11 Ekim 2008 Cumartesi

AÇMA TARİFİ (PATATESLİ)

patatesli açma
Bu açmaların üzerine kaç tepsi daha açma yaptığımı hatırlamıyorum bile:)
fotoğraf çekmeden tükettiğimizi de:)
hamileleğimin ilk dönemleriydi sanırım,ne zaman bu açmaların tarifini eklemeye kalksam fotoğrafı eklerken,bir bakıyorum mutfaktayım ve açma yapma hazırlıklarına başlamışım bile,

o yüzden uzun süre ekleyemedim:)Allahtan evin gurmesi açmayı seviyor tüketmede sorun yaşamadık:)

Tabi o dönemden sonra iştahsızlık baş göstermeye başladı.Hiç bir şey yapamadığım için,yiyemez olduk:)o iştahlı halim bitipte çorbaya dahi içemeyen, bir hal almıştım ki,bana tek iyi gelen ev tarhanası oldu,dudak büküp pek rağbet göstermediğim, annemin gönderdiği tarhanayı her akşam yapar oldum.

Bağışıklık sistemini koruyan,doktorlar tarafından iştahsız çocuklara önerilen mucize çorba tarhana ,ne kadar büyük bir nimet olduğunu ufaklık sayesinde anlamış ve idrak etmiş oldum,günlerce tek besin kaynağım oldu,

Tarhana çorbası içelim,içirelim:)

Bunun üzerine bir tarhana çorbası tarifi vermek gerekir.Tarif hazır ama, bir türlü çorbanın fotoğraflarını bulamadım,en kısa zamanda benim yaptığım usulden tarifi eklenecek mucize çorbanın

Şimdi gelelim patatesli açmaların tarifine
açma
PATATESLİ AÇMA
Malzemeleri:
1 pk. İnstant maya
1.5 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
Aldığı kadar un (sanırım 4-5 su bardağı alıyor)
İçi : haşlanmış ve rendelenmiş 3-4 orta boy patates
Üzeri için:bir yumurta çörekotu ve susam yada haşhaş

Hazırlanışı:
1-Unu havuz şeklinde açıyoruz,maya,şeker ve yağla harman yapıyoruz.suyu sütü tuzunuda ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz
2-45 dk.-1 saat yani hamur iki katına çıkana kadar bir bez örtüp ılık ortamda mayalanması için bekliyoruz.
3-Mayanmış hamurla çok uğraşmadan avuç içi büyüklüğünde bezeler kopartıp biraz sıvı yağla ellerimizi yağlayarak bezeyi elimizle yassılaştırıyoruz,içine patates püremizi ilave edip,burkarak yada düğüm atarak şekil veriyoruz
4-Yada ikinci seçenek,daha büyük bezeler kopartıp sıvı yağla yağladığımız ellerimizle yassılaştırıp, tabak şeklini alınca patates püresini içine sürüp rulo şeklinde sarıyoruz.2 parmak genişliğinde kesip dik şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz
5-15 dakika da fırını açmadan biraz daha mayanması için bekliyoruz.Yumurta sarısını sürüp çörekotu ve susam ilave edip,Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun

63 yorum:

  1. Canim benim kiyamam sana .Dilek'cim bana hamileleiklerimi hatirlattin oyle bir seyki bende hic birsey yiyemezdim yalnizca tarhana corbasi iceridm icinede ekmek dograyarak.
    Cok zor gecer benim hamileliklerim
    sen en kisa zamanda atlatirsin ins.
    Ben burada tarhana da bulamazdim artik dilenci gibi herkese sorardim tarhaninaniz varmi diye. Bitecek diye odum kopardi.Sen yine cennet vatanimda envai cesit leziz yiyeceklwerin icindesin canim.Canin cektikce benim gibi ulasilamaz yerlerde degilsin cok sukur.Buralarda her istedigin bulunmuyor bulunsada tadi ayni olmuyor.Neyse fazla uzattim mektup gibi oldu.
    Bu arada ben ayin ikisinde galiba istanbula gelicegim bir haftaligina.Anadolu yakasinda oturuyorsan bir sekilde gorsmek isterim canim seninle.Babamlar kartal'da oturuyorlar.

    YanıtlaSil
  2. Canım poğçalar muhteşem görünüyor...
    ellerine sağlık..tabağın birini uçurdum haberin olsun..
    Rabbim kolaylıklar versin...

    YanıtlaSil
  3. canim bizim evde tarhana yapildimi ertesi güne bir damlasi bile kalmaz benim oglanlar tabak tabak götürür vallahi anacimda sagolsun hersene yapar getirir ahah onlarda olmaza ellerine saglik acmalarinda enfes olmus canim birde corbanin yaninda dene tavsiye ederim sevgiler

    YanıtlaSil
  4. misler gibi olmuş canım anne açması anne tarifi gibi.ellerine sağlık hayatım.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. kuzum benim umarım daha rahat geçer günlerin

    bu açmalarında beni ye diye bağırıyor

    ellerine sağlık
    sevgilerrr

    YanıtlaSil
  6. Dilek'cim enfes olmuş açmalar ellerine sağlık bende yaparım ama patatesli denememiştim,ilk fırsatta deniycem.
    İyi hafta sonları dilerim canım,öptüm...

    YanıtlaSil
  7. selam.açmalar nefis görünüyor.eline saglık canım.sevgiler.
    http://hunerlieller.net

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar.
    Hamileliğin maalesef bazen böyle ufak tefek problemleri de oluyor. Ama sonucu öylesine mükemmel ki, sonra hatırlanmıyor bile.
    Tarhana bizim evde grip olunca yapılan ve en iyi ilaçtan bile daha etkili olan bir çorba.Bol karabiberli ve sıcak olarak.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. ay ben ne kadar severim açmayı bir bilsen bizim evni gurmeside sever:)) görüntüsüde gel beni ye diyor pofidik pofidik:) ellerine sağlık canım görünce istedim bende hemen yapayım dedim baktım maya yoktu:) akşama bizimnki gelince aldırıp yapmalıyım:)

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım açma harikaaaa bu arada döndümm sonunda sevgilerr

    YanıtlaSil
  11. Canım sayılı gün çabuk geçer.Hayırlısı ile atlatırsın inşallah benim babamda çok sever tarha çorbasını.Açmalarda çok güzel eline sağlık.

    YanıtlaSil
  12. dilekçiğim minik nazları oluyor böyle minik kelebeklerin..:) suya yazılan yazı gibi bu sıkıntılar..bigün unutuluyor hepsi..açmalar harika görünüyor..ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  13. Offf açmalar nasıl görünüyor. Karnım da aç, müsadenizle mutfağa gidiyorum.
    Nefissss.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Dilekcim mesajını çok özlemişim..İyi olmanıza sevindim..Poğaçalar enfes olmuş,bende bayıldım..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. annecik ses veriyor herkese güzel tümcelerini dağıtıyor:)
    açmaları eşliğinde,ama insan birde yanına çay demler ve ikram eder değil mi madem iştahsızlık var ver sen bize bunları biz yeriz:))))

    YanıtlaSil
  16. Arkadaşım hiç merak etme bu günler çabuk geçiyor asıl sen uykusuz günlere hazırlan...Ama olsun hepsini yaşamak çokkkk güzel...Sağlıklı bir hamilelik geçirmeni dilerim...Açmalar süper ellerine sağlık canım...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. canım benım gercekten annelık cok guzel .
    vee acmalar nefıs ellerıne saglık bıtanem afıyet olsun sevgıler..

    YanıtlaSil
  18. hmmm açmalar çok güzel görünüyoo yaa eline sağlıkk

    kurabiyeninde püf noktalarının hepsini yapıyoruuumm :)

    YanıtlaSil
  19. canım açmalar çok lezzetli görünüyo.
    hımmmm......

    canım allah kolaylık versin..bu günler biraz zor geçer ..ama sonrasında unutulur.:))

    öpüyorum..görüşmek üzere.....

    YanıtlaSil
  20. Dilekcigim,insallah saglikli bir sekilde yavrunu kucagina alir ve bugünleri unutursun.

    Acmalar harika gözüküyor,ellerine saglik.Güzel bir haftaya baslaman dilegiyle,sevgiler....

    YanıtlaSil
  21. Bayılırım açmalara çok güzel ve iştahaçıcı görünüyorlar.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Dilek'çigim açmalar sahane mutlaka denicem,valla simdiden yapasim geldi harika olmuslar...canim kendine dkkat et olurmu insallah sonra rahatlarsin bir tanem...optm

    YanıtlaSil
  23. Ailenizle beraber mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

    YanıtlaSil
  24. Canim seni tebrik ediyorum.Insallah güzel bir hamilelik dönemi gecirirsin. Allah yardimcin olsun, kolayliklar versin insallah.
    Pogacalarin da cok nefis görünüyorler, ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  25. Acmalar nar gibi kizarmis icide mis gibi patates,enfes olmus hemen cay yapip yenilir bu acmalar eline saglik canim.
    Kolay bir hamilelik gecirmeni dilerim canim

    YanıtlaSil
  26. ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.kokusu burnumda tüttü.sağlıcakla kal.bebişe iyi bak

    YanıtlaSil
  27. Canım,
    nasılsın. Bıcırla aranız nasıl.Annesini üzüyor mu?
    Sağlıklı,mutlu bir hafta dileğiyle,
    sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  28. AÇMALAR ÇOK GÜZEL OLMUŞ DİLEK'CİM. POFUDUK POFUDUK.. ELLERİNE SAĞLIK. İYİ HAFTALAR CANIM..

    YanıtlaSil
  29. hayatım güzel yorumun için teşekkürler..açmaların harika görünüyor ellerine sağlık...şşttttt yorma kendini kocişin yapsın yemekleri:)) sen yüklüsün unutma:)))
    hayatım canın bişi isterse haber ver yapar getürürük yollarık bi şekilde ulaştururuk:))) öpüyorum fıstığım sevgilerimle

    YanıtlaSil
  30. ellerine sağlık dilekciğim.baylırım açmalara.nefis olmuşlar..

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar DIlekcigim, canim anne olmak cok kutsal, ilk aylarda hamileliyin cok zorlulklar cekiyorlar. Bazilari ise doguma kadar bu zorluklari yasiyor. Senin imdadina Tarhana corbasi ulasmis, aslinda harika bir besin kaynagi. Zaten en saglikli yiyecek annelerimizin yaptigi o günes altinda yapilan yiyecekler. Her yiyecegin bir zazari oldugu su günlerde tarhana corbasi harikadir. Sanada cok iyi geldigine cok sevindim, ne güzel bunu da bizlerle paylasip uyarini yapmissin.
    Acaman da harika olmus, mis gibi kokusu burnuma gelir gibi oldu, ellerine saglik canim, sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  32. dilekcim açmalar nefiss ellerine sağlık canım.
    hamilelik kolay değil tabi canım.Allah yardımcın olsun güç kuvvet versin.sağlıklı sıhhatli bebeğine kavuştursun canım benim.
    öpüyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  33. Bizim evde de cok sevilir kücük kizim hele bayilir,büyük olansa pek sevmez zaten o dogustan tok:)
    Hamileliginin bu dönemleri olurmus,diyorum cünkü ben hic bunlari yasamadim bilmiyorum nasil oldugunu:)Gelip gecici seyler Allah tamamina erdirsin canim,saglikla al bebegini kucagina ins.Acmalar nefis rünüyorlar,ben hep denedim hic istedigim gibi olmadi,senin tarifini deneyecegim ins.Eline saglik canim.

    selamlarimla,serap.

    YanıtlaSil
  34. Dilekcim Allah bebeğini sağsalim kucağına almayı nasip etsin inşallah....

    Hayatımda olumlu olumsuz gelişmeler var o nedenle blogdan kopmuş vaziyetteyim şuan en kısa zamanda dönmeye çalışacağım...

    Öptüm seni canım kendine iyi bak....

    YanıtlaSil
  35. dilek poğoçaların çok güzel görünüyor. bende dün yaptım kendi açmamdan resmini çekemeden tükettik. hele bunların yumuşacık olması yokmu, işte ona bayılıyorum:)

    hülya http://limonlubahcem.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  36. kuşum sobeni cevapladım:)) bakabilirsin:)

    YanıtlaSil
  37. YENİ ANNE ADAYI NASILMIŞ BAKALIM.. NE GÜZEL DE AÇMALAR YAPMIŞ.. ELLERİNE SAĞLIK CANIM..FAZLA ÖZLETME KENDİNİ

    YanıtlaSil
  38. Canım benim bak geçti artık zor günler, ellerine sağlık açma harika görünüyor.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  39. Canım merhaba, bu günlerde biraz zor geçiyor ama bebeğini kucağına alınca unutuyorsun geçenleri.
    Canım poğaçalar da harika görünüyor, çayın yanındada ne güzel gider, ellerine sağlık, tarhana çorbası da mis gibi sıcacık çok güzel içilir, afiyetler olsun güzelim, öpüyorum, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  40. tşkler ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  41. tariflerinizi begenerek takip ediyrum guzel sonuclar aldim bende siteme beklerim http://tatlihayat-tatlihayat.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  42. bu tarif tam tadında bir tarif.Eğer tarife uyarsanız çok iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  43. KUSURA BAKMAYINDA HİÇTE RESİMDE GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMUYOR AÇMALAR. BEN DENEDİM Bİ FELAKETTİ..TARİFE GÖRE YAPTIĞIM HALDE TATSIZ TUZSUZ SERT BİR AÇMA OLDU ..MALZEMEYE YAZIK OLDU YANİ..

    YanıtlaSil
  44. Ben yazdığım tarifi uyguladığım her defasında da güzel sonuç aldığım için paylaştım.

    Sert olma nedeni fazla yoğurmuş olmanızdan kaynaklanabilir,yada kullandığınız mayadan

    sonucun kötü olmasına üzüldüm ama bir yerlerde sorun olduğunu düşünüyorum.
    mayalı hamur oldukça hassas oluyor.instant mayadan önce açıkçası bende iyi sonuç alamıyordum sadece dr oetker markasını kullanıyorum.

    yarın bu tarifti tekrar uygulayacağım akşama gelecek misafirlerime sonucu buradan da paylaşırım

    YanıtlaSil
  45. "Unu havuz şeklinde açıyoruz,maya,şeker ve yağla harman yapıyoruz tuzunuda ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz"

    süt ve suyun hangi aşamada katılacağını belirtmediğiniz için arkadaşın açmaları sert ve tatsız hale gelmiş olabilir...

    daha önce hiç hamur yoğurmadığım için ben de bilmiyorum hangi aşamada katmamız gerektiğini...

    nihal

    YanıtlaSil
  46. Nihal hanım buradaki eksikliği düzelltim
    daha önce bu ayrıntı dikkatimi çekmemişti,yorumuuz için çok teşekkür ederim

    gerekli eklemeyi yaptım
    umarım deneyip memnun kalırsınız

    YanıtlaSil
  47. bende denedşm tarifi zeytınlı yaptım yanlızca cok güzel oldu..kocasman tesekkür gece gece afıyetle yedım :)

    YanıtlaSil
  48. vayy super olmus bunlar ya pofuduk pofuduk :)

    YanıtlaSil
  49. tarif için teşekkürler.şimdi yaptım çok güzel oldu

    YanıtlaSil
  50. Bende simdi denedim harika oldular..tarif icin cok tsk. ederim... Almanyadan sevgilerimle Ebru

    YanıtlaSil
  51. Ebru Hanım,
    Deneyip memnun kalmanıza çok sevindim.AFİYET OLSUN

    YanıtlaSil
  52. gercekten cok gzuel oldu paylastıgınız ıcın tesekurler

    YanıtlaSil
  53. Süt kalmamıştı. Yoğurt ile denedim. Yine harika oldu

    YanıtlaSil
  54. çok sağol canım paylaşımın için hemen deniyeceğim nefis görünüyorlar umarım tuttururum

    YanıtlaSil
  55. bu tarifi beş kere yaptım. ilk yaptığımda olmadı çünkü benim hatamdı. biraz fazla kaldı fırında, açmalar biraz sert oldu ama diğerlerinde harika oldular ve herkes çok beğendi. eşim şimdi sürekli açma istiyor benden :) tarif kesinlikle çok iyi. emeğiniz ve paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  56. Ne mutlu bana:))
    tarifi deneyen ve beğenilerini ifade eden yorumlarınızı okurken çok mutlu oluyorum..
    AFİYET OLSUN...

    YanıtlaSil
  57. Evetttt bir can sıkıntısıyla kalktım pcmi açtım ve tarifinizi okudum.Şuanda da fırında umarım becermişimdir:))teşekrederim

    YanıtlaSil
  58. çok tuzsuz oldu şekersiz tuzsuz tatsız bişey oldu kocam dalga geçti tarifi birebir uyguladım.Neden böyle oldu anlamadım. sema

    YanıtlaSil
  59. Sema HNM;
    Deneyenler yoğunlukla tutturuyorlar aslında,pastane açmaları gibi oluyor tuzlu dan ziyade hafif tatlımsı...
    iç malzemeyi nasıl hazırladığınızdan bahsederseniz yardımcı olmaya çalışırım..

    YanıtlaSil
  60. iyi akşamlar tarifi denemek istiyorum ama patates kullanmayıp sade yapsak nasıl olur acaba Tuğba

    YanıtlaSil
  61. Tuğba HNM;
    Sade hali de gayet lezzetli oluyor..
    umarım cvp için geç kalmamışımdır..

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum