya yolunuz düşerse mutlaka bu helvadan yemenizi tavsiye ederim.Yolum düşmez diyenlerede bu lezzeti evlerinde deneyebilirler

Annem çok sık yapar düğün helvasını.Genelde fırında yakma işlemini yapmaz,üstteki fotoğraf annemin yakılmamış helvası(her hali çok lezzetli)
''Akşam yemeğini hazırlarken birde helva kavurdum'' cümlesini duyunca değmeyin keyfimize:)tatlısever bir aile olarak

Tarif annemden..Hazırlaması benden
Bu defa,ben bir taraftan yemek hazırlarken bir taraftan da helva kavurdum ev ahalisine,gün geçtikçe annemleşiyorum:)

İnternette biraz araştırayım dedim ama kopyala yapıştır usulü tek tarif gözüme çarptı
o yüzden püf noktalarını da paylaştım hazırlamak isteyenlere
SÜT HELVASI
(Yakılmış hali)
BURSA DÜĞÜN HELVASI
MALZEMELERİ
5 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağından 1 parmak az un
150 gr tereyağı,4 yemek kaşığı sıvı yağ
yakmak için:2-3 yk.toz şeker
üzeri için:tarçın
HAZIRLANIŞI:
1-Derin bir çelik tencereye yağları ekliyoruz
yağ eriyince unu ekleyip kısık ateşte unu yakmadan sürekli karıştırarak kavuruyoruz
(kavurma işlemi yaklaşık 1 saat sürüyor)

2-Unu kavurma işlemi devam ederken bir tencere de sütü ve şekeri ilave edip şeker iyice eriyene kadar orta ateşte iyice ısıtıyoruz

3-Unu kavurma işlemi tamamlanınca tencereyi ocaktan alıp karıştıra karıştıra ılık hale getiriyoruz,süt ve şeker karışımı kavrulmuş unun olduğu tencereye yavaş yavaş boşaltıyoruz

4-Tencereyi tekrar ocağa alıp karıştırma teliyle karıştırıyoruz,yoğun bir kıvam alıyor (bu işlemde 10-15 dakika sürüyor)

5-Alüminyum bir tepsiye yada ince tabanlı herhangi bir tepsinin tabanını hafif yağlayıp,2-3 yemek kaşığı tozşekeri tepsinin yüzeyini kaplayacak şekilde serpiyoruz.

6-Helvanın kıvamı tahta kaşıktan parça parça dökülen yoğun bir kıvam alınca tepsiye aktarıyoruz,üzerini hafif ıslatılmış spatula yada kaşıkla düzeltiyoruz.

7-Tepsiyi ocağa alıp tabanını yakıyoruz kenarlarının rengi değişince işlem tamamdır
8-Tepsiyi ocaktan alıp ılınca istediğimiz şekilde kesip,ters çevirip(tabanı üst tarafa gelecek şekilde) tarçın serpip sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun
bursa helvası
PÜF NOKTALARI
--Unu kavurma işlemi önemli güçlü kollara sahip olmak gerekiyor:)
--Unla şekerli sütün buluşmasında hızlı hızlı karıştırılmalı topaklanmaması için(topaklanırsa blendırdan geçirilebilir)
--Alüminyum tepsi incetabanlı olduğu için istediğimiz sonuca kolay ulaşabiliyoruz
--Yakma işlemi fırında da yapılabilir ama daha fazla zaman alıyor
--Kesinlikle borcam kullanılmamalı,borcamda yakma işlemi istediğimiz gibi olmaz ve çok zaman alır
--Tereyağ yerine margarin kullanılırsa aynı tadı almak mümkün olmaz
--Bu helvaya vanilya kullanılmaz,terayağın kendine has aroması yeterli
--Tatlının tabanını yakmadanda servis edebilirsiniz
--Orjinali ılık servistir ama buzdolabında beklemiş halide çok lezzetli
--Çam fıstığı ve tarçın çok yakışıyor,çam fıstığını kavurma işleminde tarçını servis esnasında ekliyoruz

19 yorum:

  1. helvayı cevizli çok severim.yakılmış halını hiç yemedim ama görüntüde süper.ellerinize sağlık.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  2. Bursa'yı iyi bilirim ama hiç bu helvayı duymamıştım. Güzele benziyor.Ellerinize sağlık.Hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım yanmış haline...Bursaya köye gittiğimizde ne güzel yerdim o günlere döndürdün beni canım benim

    YanıtlaSil
  4. ne güzel bir helva bu helvayı daha önce hiç yemedeim ama tadını çok merak ettim deneyeceğim
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  5. Hımm nefis gözüküyor tadını merak ettim:)

    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. yakılmışınızda yakılmamşınıda pekbir beğendim ellerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  7. dilekcim inş. bir etkinlik için bursaya yolum düşecek bu 2011 yılı içerisinde inş. o günlerden birinde bende tadarım bu helvadan yada komşucum sana gelirim tadarım olur mu ?
    canım benim enfes olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Bursa'da yemiştim ben de bu helvadan. Süt helvası demişlerdi bana da. Yanık olanı muhteşem oluyor. Ellerine sğalık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ayyy bu nasıl bir görüntü bayıldım

    YanıtlaSil
  10. Ben hiç yemedim ama çok güzel görünüyor denemek isterim ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Sevda,yanmış halini kesinlikle denemelisin o zaman:)

    Semiha Hnm, düğünlerde çok yapılır,hatta cenaze olan evdede bu helvadan ikram edilir

    Aylinim senin Bursalı olduğunu bilmiyordum:)

    Sevilim buyur gel:) hem bende,hemde tarifin anavatanında yersin puan verirsin:)

    Pastaneden kesinlikle tavsiye ederim

    Teşekkür ederim Aslıcığım

    Teşekkür ederim Birsenciğim

    Esinciğim en çok süt helvası denir:)Teşekkür ederim canım

    Teşekkürler Kendimce

    Tavsiye ederim Öznur hnm

    YanıtlaSil
  12. daha senden çok değişik şeyler öğreneceğiz
    Bursa tarihsel süreçte de önemli bir nokta bu sebeple mutfağındandan tutalımda başka daha neleri var.ellerine sağlık,sağolasın.

    YanıtlaSil
  13. Tatlınız çok değişik ve harika.Değişik lezzetlere bayılırım .Yapımı biraz zahmetli ama denemeye değer sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Zeynebim birbirimizden öğreniyoruz herşeyi

    Özgen Hnm kesinlikle size katılıyorum:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. En sevdiğim tatlıdır süt helvası ama hala orjinal tatta bir tarfi bulamadım. sizin helvanızın tadını bilmiyorum ama görüntüsü çok katı duruyor oysa biliyorsunuz ki orjinal süt helvası akışkandır kaşıkla yenir. O kıvamda bir helva tarifi verirseniz çok makbule geçer.

    YanıtlaSil
  16. Adsız, (İsminizi paylaşmadığınız için bu şekilde hitap ediyorum)..Öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler..
    Bu helva kaşıkla yeniliyor,Daha akışkan kıvam için unu 1.5 su bardağına indirmeniz yeterli..
    Tercihe bağlı kıvam meselesi biz daha katı kesilebilen kıvamı tercih ediyoruz..
    Düğün yemeklerinde sıcak ve akışkan halde sunuluyor ben soğuk ikram etmeyi tercih ediyorum..
    Umarım aradığınız lezzeti bulursunuz

    YanıtlaSil
  17. Bursa'da nerdeyse bütün lokantalarda yapılır ve sıcak servis edilir. Tarif icin teşekkürler, umarım aynı tadı tuttururum.

    YanıtlaSil
  18. evet ben de esnaf lokantasında yiyorum bu tatlıyı(evet bursada yaşıyorum). katı olmuyor kıvamı, muhallebi kıvamında oluyor. tepsiyi fırına verip üzerini yakıyorlar, altını yakmıyorlar. tepsi içinden de kaşıkla bir tabağa aktararak servis yapıyorlar. üzerine de tarçın... mis gibi

    YanıtlaSil
  19. Herşeyi yaptık da bir şu yakma işini beceremedik kaç dakika duruyor ocakta

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum