26 Ocak 2008 Cumartesi

AŞURE TARİFİ







Merhabalar
Aşureyi daha önce yapmaya niyetim vardı,annecimle konuştum tarif için,çünkü annem bir çok konuda olduğu gibi aşure konusunda da çok maharetlidir.Mahallenin yeni gelinleri annemin tarifinden aşure yaparlar.(bundan sonra anlatmasına gerek kalmadı. açsınlar siteme alsınlar tarifi :))Annemde Bursa ya gelince benim nasıl yaptığımı görür ondan sonra evinde yaparsın dedi,bugün annemin mutfağında stajdaydım ( ama naylon staj oldu benim ki:))Annem kendi işini kendi yapmayı sevenlerden.Ben sadece izledimve fotoğrafladım. Annem yaptığı ölçünün yarısını verdi.Bizim aşure bereketliydi maşallah.50 kase elde ettik.ve komşularımızla paylaştık,dağıtma işi bizim cimcimeye düştü.Bende aşurenin yanına naneli haşhaşlı, patatesli kurabiyeler yaptım. Önümüzdeki günlerde onların tariflerinide yayınlayacağım.Gelelim meşhur aşure tarifine

Malzemeleri
½ kg aşurelik buğday
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış fasulye
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kayısı kurusu
1 avuç kuş üzümü
Fıstık,fındık,incir kurusu,çam fıstığı
Yaklaşık 1 kg. şeker
Bir tutam tepeli karanfil
Üzerini süslemek için:tarçın,nar tanesi,portakal kabuğu,çam fıstığı dövülmüş ceviz ve fındık



Hazırlanışı
1-Buğday ovarak temiz suyu çıkınyaca kadar yaklaşık 5-6 kez yıkanır.
2-Büyük bir tencerede üzeri dört parmak geçene kadar su ve bir tutam karanfil ilave edilip,15 dakika taşmaması için kısık ateşte pişirilir.
3-Ocaktan aldığımız tencereyi bir tahtanın üzerine koyup, kalın bez yada battaniyeyle sarıyoruz
(altına tahta koymamızın nedeni buğdayların kıvama gelmesi için)bu halde bir gece bekletiyoruz.
4-Üzüm,incir kayısı dilimleyip, akşamdan ayrı ayrı kaplara ıslatıyoruz,yumuşaması için
5-Ertesi gün tenceremizi karıştırırız ocağa almadan önce.
6-Dinlenmiş buğdayımıza yaklaşık 2 lt. ılık su ,haşlanmış fasulye,haşlanmış nohut ilave edip 30 dakika kadar orta ateşte kaynatıyoruz.(tadının harmanlanmasıiçin)
7-Sonrasında, akşamdan ıslattığımız kuru üzüm,kuş üzümü,dilimlenmiş kayısı,dilimlenmiş incir,fındık, yer fıstığı,çam fıstığı, ile 10 dk. Kadar kaynatıp,şeker ilave ediyoruz
8-Kısık ateşte 10 dakika daha kaynatılır.soğumaya bırakıyoruz.sevdiklerimize ikram ediyoruz
AFİYET OLSUN

Aşure yaparken püf noktaları:
-Buğdayı pişirirken ilave edilen birka. adet karanfil,buğdayın tadının güzelleşmesini sağlar
-fasulye ve nohut ayrı ayrı pişirilmeli,ikisinin pişme süreleri aynı olmayabilir,biri erken pişerken,diğeri geç pişebilir

17 yorum:

  1. annen neden yarıyarıya veriyor tarifi yaa bilelim tam tamına:)ellerine sağlık annenin ah şu anneler ah. ah bende annemde yediğim herşey bir başka lezzetli gelir kızkardeşimde derki anneme anne sizin çeşmenin suyu ne güzel der buraya gelince çeşmeden içmek istiyorum buz gibi der:Peee anneler böyledir işte ..bende yakında YAPICAM İNŞ. ELİME YÜZÜME BULAŞTIRMAM ANNENE SELAM SÖYLE:)

    YanıtlaSil
  2. annenin ellerine saglik canim, asureler harika olmus bol malzemeli, suslemesi harika 10 numara sunumu olmus, allah kabul etsin, eviniz bereketle dolsun iyi aksamlar.

    YanıtlaSil
  3. Dilekcim, nasıl güzel süslemiş anacığın aşureyii...Valla sevmem ben aşure ama sizin aşure olsaydı yerdim şimdi...
    Ellerine sağlık anneciğinin..

    YanıtlaSil
  4. Anneciginin ellerine saglik,süsleme sana ait herhalde,portakal kabugunu kafes gibi yapmissin harika olmus canim süpersinnn.
    neseli pazarlar

    YanıtlaSil
  5. Allah kabul etsin.Güzel hafta sonları

    YanıtlaSil
  6. enfesss görünüyor.mahalleli haklıymış annenin tarifiyle yaptıkları için.
    sunumda çok hoş olmuş.anneciğinin ellerine saglık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. canım annenin de senin de ellerinize sağlık..şahane görünüyor..sevgiler..iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  8. annenin elcazzlarına sağlık canım...afiyetler olsun allah kabul etsin...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. ADAŞIM VE HEMŞERİM ALLAH KABUL ETSİN AŞURENİZ SÜPER GÖRÜNÜYOR,EE BURSA İŞİ NAPARSIN...

    YanıtlaSil
  10. Annenin ellerine sağlık,nefis görünüyor.Sunum çok şık olmuş...



    sevgiler....

    YanıtlaSil
  11. Canimcim,
    asure sanki cicek acmis, öyle güzel olmus ki son hali, insan yemeye kiyamaz, anneciginin de ellerine saglik diyorum.

    Selamlar ve öptüm canim..

    YanıtlaSil
  12. anecinin ellerine sağlık dilekcim nede güzel süslemişsiniz allah kabul etsin öptüm bayy

    YanıtlaSil
  13. Dilek'cim,
    Anneciğinin ellerine sağlık, benim de sırada bekleyenlerin başında annemin aşuresi var:)) Onların ki herkesinkinden güzel oluyor di mi?

    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  14. ben burdayimmm :)9

    gitmedim bir yere...

    ay al pasta senin olsun, afiyet olsun :)))

    asuren harika oldu yaa... bana evede getirildi, simdi bende düsünüyorum yapmaya,

    yapsammi...

    nohut fasulye, meyve ve ceviz falan var toz seker var tek bugday yok, alsamda yapsammi :))

    esimle demin konustum, ilk asurem olucak...

    sen söyle yapayimmi yapmayimmi :))

    allah kabul etsin canim, bir kase aldim gittim, izin varsa tabi :))

    sevgiyle kal,

    aysel

    YanıtlaSil
  15. huhu yine ben,

    ben 2007 yilinda nisan ayinda evlendin,

    hadi anlat senmi benmi daha uzun süre evliyiz :))

    evet ya evleneleri herseyi denemeye bir his cikti icimden :))

    yarin icli köfte yapmaya caliscam ve nasip olursa gelen hafta icinde asure yapip dagitcam :))

    insaAllah basaririm :))

    sana iyi geceler dilerim...

    Hoscakal Aysel

    YanıtlaSil
  16. Sevgili melekcim annelrin yaptıkları bambaşka.selamını ilettim annecimde yanaklarından öpüyor canım senin

    Sevgili kelebeklisaniyeler
    Feyzacım
    Baharcım
    Ayşecim
    Ezgicim
    Fatoşcum
    Gönülcüm
    Adaşımm
    Bengisucum
    Kevsercim
    Melekcim
    Rapunselim çook çook teşekkür ederim.Hepinizin yüreğine sağlık

    Ayselcimm dörtgözle senin aşureni bekliyorum.bende evimde ilerleyen günlerde yapıcam inş. bu arada az kaldı muharrem ayının bitmesine acele etmemiz lazım:)canımcım ikimizde yeni gelin sayılırız.sende hoşçakal ayselcim

    YanıtlaSil
  17. merhaba ben rümeysa aranıza yeni katıldım yorumunuza teşekkürler okudum bende aşure yaptım sizinki kadar olmasada iyi ellerinize saglık tekrar beklerim hoşçakalın

    YanıtlaSil

Yorum biraktiginiz icin tesekkurler. Gmail hesabiniz yoksa Adsız kısmı tıklamanız gerekli.İsminizi de yazarsanız memnun olurum