
Bu açmaların üzerine kaç tepsi daha açma yaptığımı hatırlamıyorum bile:)
fotoğraf çekmeden tükettiğimizi de:)
hamileleğimin ilk dönemleriydi sanırım,ne zaman bu açmaların tarifini eklemeye kalksam fotoğrafı eklerken,bir bakıyorum mutfaktayım ve açma yapma hazırlıklarına başlamışım bile,
o yüzden uzun süre ekleyemedim:)Allahtan evin gurmesi açmayı seviyor tüketmede sorun yaşamadık:)
Tabi o dönemden sonra iştahsızlık baş göstermeye başladı.Hiç bir şey yapamadığım için,yiyemez olduk:)o iştahlı halim bitipte çorbaya dahi içemeyen, bir hal almıştım ki,bana tek iyi gelen ev tarhanası oldu,dudak büküp pek rağbet göstermediğim, annemin gönderdiği tarhanayı her akşam yapar oldum.
Bağışıklık sistemini koruyan,doktorlar tarafından iştahsız çocuklara önerilen mucize çorba tarhana ,ne kadar büyük bir nimet olduğunu ufaklık sayesinde anlamış ve idrak etmiş oldum,günlerce tek besin kaynağım oldu,
Tarhana çorbası içelim,içirelim:)
Bunun üzerine bir tarhana çorbası tarifi vermek gerekir.Tarif hazır ama, bir türlü çorbanın fotoğraflarını bulamadım,en kısa zamanda benim yaptığım usulden tarifi eklenecek mucize çorbanın
Şimdi gelelim patatesli açmaların tarifine

PATATESLİ AÇMA
Malzemeleri:
1 pk. İnstant maya
1.5 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
Aldığı kadar un (sanırım 4-5 su bardağı alıyor)
İçi : haşlanmış ve rendelenmiş 3-4 orta boy patates
Üzeri için:bir yumurta çörekotu ve susam yada haşhaş
Hazırlanışı:
1-Unu havuz şeklinde açıyoruz,maya,şeker ve yağla harman yapıyoruz.suyu sütü tuzunuda ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz
2-45 dk.-1 saat yani hamur iki katına çıkana kadar bir bez örtüp ılık ortamda mayalanması için bekliyoruz.
3-Mayanmış hamurla çok uğraşmadan avuç içi büyüklüğünde bezeler kopartıp biraz sıvı yağla ellerimizi yağlayarak bezeyi elimizle yassılaştırıyoruz,içine patates püremizi ilave edip,burkarak yada düğüm atarak şekil veriyoruz
4-Yada ikinci seçenek,daha büyük bezeler kopartıp sıvı yağla yağladığımız ellerimizle yassılaştırıp, tabak şeklini alınca patates püresini içine sürüp rulo şeklinde sarıyoruz.2 parmak genişliğinde kesip dik şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz
5-15 dakika da fırını açmadan biraz daha mayanması için bekliyoruz.Yumurta sarısını sürüp çörekotu ve susam ilave edip,Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun
Canim benim kiyamam sana .Dilek'cim bana hamileleiklerimi hatirlattin oyle bir seyki bende hic birsey yiyemezdim yalnizca tarhana corbasi iceridm icinede ekmek dograyarak.
YanıtlaSilCok zor gecer benim hamileliklerim
sen en kisa zamanda atlatirsin ins.
Ben burada tarhana da bulamazdim artik dilenci gibi herkese sorardim tarhaninaniz varmi diye. Bitecek diye odum kopardi.Sen yine cennet vatanimda envai cesit leziz yiyeceklwerin icindesin canim.Canin cektikce benim gibi ulasilamaz yerlerde degilsin cok sukur.Buralarda her istedigin bulunmuyor bulunsada tadi ayni olmuyor.Neyse fazla uzattim mektup gibi oldu.
Bu arada ben ayin ikisinde galiba istanbula gelicegim bir haftaligina.Anadolu yakasinda oturuyorsan bir sekilde gorsmek isterim canim seninle.Babamlar kartal'da oturuyorlar.
Canım poğçalar muhteşem görünüyor...
YanıtlaSilellerine sağlık..tabağın birini uçurdum haberin olsun..
Rabbim kolaylıklar versin...
canim bizim evde tarhana yapildimi ertesi güne bir damlasi bile kalmaz benim oglanlar tabak tabak götürür vallahi anacimda sagolsun hersene yapar getirir ahah onlarda olmaza ellerine saglik acmalarinda enfes olmus canim birde corbanin yaninda dene tavsiye ederim sevgiler
YanıtlaSilmisler gibi olmuş canım anne açması anne tarifi gibi.ellerine sağlık hayatım.
YanıtlaSilsevgilerimle
kuzum benim umarım daha rahat geçer günlerin
YanıtlaSilbu açmalarında beni ye diye bağırıyor
ellerine sağlık
sevgilerrr
Dilek'cim enfes olmuş açmalar ellerine sağlık bende yaparım ama patatesli denememiştim,ilk fırsatta deniycem.
YanıtlaSilİyi hafta sonları dilerim canım,öptüm...
selam.açmalar nefis görünüyor.eline saglık canım.sevgiler.
YanıtlaSilhttp://hunerlieller.net
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar.
Hamileliğin maalesef bazen böyle ufak tefek problemleri de oluyor. Ama sonucu öylesine mükemmel ki, sonra hatırlanmıyor bile.
Tarhana bizim evde grip olunca yapılan ve en iyi ilaçtan bile daha etkili olan bir çorba.Bol karabiberli ve sıcak olarak.
Sevgiyle kal.
ay ben ne kadar severim açmayı bir bilsen bizim evni gurmeside sever:)) görüntüsüde gel beni ye diyor pofidik pofidik:) ellerine sağlık canım görünce istedim bende hemen yapayım dedim baktım maya yoktu:) akşama bizimnki gelince aldırıp yapmalıyım:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım açma harikaaaa bu arada döndümm sonunda sevgilerr
YanıtlaSilCanım sayılı gün çabuk geçer.Hayırlısı ile atlatırsın inşallah benim babamda çok sever tarha çorbasını.Açmalarda çok güzel eline sağlık.
YanıtlaSildilekçiğim minik nazları oluyor böyle minik kelebeklerin..:) suya yazılan yazı gibi bu sıkıntılar..bigün unutuluyor hepsi..açmalar harika görünüyor..ellerine sağlık canım
YanıtlaSilOfff açmalar nasıl görünüyor. Karnım da aç, müsadenizle mutfağa gidiyorum.
YanıtlaSilNefissss.
Sevgiler
Dilekcim mesajını çok özlemişim..İyi olmanıza sevindim..Poğaçalar enfes olmuş,bende bayıldım..
YanıtlaSilSevgiler..
annecik ses veriyor herkese güzel tümcelerini dağıtıyor:)
YanıtlaSilaçmaları eşliğinde,ama insan birde yanına çay demler ve ikram eder değil mi madem iştahsızlık var ver sen bize bunları biz yeriz:))))
Arkadaşım hiç merak etme bu günler çabuk geçiyor asıl sen uykusuz günlere hazırlan...Ama olsun hepsini yaşamak çokkkk güzel...Sağlıklı bir hamilelik geçirmeni dilerim...Açmalar süper ellerine sağlık canım...Sevgiler...
YanıtlaSilcanım benım gercekten annelık cok guzel .
YanıtlaSilvee acmalar nefıs ellerıne saglık bıtanem afıyet olsun sevgıler..
hmmm açmalar çok güzel görünüyoo yaa eline sağlıkk
YanıtlaSilkurabiyeninde püf noktalarının hepsini yapıyoruuumm :)
canım açmalar çok lezzetli görünüyo.
YanıtlaSilhımmmm......
canım allah kolaylık versin..bu günler biraz zor geçer ..ama sonrasında unutulur.:))
öpüyorum..görüşmek üzere.....
Dilekcigim,insallah saglikli bir sekilde yavrunu kucagina alir ve bugünleri unutursun.
YanıtlaSilAcmalar harika gözüküyor,ellerine saglik.Güzel bir haftaya baslaman dilegiyle,sevgiler....
Bayılırım açmalara çok güzel ve iştahaçıcı görünüyorlar.Ellerine sağlık
YanıtlaSilDilek'çigim açmalar sahane mutlaka denicem,valla simdiden yapasim geldi harika olmuslar...canim kendine dkkat et olurmu insallah sonra rahatlarsin bir tanem...optm
YanıtlaSilAilenizle beraber mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
YanıtlaSilCanim seni tebrik ediyorum.Insallah güzel bir hamilelik dönemi gecirirsin. Allah yardimcin olsun, kolayliklar versin insallah.
YanıtlaSilPogacalarin da cok nefis görünüyorler, ellerine saglik canim.
Acmalar nar gibi kizarmis icide mis gibi patates,enfes olmus hemen cay yapip yenilir bu acmalar eline saglik canim.
YanıtlaSilKolay bir hamilelik gecirmeni dilerim canim
ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.kokusu burnumda tüttü.sağlıcakla kal.bebişe iyi bak
YanıtlaSiloleyyyy super bi tarif!!!
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilnasılsın. Bıcırla aranız nasıl.Annesini üzüyor mu?
Sağlıklı,mutlu bir hafta dileğiyle,
sevgiyle kal.
AÇMALAR ÇOK GÜZEL OLMUŞ DİLEK'CİM. POFUDUK POFUDUK.. ELLERİNE SAĞLIK. İYİ HAFTALAR CANIM..
YanıtlaSilhayatım güzel yorumun için teşekkürler..açmaların harika görünüyor ellerine sağlık...şşttttt yorma kendini kocişin yapsın yemekleri:)) sen yüklüsün unutma:)))
YanıtlaSilhayatım canın bişi isterse haber ver yapar getürürük yollarık bi şekilde ulaştururuk:))) öpüyorum fıstığım sevgilerimle
ellerine sağlık dilekciğim.baylırım açmalara.nefis olmuşlar..
YanıtlaSilMerhabalar DIlekcigim, canim anne olmak cok kutsal, ilk aylarda hamileliyin cok zorlulklar cekiyorlar. Bazilari ise doguma kadar bu zorluklari yasiyor. Senin imdadina Tarhana corbasi ulasmis, aslinda harika bir besin kaynagi. Zaten en saglikli yiyecek annelerimizin yaptigi o günes altinda yapilan yiyecekler. Her yiyecegin bir zazari oldugu su günlerde tarhana corbasi harikadir. Sanada cok iyi geldigine cok sevindim, ne güzel bunu da bizlerle paylasip uyarini yapmissin.
YanıtlaSilAcaman da harika olmus, mis gibi kokusu burnuma gelir gibi oldu, ellerine saglik canim, sevgilerimle....
dilekcim açmalar nefiss ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilhamilelik kolay değil tabi canım.Allah yardımcın olsun güç kuvvet versin.sağlıklı sıhhatli bebeğine kavuştursun canım benim.
öpüyorum sevgiler...
Bizim evde de cok sevilir kücük kizim hele bayilir,büyük olansa pek sevmez zaten o dogustan tok:)
YanıtlaSilHamileliginin bu dönemleri olurmus,diyorum cünkü ben hic bunlari yasamadim bilmiyorum nasil oldugunu:)Gelip gecici seyler Allah tamamina erdirsin canim,saglikla al bebegini kucagina ins.Acmalar nefis rünüyorlar,ben hep denedim hic istedigim gibi olmadi,senin tarifini deneyecegim ins.Eline saglik canim.
selamlarimla,serap.
Dilekcim Allah bebeğini sağsalim kucağına almayı nasip etsin inşallah....
YanıtlaSilHayatımda olumlu olumsuz gelişmeler var o nedenle blogdan kopmuş vaziyetteyim şuan en kısa zamanda dönmeye çalışacağım...
Öptüm seni canım kendine iyi bak....
dilek poğoçaların çok güzel görünüyor. bende dün yaptım kendi açmamdan resmini çekemeden tükettik. hele bunların yumuşacık olması yokmu, işte ona bayılıyorum:)
YanıtlaSilhülya http://limonlubahcem.blogspot.com/
kuşum sobeni cevapladım:)) bakabilirsin:)
YanıtlaSilYENİ ANNE ADAYI NASILMIŞ BAKALIM.. NE GÜZEL DE AÇMALAR YAPMIŞ.. ELLERİNE SAĞLIK CANIM..FAZLA ÖZLETME KENDİNİ
YanıtlaSilCanım benim bak geçti artık zor günler, ellerine sağlık açma harika görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
Canım merhaba, bu günlerde biraz zor geçiyor ama bebeğini kucağına alınca unutuyorsun geçenleri.
YanıtlaSilCanım poğaçalar da harika görünüyor, çayın yanındada ne güzel gider, ellerine sağlık, tarhana çorbası da mis gibi sıcacık çok güzel içilir, afiyetler olsun güzelim, öpüyorum, sevgilerimle...
tşkler ellerinize saglık
YanıtlaSilRica ederim:)
YanıtlaSiltariflerinizi begenerek takip ediyrum guzel sonuclar aldim bende siteme beklerim http://tatlihayat-tatlihayat.blogspot.com/
YanıtlaSilbu tarif tam tadında bir tarif.Eğer tarife uyarsanız çok iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
YanıtlaSilKUSURA BAKMAYINDA HİÇTE RESİMDE GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMUYOR AÇMALAR. BEN DENEDİM Bİ FELAKETTİ..TARİFE GÖRE YAPTIĞIM HALDE TATSIZ TUZSUZ SERT BİR AÇMA OLDU ..MALZEMEYE YAZIK OLDU YANİ..
YanıtlaSilBen yazdığım tarifi uyguladığım her defasında da güzel sonuç aldığım için paylaştım.
YanıtlaSilSert olma nedeni fazla yoğurmuş olmanızdan kaynaklanabilir,yada kullandığınız mayadan
sonucun kötü olmasına üzüldüm ama bir yerlerde sorun olduğunu düşünüyorum.
mayalı hamur oldukça hassas oluyor.instant mayadan önce açıkçası bende iyi sonuç alamıyordum sadece dr oetker markasını kullanıyorum.
yarın bu tarifti tekrar uygulayacağım akşama gelecek misafirlerime sonucu buradan da paylaşırım
"Unu havuz şeklinde açıyoruz,maya,şeker ve yağla harman yapıyoruz tuzunuda ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz"
YanıtlaSilsüt ve suyun hangi aşamada katılacağını belirtmediğiniz için arkadaşın açmaları sert ve tatsız hale gelmiş olabilir...
daha önce hiç hamur yoğurmadığım için ben de bilmiyorum hangi aşamada katmamız gerektiğini...
nihal
Nihal hanım buradaki eksikliği düzelltim
YanıtlaSildaha önce bu ayrıntı dikkatimi çekmemişti,yorumuuz için çok teşekkür ederim
gerekli eklemeyi yaptım
umarım deneyip memnun kalırsınız
bende denedşm tarifi zeytınlı yaptım yanlızca cok güzel oldu..kocasman tesekkür gece gece afıyetle yedım :)
YanıtlaSilvayy super olmus bunlar ya pofuduk pofuduk :)
YanıtlaSiltarif için teşekkürler.şimdi yaptım çok güzel oldu
YanıtlaSilBende simdi denedim harika oldular..tarif icin cok tsk. ederim... Almanyadan sevgilerimle Ebru
YanıtlaSilEbru Hanım,
YanıtlaSilDeneyip memnun kalmanıza çok sevindim.AFİYET OLSUN
gercekten cok gzuel oldu paylastıgınız ıcın tesekurler
YanıtlaSilSüt kalmamıştı. Yoğurt ile denedim. Yine harika oldu
YanıtlaSilçok sağol canım paylaşımın için hemen deniyeceğim nefis görünüyorlar umarım tuttururum
YanıtlaSilbu tarifi beş kere yaptım. ilk yaptığımda olmadı çünkü benim hatamdı. biraz fazla kaldı fırında, açmalar biraz sert oldu ama diğerlerinde harika oldular ve herkes çok beğendi. eşim şimdi sürekli açma istiyor benden :) tarif kesinlikle çok iyi. emeğiniz ve paylaşımınız için teşekkürler.
YanıtlaSilNe mutlu bana:))
YanıtlaSiltarifi deneyen ve beğenilerini ifade eden yorumlarınızı okurken çok mutlu oluyorum..
AFİYET OLSUN...
Evetttt bir can sıkıntısıyla kalktım pcmi açtım ve tarifinizi okudum.Şuanda da fırında umarım becermişimdir:))teşekrederim
YanıtlaSilçok tuzsuz oldu şekersiz tuzsuz tatsız bişey oldu kocam dalga geçti tarifi birebir uyguladım.Neden böyle oldu anlamadım. sema
YanıtlaSilSema HNM;
YanıtlaSilDeneyenler yoğunlukla tutturuyorlar aslında,pastane açmaları gibi oluyor tuzlu dan ziyade hafif tatlımsı...
iç malzemeyi nasıl hazırladığınızdan bahsederseniz yardımcı olmaya çalışırım..
iyi akşamlar tarifi denemek istiyorum ama patates kullanmayıp sade yapsak nasıl olur acaba Tuğba
YanıtlaSilTuğba HNM;
YanıtlaSilSade hali de gayet lezzetli oluyor..
umarım cvp için geç kalmamışımdır..