30 Nisan 2009 Perşembe

ANTEP FISTIKLI,KAKAOLU YUMUŞAK KEK, PEYNİRALTI SUYU NASIL ELDE EDİLİR


Anneanne,dede,dayı,teyzeden oluşan aileyle günlerin sonuna yaklaştık sayılır.Son birkaç günü dolu dolu yaşamaya çalışıyoruz.

Erkan Eymen ve babamızla evimize dönünce bu rahat günleri epey özleyeceğiz.
Bursa'lı günlerde mutfağa girme sorumluluğumda kalmıyor.(Kolik günlüğü notlarımı gelecek yazıda paylaşacağım.)

Doğum öncesi başlayan ve hala devam eden mutfağa küslüğümü bitirmek adına hazırldığım lezzetlerden biri de yumuşacık kek

Poğaçalarda kurabiyelerde evde olduğu müddetçe kullandığım peynir altı suyunu bu defa süt kalmayan evde sütün yerine kullanıp,sonuçtanda ev ahalisi çok memnun kalınca bundan sonra evde daha çok peyniraltı suyu bulundurmaya karar verdim.

Deneyen arkadaşlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacak.

Peynir altı suyunun tarifi burada (bozulmaya yüz tutmuş süt değerlenirken,ev yapımı peynir alde ediliyor,yanında yumuşacık kek yapabileceğim peynir altı suyuna sahip oluyoruz)

YUMUŞACIK FISTIKLI KAKAOLU KEK
Malzemeleri:

3 iri yumurta(köy yumurtası kullandığım için kekin rengi yoğun sarı)
1 pk. vanilin
1 pk. kabartma tozu
1 su bardağı peynir altı suyu(annem kesilen sütünü peynir yaptğında süzdüğü suyu ilave ettim)
2 su bardağından bir parmak az tozşeker
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığıantep fıstığı tozu
2 yemek kaşığı kakao
1 su baradğından bir parmak az sıvı yağ
3 su bardağı un(un ve kabartma tozunu eliyoruz)
Hazırlanışı:
1-Yumurta ve şekeri mikserle çırpıyoruz.Vanilin,sıvı yağı,peynir altı suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
2-Kabartma tozu un karışımını ve limon kabuğunu yavaş yavaş karışıma ilave edip iyice karıştırıyoruz.
3-Kek kalıbını terayağıyla yağlayıp,antep fıstığı serpiyoruz.
4-Hamurun büyük kısmını kalıba döküp,kalan karışıma kakao ilave edip iyice karıştırıyoruz.
5-Kakaolu karışımı da kek kalıbına döküp,kek kalıbını birkaç kez sert zemine vuruyoruz(içindeki hava kabrcıkları çıkıp,kekin yüzeyinde çatlama yapmasın diye)
6-Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişiriyoruz(ilk 20 dakika fırının kapağını açmıyoruz,sonrasında kekin pişip pişmediğini kürdanla yada bıçağın ucuyla kontrol ediyoruz.
7-Pişen kek ılınınca kalıptan çıkartıp,soğuyunca sevgiyle sunuyoruz.
Afiyet olsun

26 Nisan 2009 Pazar

ŞEKER HAMURLU CUPCAKE & BEBEK MEVLİDİ & BEBEK BATTANİYESİ


23 nisan 2009 Perşembe...bütün hazırlıkların anneanne tarafından itinayla yapıldığı bebek mevlidi gerçekleşti.

Bir annenin yaşayacağı en özel anlardan biri.(anne adaylarına tavsiye ederim)
Mevlid için paşaya mevlid kıyafetlerini giydirip,mevlid için hazırlanan battaniyeye sarıldı.80 kişiyle hep beraber dualar edildi.Koliği tutunca kucaktan kucağa gezdirilmesi kısa sürdü.

Paşa,olağan günlere göre yine de sakindi.
Kesik kesikte olsa uyuyunca,anneside arkadaşlarıyla sohbet etme imkanı buldu.
Gelenlere hediyelerin yanında anneannenin hazırlattığı paketler ikram edildi.

Mevlid sonrası anne ve oğlunun oturması için hazırlanan dantelli yatakta tebrikler kabul edildi.

Velhasıl:Bol dualı ve mutlu birgün geçirmemize
vesile olan dostlara özellikle de teyzemize ve anneannemize ne kadar teşekkür etsek azdır

.....

Ve Evren(Birdilim düş) teyzemizin Erkam Eymen'i görmeye gelenler için hazırlayıp, hediye ettiği bir kutu dolusu cupcake..Görüntüsü gibi lezzeti de harika olmuş(Antalya-Bursa aarsındaki yolculukta biraz yorgun düşmüşler)
Ellerine sağlık evrenciğim çok teşekkür ederim,güzel hediyelerin için.


Anneannemizin el emeği Battaniyeyi için mevlid yapmayı düşünen anne ve anne adaylarına fikir olması için yayınlamak istedim:)

21 Nisan 2009 Salı

PORTAKALLI LİMONLU REVANİ



Öncelikle kolik hakkındaki tecrübelerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim.Eskiye nazaran daha huzurlu günler yaşamaya başladık sanırım,yada biz olağan durumumuza artık alıştık:)

Erkam Eymen hayatımıza bambaşka bir renk kattı:)
Uzun zamandan beri görmediğim dostlarla sohbet etme imkanı buldum minik paşanın dünyaya gelmesi sebebiyle..

Misafirlerimizi ağırlarken ,farkedemiyoruz günlerin nasıl geçtiğini,perşembe paşanın mevlid merasimini de gerçekleştirince bir seviye daha kaydedeceğiz hayat dair

Tarife gelince şerbetli tatlı özlediğimizi farkedince ana hamuru blogtaki tarife göre hazırlandı.
Geçen yıl hazırladığım kermalı revaniden farklı olarak bol portakal suyu ve limon kabuğu kullanıldı.Bu haliylede çok beğeni kazadı.
Revani tarifi arayanlara tavsiye olunur.

Malzemeleri:

-3 adet yumurta
-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı sıvı yağ
-2.5 su bardağı un
-1 su bardağı irmik
-1 su bardağı toz şeker
-2 ortaboy portakal suyu
-2 limonun kabuğu
-Kabartma tozu

Şerbeti İçin
3 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker

Hazırlanışı:
1-Yumurtalarla toz şekeri iyice çırpıyoruz. Yoğurdu , Sıvı yağı,portkal suyunu irmiği,limon kabuğunu ilave edip karıştırıyoruz.
2-Ayrı bir kapta unla kabartma tozunu harmanlayıp karışıma ilave ediyoruz.
3-Yağlı kağıt serilmiş tepsiye (büyük yuvarlak borcam kullandım) çırpılan hamuru döküyoruz
4-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında Üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz
5-Bu arada Sekeri,suyu iyice kaynatıp şerbeti elde ediyoruz.
6-Fırından çıkardığımız revaniyi biraz soğuyunca istediğimiz şekilde kesip, sıcak şerbeti üzerine döküyop şerbetin iyice çekmesini bekliyoruz(şerbet artacak gibi görünsede tam ayarında oluyor.
7-Limon kabuğu ve hindistan cevizi ile süsleyip soğuyunca sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun

14 Nisan 2009 Salı

LOHUSA ŞERBETİ & ANNEANNE KURABİYESİ,KOLİK PAŞALI GÜNLER


Erkam Eymen'le beraberliğimizin 23. gününü yaşıyoruz karnı tok,sırtı pek olan paşa birden başlıyor çığlık eşliğinde ağlamaya başlıyor,haliyle bütün aile seferber oluyor

Bu arada ilk doktor ziyaretimizide bu ağlamaları yüzünden gerçekleştirince kolik olduğunu öğrendik,gıda takviyesi olan damlamızı kullanmaya başladık,doktorumuz kesin çözüm olamayacağını eğer hafiflerse mutlu olacağını ifade etti.

Ama doktorumuzun verdiği damlayı kullanmayı bıraktık.Sağlık bakanlığının yaptığı açıklamaya göre kolon kanseri riskini arttırıyormuş.

Yine doktor tavsiyesi ile bugün elmayağıyla masaja başladık,ilaveten zeytinyağı masajı,bacak egzersizi,karnına sıcak havlu yerleştirme,ilaveten annesinin çörekotu yemesi,rezene çayı içmesi,yediklerine,ve kendine dikkat etmesi geliyor.

Tek temennimiz bu kolikten biran önce kurtulmamız ve huzurlu günler geçirmemiz

Babamız işi gereği bir süre Ankara'da kalacağı için tasımızı tarağımızı toplayıp Bursa'ya geldik.Böylelikle babamızla beraber ilk şehirdışı yolculuğumuzu gerçektirmiş olduk.

Yıllar önce gazeteci bir dostum kolik olan oğlunu saç kurutma makinesiyle sakinleştirdiğinde bir türlü anlam verememiştim,ama şimdi paşayı birazda olsa sakinleştirme yolu,elektirik süpürgesi ve saç kurutma makinesi gürültüsünden geçiyor.(nedeni ise oldukça ilginç:bu sesler anne karnındaki sese benziyormuş,kolikle başa çıkmaya çalışan annelere tavsiye olunur)

Bursa'da günlerimiz Erkam Eymen'i görmeye gelen misafirlerle beraber kalabalık şekilde geçip gidiyor,geçen yazıda söz verdiğim gibi anneanne kurabiyesinin tarifini ve lohusa şerbetinin tariflerine gelince,

Gelenlere ikramların yanında,Bursa ve çevresinin vazgeçilmezlerinden anneannemizin hazırladığı karanfilli lohusa şerbeti sunuluyor.

Hazırlanışına gelince lohusa şekeri adı altında şekerin suyla eritilmesiyle
veya.. su,şeker,gıda boyası,karanfille hazırlanıyor,
gıda boyası ile hazırlanan tarif:
su ve şeker bir tencerede fokur fakur kaynatılıyor.
Ayrı bir tarafta bir avuç karanfil kaynatılıyor süzülüyor
süzülen karanfil suyu bu şekerli suya ilave ediliyor,
bu karışımdan bir bardak alıp gıda boyası iyice eritilip şekerli sıcak suya katılıyor soğuyunca servis ediyor.
Annem büyük bir tencerede ve göz kararı hazırladığı için tam tarifini veremiyorum.

Anneanne kurabiyesine gelince,annemin gençliğinden beri yaptığı bir tarif olduğu yeni öğrendim.Yıllar önce hazırlardı,özellikle kahvaltılarda çayla beraber süper ikili olduğu kanaatindeyim.Her ısırığımda çocukluğuma gittiğim tatlardan biri,paşanın dünyaya gelmek bilmediği o geçmeyen günlerden birinde annemin elinden çıkan kurabiyenin tarifi,

ANNEANNE KURABİYESİ



Malzemeleri:
-1 yumurta akı içine sarısı üzerine
-4 yemek kaşığı toz şeker tepeleme
-1 pk. kabartma tozu
-1 pk. vanilya
-125 gr. yumuşamış tereyağı
-1/2 çay bardağı sıvı yağ
-1 çay bardağı yoğurt
-Aldığı kadar un
-3 yemek kaşığı tozşeker (kurabiyelerin üzeri için)

Hazırlanışı:
1-Şeker,yumurta akı,tereyağı,vanilya,sıvıyağ ve yoğurdu iyice karıştırıyoruz.
2-Azar azar unu ve kabartma tozunu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
3-Hamurdan elimizle parçalar kopartıp yuvarlayıp,yumurta sarısı sürüp şekere batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz.
4-Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN


(Dayımızın paşamızın dünyaya gelme şerefine hazırlattığı süpriz pasta)

3 Nisan 2009 Cuma

BEBEK ŞEKERİ & İSMİMİZ DEĞİŞTİ

bebek şekeri
Öncelikle gelen güzel yorumlar için çok teşekkür ederim.Dünyanın en tatlı mazeretine sahip olduğum için bir süre iade-i ziyarete gelemeceğim:(

Hem ikinci üniversitenin son sınıfını bitirme gayreti,üzerine de beyzadenin düzensiz hayatı ekleyince,bebeğe tek başıma bakmadığım halde,kendimi unutucak hale geldim

Bu zorlu dönemi kolay bir şekilde atlatmamız için,bana ve oğluma kol kanat geren he-man ve she-ralarımız olduğu için:) binlerce kez şükrediyorum Allah'a

Hem reel hemde sanal alemden paşamızın ismini beyan ettik.Ama ismimiz değişti.
(kararsız bir annesi olunca babası olaya el koymasaydı birkaç kez daha değişecekti sanırım:)
Amerika'daki dedemizden ikinci isim hakkımızı kullandık.Artık
minik paşamızın ismi Erkam Eymen
Annesinin Erkam Eymen için hazırladığı bebek şekerleri ve şeker sepeti

(blogcu teyzelerinin ricası üzerine bir kısmı itinayla teyzelerini bekliyor)İlk fırsatta Anneannemizin hazırladığı lohusa şerbeti ve anneanne kurabiyeleri de yayınlanacak