Hepinize mutlu,huzurlu bir hafta diliyorum.
Haftasonu her zaman yaptığımız gibi güneşli İstanbul’un tadını çıkarttık.Akşam ise uzun zamandan beri düşündüğüm ama yapamadığım ekmekleri yapma fırsatı buldum.Çünkü eşim ekmek almaya üşendi:))Benim de ekmek yapmama vesile oldu. İyi ki yapmışım bu harika lezzetle tanışmış oldum.
Pişerken buram buram ekmek kokusu yayıldı, mutfağıma
Aklıma yazlıkta ki terasımızda, babamın topraktan yaptırdığı minik fırında,annemin hazırladığı ekmekler geldi.Benimkiler toprak fırında pişenler kadar olmasa da kendi kulvarında gayet lezzetlilerdi.
Aslında niyetim french bread/ yani Fransız ekmeği yapmaktı,klasik bir ekmek olacaktı.Bende kendi tarifim olsun dedim ve ortaya takma adı fransız bread ama her şeyiyle ben türk ekmeğiyim diye bağıran ekmeklerim çıktı:)
Adını da Osmanlı ekmeği koyunca tam oldu.
tarifi nacizane bana ait (hiçbir ekmek tarifinin kopyası değildir:)))
Ekmeğin yararları saymakla bitmez,
Aklıma yazlıkta ki terasımızda, babamın topraktan yaptırdığı minik fırında,annemin hazırladığı ekmekler geldi.Benimkiler toprak fırında pişenler kadar olmasa da kendi kulvarında gayet lezzetlilerdi.
Aslında niyetim french bread/ yani Fransız ekmeği yapmaktı,klasik bir ekmek olacaktı.Bende kendi tarifim olsun dedim ve ortaya takma adı fransız bread ama her şeyiyle ben türk ekmeğiyim diye bağıran ekmeklerim çıktı:)
Adını da Osmanlı ekmeği koyunca tam oldu.
tarifi nacizane bana ait (hiçbir ekmek tarifinin kopyası değildir:)))
Ekmeğin yararları saymakla bitmez,
içindeki k.fasulyeye değinecek olursam,
Ete alternatif tek besindir kurufasulye:))Ve güçlü bir folik asit kaynağı ,bol proteinli bol vitaminli,ve içinde ne olduğu belli olan doğal bir ekmek
Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim
Ete alternatif tek besindir kurufasulye:))Ve güçlü bir folik asit kaynağı ,bol proteinli bol vitaminli,ve içinde ne olduğu belli olan doğal bir ekmek
Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim
KURU FASULYELİ OSMANLI EKMEĞİ
Malzemeleri:
* ½ paket 10 gr. Yaşmaya
* 4-5 s.bardağı un
* 1 s.bardağı ılık su
* 1 s. Bardağı ılık süt
* 1 su bardağı haslanmış rondodan geçirilmiş kuru fasulye püresi
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* ½ su bardağı kepekli un yada kepekli bayat ekmek unu
Bu ölçülerde 7 adet ekmekcik elde ediyoruz
Süslemek için:
* mavi hashaş tohumu,susam,haslanmış nohut
Hazırlanışı:
1- Yaş mayayı ılık sütte eritiyoruz.
2- Unu havuz şeklinde açıyoruz.
3- İçine erimiş maya ve süt karışımı,ılık su,sıvıyağ,fasulye püresi,kepekli un yada,bayat ekmek rondadan geçirilmiş un haline gelmiş ekmek ilave ediyoruz
4- 10 dakika kadar yoğuruyoruz
5- 45 dk.1saat üzerinde battaniye ile sıcak ortamda bekletiyoruz.
6- Hamuru 5 dakika daha yoğurduktan sonra, elimizle yuvarlayarak
7- Bıçakla şekil veriyoruz
8- H.nohut,haşhaş ve susam ile süsleyip
9- Önceden ısıtılmış 200 dercelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz
10- Sevgiyle sunuyoruz
11- Afiyet olsunn(tadı çok güzel kurufasulye tadı yok, rondadan geçirildiği için görüntüde de belli olmuyor.Ama yumuşacık oluyor.En büyük özelliği bu sanırım.Gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz)
BU KURU FASULYELI OSMANLI EKMEGINE BITTIM DILEKCIGIM,COK GÜZEL BIR TARIF.
YanıtlaSilELLERINE SAGLIK,AFIYET SEKER BAL OLSUN DILEKCIGIME:)
CANIM ZIYARETINE MEMNUN OLDUM,YINE BEKLERIM,BENDE GELIRIM:)))
SEVGILER DILEKCIGIM:)
Dilekciğim,
YanıtlaSilNe kadar güzel ve değişik bir tarif bu böyle bayıldım. Ellerine sağlık. Beni sobelemişssin ben de geciktirmeden cevaplarımı yazdım.
Mutlu bir harfta geçirmen dileğiyle
Sevgiler
Evren
Dilek cim çok değişik ve güzel olmuş ekmeğin. ismi de kendine yakışır.Tekirdağ'ında meşhur nohut ekmeği ve simidi var.Kurufasulyeyle de eminim çok lezzetli olmuştur. sevgiler canım...
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Ben ilk defa kurufasulyeli ekmek duydum.Yeni lezzetlerle tanışmak çok güzel.Teşekkürlerr.
YanıtlaSilslm
YanıtlaSilhiç kurufasulyeli ekmek duymamıştım değişik geldi.eline sağlık nefis görünüyor cnm
iyi bir hafta dilerim sana
sevgilerimle
dileğimmmm yeavrımmmm bebişimmmmmmm ellerine sağlık bebişim ne güzel görünüyor..kuru fasulyeyi hiç sevmem ben ve yemem ama ekmeğin içinde nasıl olur bilmem valla sen 2 tane gönder bakım bana ben yer karar veririm :))) öpüyorum seni...hayatcım kilo malesef bazen inat ediyor kırmak gerek inadını beşi biyerde çayı ile:))))))))) sevgilerimle
YanıtlaSilcanim nefis mis gibi olmuslar ekmekcikler,birde fasulyeli tadi cok degisik olmustur pastada duymustum fasulyeyi ekmektede yapiliyormus demekki.eline saglik canim
YanıtlaSilvalla ilginç bi tarif olmuş..görüntüsü kadar tadıda güzelse tamamdır bu iş..ellerine sağlık cnm..kurufasülye tatlısı olurda ekmeği olmazmı ?dimi ama:)
YanıtlaSilsevgiler..
bende fırın ekmeğini çok severim ama taze ve sıcakken bir başka olur. canım ellerine sağlık benim eşimde arada ekmek almaya üşenir,bende yapmaya:)) görüşmek üzere
YanıtlaSilDilekcigim ekmekler harika görünüyorlar canim ellerine saglik.Su kurufasulyeden hersey oluyor pastasivar,sekeri var,ekmegi var.Ne büyük nimetmis bizim evde en cok yemegi yapilir ve cok severiz.Yaninda da tursu oh oh!
YanıtlaSilHani bir deyim vardir "kendini fasulye gibi nimetten sayiyor"diye.
:))Baksana yok yok gercekten,tekrar ellerine saglik canim en kisa zamanda deneyecegim insallah.
Beni sobelemisin en kisa zamanda cevaplar gelecek ins.
selam ve dua ile.
canım bu nasıl bir üşengeçliktirki harika orjinal bir ekmek tarifi çıkmış ortaya. :))
YanıtlaSileline sağlık gerçekte tebrik ediyorum hem leziz hemde sağlıklı bir tad çıkartmışsın ortaya muhteşem!!!
GÜZEL MESAJINA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM CANIM. EKMECİKLER ÇOK HOŞ. DAHA ÖNCE HİÇ DUYMAMIŞTIM. ELLERİNE SAĞLIK. GÜZEL BİR HAFTA OLMASI DİLEKLERİMLE, SEVGİLER....
YanıtlaSilcanımm dılegımm ılk once senı cok ozledıgımı soylemek ıstedim.tarıflerın o kadar guzelkıı sureklı yenı şeyler yapıyosun, hızına yetişemıyorumm.yaptıgın ekmek cok saglıklı gozukuyoo ama bu bıle benım saglıgım ve kılom ıcın ıyı gelmeyebılır. senı ve meralı en kısa zamanda gormek dılegıyle
YanıtlaSilne değişik ne hoş tarif canım.eline sağlık.
YanıtlaSilfasulyeyle ekmek?
YanıtlaSilçok ilginç yaa ilk defa duydum sayende teşekkürler bizide haberdar ettin çok sağol..
annemede ileteceğim harikalar,ellerine sağlık.
canımmm benim kurufasülyeye alerjim var...pişen eve bile giremem:))ama ekmekler harika ellerine sağlık...sobeni cvpladım bidenem..sevgiler
YanıtlaSilçok değişik bir ekmek tarifi olmuş...
YanıtlaSiltadı çok güzele benziyor....
bazen haşladığımız fasulye artıyor..
o zamanlarda özellikle denenebilir...
ellerine sağlık canım....
Dilekçim ekmeği evde yapmak bana da çok cazip gelir emeğine sağlık canım çok güzel görünüyorlar
YanıtlaSilbirde kokusunu alabilseydik:))
canım bende yeni tarif verdim beklerim
Dilek'ciğim,
YanıtlaSilNe kadar değişik bir tarif, bayıldımmm...
Ellerine sağlık canikom,
Sımsıcak sevgiler....
Aa ne değişik ekmek onun tadı nasıldır tahmin edebiliyorum ellerine sağlık
YanıtlaSilekmek valla ellerine sğlık çok güzel olmuş
YanıtlaSilsevgiler
Dilekcim, canim ay neler varmista haberimiz yokmus. Ay resmen bittim ben bu ekmekciklere. Nefisssss nefissssssssssssss.........
YanıtlaSilKocaman öpüyorum...............
Emos
Dilekçim valla kuzum harikasin bayildim ben bu ekmekçiklere yee beni diyolar sankili hani beni beklermis gibi:=)) kuru fasulyeli olmasi da sahane kim nasil harika bir ekmek olmustur goruntu bunu gosteriyor zaten, iyi geceler tatlim guzel bir hafta dilerim.
YanıtlaSilcanım ne kadar değişik ve enfes bu pastacıklarellerine saglık kocman sevgiler
YanıtlaSilÇok yaratıcı bir tarif olmuş.Vallahi bravo ellerinize sağlık....
YanıtlaSildilekcimm ellerinesağlık ekmekler nefis gözüküyor bende nohutlu yemişdim oda çok güzeldi hoşçakal sevgiyle kal
YanıtlaSileline sağlık dilekciğim çok farklı bir lezzet üretmişsin kutlarım seni bence tadı ve kokusu da harika olmalı bende denemek istiyorum paylaştığın için teşekkürler canım sevgiler
YanıtlaSilselam.çok güzel ve degişik bir tarif..eline saglık canım.sevgilerimle.
YanıtlaSilDileğimmmmm ekmekler nefis olmuş, ben böyle uydurma tarifleri daha çok tutuyorum, daha güzel şeyler çıkıyor çünkü ortaya, ellerine sağlık canım benim...
YanıtlaSilDilekcim,
YanıtlaSilekmekler taş fırın ekmeği gibi güzel görünüyor,ellerine sağlık.
Pembe renge gelince ben kızlara pembe yakışmıyor demedim, "sadece pembe" giydirilmelerine karşıyım dedim.Anne olduğunda beni anlayacaksın giyim konusunda en az kendi şıklığın ve rahatın kadar bebeğinkini de düşünüyorsun çünkü.
Umarım yazımdan kendine pay çıkarmadın,yoksa üzülürüm.
sevgiler..
aaa cok degisik bir tarif.. ellerine saglik + saol bzimle paylastigin icin
YanıtlaSilDileğimmm, harika olmuş ekmeklerin..Nasıl güzel bir tarif bulup nasıl da güzel bir isim vermişsin :)) Vallahi bayıldım..Ellerine sağlık canım benim..
YanıtlaSilKocaman öpüyorum seni...
Dilekcigim cok nefis ekmekler olmus ellerine saglik, aynen almanyada satilan hazir ekmeklere benzemis, deneme lazim, sevgiler...
YanıtlaSilDilekcigim kusura bakma canim,simdi düzelttim adresi.Insan bazen böyle dalginliklar yapabiliyor.
YanıtlaSilselamlarimla.
canımmmmmmmmmmmmm
YanıtlaSilnasılsınnnnnnnnnnnnnn
çok güzel çok değişik bir tarif
ellerine sağlık tatlım
öpüyorum seniiiiiiiiiiiiiii
canummm nirdesin...kendine iyi bak öpüyorumm
YanıtlaSilCanim ekmeklerin cok sahane olmuslar,kuru fasulyeli olmsi da bana cok degisik ve ilginc geldi.Nefisss,ellerine saglik tatlim benim.
YanıtlaSilÇok güzel olmüş, ellerinize sağlık. En kısa sürede ben de yapacağım.
YanıtlaSil