10 Mart 2008 Pazartesi

KURUFASULYELİ OSMANLI EKMEĞİ

MERHABALARR
Hepinize mutlu,huzurlu bir hafta diliyorum.
Haftasonu her zaman yaptığımız gibi güneşli İstanbul’un tadını çıkarttık.Akşam ise uzun zamandan beri düşündüğüm ama yapamadığım ekmekleri yapma fırsatı buldum.Çünkü eşim ekmek almaya üşendi:))Benim de ekmek yapmama vesile oldu. İyi ki yapmışım bu harika lezzetle tanışmış oldum.

Pişerken buram buram ekmek kokusu yayıldı, mutfağıma
Aklıma yazlıkta ki terasımızda, babamın topraktan yaptırdığı minik fırında,annemin hazırladığı ekmekler geldi.Benimkiler toprak fırında pişenler kadar olmasa da kendi kulvarında gayet lezzetlilerdi.

Aslında niyetim french bread/ yani Fransız ekmeği yapmaktı,klasik bir ekmek olacaktı.Bende kendi tarifim olsun dedim ve ortaya takma adı fransız bread ama her şeyiyle ben türk ekmeğiyim diye bağıran ekmeklerim çıktı:)
Adını da Osmanlı ekmeği koyunca tam oldu.
tarifi nacizane bana ait (hiçbir ekmek tarifinin kopyası değildir:)))

Ekmeğin yararları saymakla bitmez,

içindeki k.fasulyeye değinecek olursam,
Ete alternatif tek besindir kurufasulye:))Ve güçlü bir folik asit kaynağı ,bol proteinli bol vitaminli,ve içinde ne olduğu belli olan doğal bir ekmek
Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim


KURU FASULYELİ OSMANLI EKMEĞİ

Malzemeleri:
* ½ paket 10 gr. Yaşmaya
* 4-5 s.bardağı un
* 1 s.bardağı ılık su
* 1 s. Bardağı ılık süt
* 1 su bardağı haslanmış rondodan geçirilmiş kuru fasulye püresi
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* ½ su bardağı kepekli un yada kepekli bayat ekmek unu

Bu ölçülerde 7 adet ekmekcik elde ediyoruz
Süslemek için:

* mavi hashaş tohumu,susam,haslanmış nohut

Hazırlanışı:
1- Yaş mayayı ılık sütte eritiyoruz.
2- Unu havuz şeklinde açıyoruz.
3- İçine erimiş maya ve süt karışımı,ılık su,sıvıyağ,fasulye püresi,kepekli un yada,bayat ekmek rondadan geçirilmiş un haline gelmiş ekmek ilave ediyoruz
4- 10 dakika kadar yoğuruyoruz
5- 45 dk.1saat üzerinde battaniye ile sıcak ortamda bekletiyoruz.
6- Hamuru 5 dakika daha yoğurduktan sonra, elimizle yuvarlayarak
7- Bıçakla şekil veriyoruz
8- H.nohut,haşhaş ve susam ile süsleyip
9- Önceden ısıtılmış 200 dercelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz
10- Sevgiyle sunuyoruz
11- Afiyet olsunn(tadı çok güzel kurufasulye tadı yok, rondadan geçirildiği için görüntüde de belli olmuyor.Ama yumuşacık oluyor.En büyük özelliği bu sanırım.Gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz)

38 yorum:

  1. BU KURU FASULYELI OSMANLI EKMEGINE BITTIM DILEKCIGIM,COK GÜZEL BIR TARIF.
    ELLERINE SAGLIK,AFIYET SEKER BAL OLSUN DILEKCIGIME:)

    CANIM ZIYARETINE MEMNUN OLDUM,YINE BEKLERIM,BENDE GELIRIM:)))
    SEVGILER DILEKCIGIM:)

    YanıtlaSil
  2. Dilekciğim,

    Ne kadar güzel ve değişik bir tarif bu böyle bayıldım. Ellerine sağlık. Beni sobelemişssin ben de geciktirmeden cevaplarımı yazdım.

    Mutlu bir harfta geçirmen dileğiyle
    Sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
  3. Dilek cim çok değişik ve güzel olmuş ekmeğin. ismi de kendine yakışır.Tekirdağ'ında meşhur nohut ekmeği ve simidi var.Kurufasulyeyle de eminim çok lezzetli olmuştur. sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Ben ilk defa kurufasulyeli ekmek duydum.Yeni lezzetlerle tanışmak çok güzel.Teşekkürlerr.

    YanıtlaSil
  5. slm
    hiç kurufasulyeli ekmek duymamıştım değişik geldi.eline sağlık nefis görünüyor cnm
    iyi bir hafta dilerim sana
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. dileğimmmm yeavrımmmm bebişimmmmmmm ellerine sağlık bebişim ne güzel görünüyor..kuru fasulyeyi hiç sevmem ben ve yemem ama ekmeğin içinde nasıl olur bilmem valla sen 2 tane gönder bakım bana ben yer karar veririm :))) öpüyorum seni...hayatcım kilo malesef bazen inat ediyor kırmak gerek inadını beşi biyerde çayı ile:))))))))) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. canim nefis mis gibi olmuslar ekmekcikler,birde fasulyeli tadi cok degisik olmustur pastada duymustum fasulyeyi ekmektede yapiliyormus demekki.eline saglik canim

    YanıtlaSil
  8. valla ilginç bi tarif olmuş..görüntüsü kadar tadıda güzelse tamamdır bu iş..ellerine sağlık cnm..kurufasülye tatlısı olurda ekmeği olmazmı ?dimi ama:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. bende fırın ekmeğini çok severim ama taze ve sıcakken bir başka olur. canım ellerine sağlık benim eşimde arada ekmek almaya üşenir,bende yapmaya:)) görüşmek üzere

    YanıtlaSil
  10. Dilekcigim ekmekler harika görünüyorlar canim ellerine saglik.Su kurufasulyeden hersey oluyor pastasivar,sekeri var,ekmegi var.Ne büyük nimetmis bizim evde en cok yemegi yapilir ve cok severiz.Yaninda da tursu oh oh!
    Hani bir deyim vardir "kendini fasulye gibi nimetten sayiyor"diye.
    :))Baksana yok yok gercekten,tekrar ellerine saglik canim en kisa zamanda deneyecegim insallah.
    Beni sobelemisin en kisa zamanda cevaplar gelecek ins.
    selam ve dua ile.

    YanıtlaSil
  11. canım bu nasıl bir üşengeçliktirki harika orjinal bir ekmek tarifi çıkmış ortaya. :))
    eline sağlık gerçekte tebrik ediyorum hem leziz hemde sağlıklı bir tad çıkartmışsın ortaya muhteşem!!!

    YanıtlaSil
  12. GÜZEL MESAJINA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM CANIM. EKMECİKLER ÇOK HOŞ. DAHA ÖNCE HİÇ DUYMAMIŞTIM. ELLERİNE SAĞLIK. GÜZEL BİR HAFTA OLMASI DİLEKLERİMLE, SEVGİLER....

    YanıtlaSil
  13. canımm dılegımm ılk once senı cok ozledıgımı soylemek ıstedim.tarıflerın o kadar guzelkıı sureklı yenı şeyler yapıyosun, hızına yetişemıyorumm.yaptıgın ekmek cok saglıklı gozukuyoo ama bu bıle benım saglıgım ve kılom ıcın ıyı gelmeyebılır. senı ve meralı en kısa zamanda gormek dılegıyle

    YanıtlaSil
  14. ne değişik ne hoş tarif canım.eline sağlık.

    YanıtlaSil
  15. fasulyeyle ekmek?

    çok ilginç yaa ilk defa duydum sayende teşekkürler bizide haberdar ettin çok sağol..
    annemede ileteceğim harikalar,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. canımmm benim kurufasülyeye alerjim var...pişen eve bile giremem:))ama ekmekler harika ellerine sağlık...sobeni cvpladım bidenem..sevgiler

    YanıtlaSil
  17. çok değişik bir ekmek tarifi olmuş...

    tadı çok güzele benziyor....

    bazen haşladığımız fasulye artıyor..

    o zamanlarda özellikle denenebilir...

    ellerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  18. Dilekçim ekmeği evde yapmak bana da çok cazip gelir emeğine sağlık canım çok güzel görünüyorlar
    birde kokusunu alabilseydik:))
    canım bende yeni tarif verdim beklerim

    YanıtlaSil
  19. Dilek'ciğim,
    Ne kadar değişik bir tarif, bayıldımmm...

    Ellerine sağlık canikom,

    Sımsıcak sevgiler....

    YanıtlaSil
  20. Aa ne değişik ekmek onun tadı nasıldır tahmin edebiliyorum ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  21. ekmek valla ellerine sğlık çok güzel olmuş

    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Dilekcim, canim ay neler varmista haberimiz yokmus. Ay resmen bittim ben bu ekmekciklere. Nefisssss nefissssssssssssss.........


    Kocaman öpüyorum...............

    Emos

    YanıtlaSil
  23. Dilekçim valla kuzum harikasin bayildim ben bu ekmekçiklere yee beni diyolar sankili hani beni beklermis gibi:=)) kuru fasulyeli olmasi da sahane kim nasil harika bir ekmek olmustur goruntu bunu gosteriyor zaten, iyi geceler tatlim guzel bir hafta dilerim.

    YanıtlaSil
  24. canım ne kadar değişik ve enfes bu pastacıklarellerine saglık kocman sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Çok yaratıcı bir tarif olmuş.Vallahi bravo ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  26. dilekcimm ellerinesağlık ekmekler nefis gözüküyor bende nohutlu yemişdim oda çok güzeldi hoşçakal sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  27. eline sağlık dilekciğim çok farklı bir lezzet üretmişsin kutlarım seni bence tadı ve kokusu da harika olmalı bende denemek istiyorum paylaştığın için teşekkürler canım sevgiler

    YanıtlaSil
  28. selam.çok güzel ve degişik bir tarif..eline saglık canım.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  29. Dileğimmmmm ekmekler nefis olmuş, ben böyle uydurma tarifleri daha çok tutuyorum, daha güzel şeyler çıkıyor çünkü ortaya, ellerine sağlık canım benim...

    YanıtlaSil
  30. Dilekcim,
    ekmekler taş fırın ekmeği gibi güzel görünüyor,ellerine sağlık.

    Pembe renge gelince ben kızlara pembe yakışmıyor demedim, "sadece pembe" giydirilmelerine karşıyım dedim.Anne olduğunda beni anlayacaksın giyim konusunda en az kendi şıklığın ve rahatın kadar bebeğinkini de düşünüyorsun çünkü.
    Umarım yazımdan kendine pay çıkarmadın,yoksa üzülürüm.

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. aaa cok degisik bir tarif.. ellerine saglik + saol bzimle paylastigin icin

    YanıtlaSil
  32. Dileğimmm, harika olmuş ekmeklerin..Nasıl güzel bir tarif bulup nasıl da güzel bir isim vermişsin :)) Vallahi bayıldım..Ellerine sağlık canım benim..
    Kocaman öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  33. Dilekcigim cok nefis ekmekler olmus ellerine saglik, aynen almanyada satilan hazir ekmeklere benzemis, deneme lazim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. Dilekcigim kusura bakma canim,simdi düzelttim adresi.Insan bazen böyle dalginliklar yapabiliyor.

    selamlarimla.

    YanıtlaSil
  35. canımmmmmmmmmmmmm
    nasılsınnnnnnnnnnnnnn
    çok güzel çok değişik bir tarif
    ellerine sağlık tatlım
    öpüyorum seniiiiiiiiiiiiiii

    YanıtlaSil
  36. canummm nirdesin...kendine iyi bak öpüyorumm

    YanıtlaSil
  37. Canim ekmeklerin cok sahane olmuslar,kuru fasulyeli olmsi da bana cok degisik ve ilginc geldi.Nefisss,ellerine saglik tatlim benim.

    YanıtlaSil
  38. Çok güzel olmüş, ellerinize sağlık. En kısa sürede ben de yapacağım.

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum