21 Ekim 2008 Salı

SARI PİRİNÇ PİLAVI ( KÖRİLİ)


İlk pilav deneme girişimim de henüz 9 yaşlarındaydım...
Annemlerin düğüne gitmelerini fırsat bilip,o zamanlardan biriktirmeye başladığım yemek kitaplarından birini enine boyuna inceledikten sonra oy birliği ile pilav yapmaya karar vermiştik iki pilavsever kardeşimle beraber

Annemin evden çıkması benim mutfakta yeni denemeler yapmam anlamına geliyordu O zamanlar:)pilav ilk denemeye göre çok lezzetli olmuştu:)

Acemi başarısı:)yemeye doyamadık tabi tarife harfiyen uyarak yapıldığımız için 3 çocuğa ziyadesiyle fazla gelmişti.Annemin tepkisinden ve yakalanma korkusundan kalan pilavı gazetelere özenle sarıp çöpe yar etmiştik.Tabii hazin son...
yakalandık:))
Annem pilav yapmamızdan çok onun evden gitmesini fırsat bilmemize ve kalan pilavı çöpe atmamıza kızmıştı.
Bende anneme kızmıştım ama haberi yoktu:)tepki olarak yıllarca her türlü yemek ve kurabiye çalışmalarım oldu ama pilav yapmadım.Annemin ısrarıyla
pilav yapmaya kaldığım yerden devam ettim.
Ne zaman pilav yapmaya kalksam o ilk pilavım gözümün önüne gelir ve tebessüm ederim

Tarifimize gelince genelde tavuğa köri katarken bu defa farklılık yapıp pilavı körili hazırladım.Yanında tavukla tüketildi.Evin gurmesi pilavın rengine takıldı önce sonra beğendiğini ifade edince içim rahat etti:)

KÖRİLİ PİLAV

Malzemeleri:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı kaynamış su
1 yemek kaşığı sıvı yağ,1 yemek kaşığı tereyağı
biraz tuz
Hazırlanışı:
1-Pirincin duru suyu çıkıncaya kadar yıkıyoruz (yaklaşık 3 kez)Suyunu süzüp biraz bekletiyoruz
2-Bu arada tencereye tereyağını sıvı yağı,ardından pirinçleri de ilave ettikten sonra pirinçler saydamlaşana kadar kavuruyoruz(10-15 dk.)
3-Kaynar suyu pirinçlerin üzerine ilave ediyoruz.
4-Üzerine tuz ve 1 tatlı kaşığı köriyiekleyip,sarı rengi bütün tencereye dağılana kadar karıştırıyoruz.
5-Ocağın altını kısıp pilav suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz
(bazı pirinçler normalden daha fazla su çeker o zaman pirincin pişip pişmediğini kontrol edip pirinç sertse biraz daha kaynar su ilave ediyoruz)
6-Pilavın üzerine kağıt havlu serip 15 dk. kadar demlenmeye bırakıyoruz
Sevgiyle sunuyoruz
AFİYET OLSUN

17 yorum:

  1. sen daha Bursa ya gitmedinmi? yoksa evde oturmuş pilavmı yapıyorsun :) bende şimdi yayla çorbası yaptım Zahid soğumasını bile bekliyemiyor., şu anda ağlıyarak çorba isterken pilavının resmini gördü ve bu seferde pilav diye tutturdu:) çorbayla ikna olmassa mecbur pilav yapıcaz onun sorumlusuda sen olucaksın..:):):) ellerine sağlık canım bu arada bende safranlı falan zannettim pilavını:)) evin gurmeleri pek ağız tatlarını bilmezler:))farklı tatlara açıl olmazlar sen onlara bakma:) öptüm..

    YanıtlaSil
  2. canım cok guzel gorunuyor ellerıne saglık tadı nefıstır emınım sevgıler..

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık pilavın çok güzel görünüyor; tavukla da harika olmuşur eminim.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım çok hoş görünüyor tadını merak ettim valla.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım.pilavın çok güzel görünüyor.biliyormusun ben evleninceye dek hiç pilav yapmadım.cesaret edemyordum.halbuki başka yemekler yapıyrdum.eh eşimin desteğiyle yavaş yavaş pilavlar yapmaya başladım(onun deyimiyle)kendimi aştım.sağlıcakla kal.sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ben cok seviyorum renkli pilavlari. Cok guzel olmustur eminim lezzet bakimindan, buradan guzel gorunuyor zira...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Canım valla bence renkte muhteşem,lezzette,sunumda ellerine sağlık.Köriyi seninde dediğin gibi tavukta ve çorbada kullanırım pilavda hiç denememiştim,bu güzel fikir için sağol canım,iyi geceler öptüm...

    YanıtlaSil
  8. canım bende ilk bulgur pilavıyla açmıştım mutfak sayfamı:))bende 10 yaşlarında filandım.gerçekten acemilikten midir nedir çok güzel olmuştu...ahh çocukluğumuz...çok içaçıcı bir çocukluk geçirmesemde özlüyorum...ellerine sağlık canım arkadaşım allah a emanet ol..sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bir ödülde benden sana:) blogumda:)

    YanıtlaSil
  10. Dilekçim çok güldüm valla,allah'ta seni güldürsün...harikasin,pilavin da harika olmus,sen yapmaya devam et,öptüm seker...

    YanıtlaSil
  11. ben de tavuk yemeklerinin yanına mutlaka körili yaparım pilavı.rengi belki farklı ama tadını seviyor bizimkiler.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık canım pilav harika görünüyor.Mutfaktaki maceranı gülerek okudum.Bende annemin bir yere gitmesini fırsat bilirdim hemen kolları sıvardım bir şeyler denemek için :))
    Nedense bir yerler batacak diye hep kızardı kulakları çınlasın,Fakat babam çok sevinirdi benim kızım yapmış ellerine sağlık derdi :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Hiç denemedim ama çok güzel görünüyor.Mutlaka denemem lazım.

    YanıtlaSil
  14. Dilekcim selam canım,blogumda seni bekleyen bir ödül var....

    Sevgiler
    Nagehan

    YanıtlaSil
  15. ben de köşe bucak kaçardım mutfakta.aslında annen çok şanslıymış.daha o zamandan ilgiliymişsin canım.ama çöpe atman tamamen çocuklukla ilgili.annen de üzülmüştür kızdığına eminim.pilavı çok ama çok severim.ellerine sağlık.enfes bir görünüşü var...

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir ani ve de güzel bir lezzet,ikisi bir arada,ellerine saglik,sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. son günlerde lezzetlerinde renklenmiş ve çok güzel durmuş:)

    kurabiyeleri görmüştüm ama bu lezzeti görememiştim çok şey kaçırmışım çok hoş olmuş rengi..
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum